BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ακρόδρυα, μηλιές και βύσσινα στη δάσωση γαιών

Τη διεύρυνση των ενισχύσεων του Μέτρου Δάσωσης ώστε να επιδοτείται η φύτευση μηλιών, αχλαδιών, φουντουκιών, βυσσινιών και αμυγδαλιών, ανακοίνωσε από τη Ζαγορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.

Ακρόδρυα, μηλιές και βύσσινα στη δάσωση γαιών

5
2
Σύμφωνα με τον υπουργό παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές, όπως και η προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου επ' αυτού αναφέρει τα εξής:

Δίνουμε προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών.

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών καστανιάς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Όμως γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό, διερευνούμε τη δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

  • οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης
  • αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές
  •  ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές
  • προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

Επίσης διερευνούμε βάσιμα τη δημιουργία φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, σε κοντινή στην περιοχή σας τοποθεσία.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-09-2016 22:02ΤΣΙΑΡΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

μπορω να ενταχτω σε αυτο το μετρο με αμυγδαλιες

Απάντηση

16-09-2016 20:44Κώστας Ανδρέου

Πως μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε αυτό το μέτρο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία