BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εκτός οι βιαστικοί Νέοι όσο αργεί η πρόσκληση

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των νέων αγροτών η καθυστέρηση της σχετικής πρόσκλησης, καθώς όσοι «βιάστηκαν» να προχωρήσουν στην πρώτη εγκατάσταση µπορεί να βρεθούν τελικά εκτός προϋποθέσεων πριµ µε ενδεχόµενες σοβαρές επιπτώσεις για την οργάνωση της εκµετάλλευσής τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Εκτός οι βιαστικοί Νέοι όσο αργεί η πρόσκληση

7
1

Συγκεκριµένα, στα κριτήρια επιλεξιµότητας ορίζεται ότι υποψήφιοι για ενίσχυση θα είναι «οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκµεταλλεύσεων που έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, κατά το δωδεκάµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης». ∆ηλαδή, εφόσον για παράδειγµα η πρόσκληση βγει 15 Οκτωβρίου 2016, όσοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά (δηλαδή γράφτηκαν στο Μητρώο των νεοεισερχοµένων) πριν τις 15 Οκτωβρίου 2015 δεν θα είναι επιλέξιµοι.

Γίνεται προφανές λοιπόν, ότι η οποία επιπλέον καθυστέρηση θα ξεκινήσει να πετάει εκτός όσους µπήκαν στα Μητρώα των νεοεισερχόµενων νωρίτερα απ’ ότι θα ορίζει η τελική πρόσκληση, παρασυρόµενοι ίσως από µη ρεαλιστικά χρονοδιαγράµµατα που κάποιες φορές η ίδια η πολιτεία είχε αφήσει να διαρρεύσουν. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, ότι το 12µηνο πριν την πρώτη εγκατάσταση της επερχόµενης πρόσκλησης, στην προκήρυξη του 2014 ήταν 18µηνο.

Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου λήγει η διορία για την υποβολή αίτησης ΟΣ∆Ε για όσους έχασαν την προθεσµία του Ιουλίου, και επιθυµούν να ενταχθούν στους Νέους Γεωργούς. Μερικά σηµεία που θέλουν προσοχή είναι τα εξής:

 Οι υποψήφιοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αροτραίες καλλιέργειες (πχ σκληρό σιτάρι) καλό θα ήταν να δηλώσουν στην Αίτηση Ενιαία Ενίσχυσης και 4-5 στρέµµατα από κηπευτικά όπως σκόρδα, ώστε αθροιστικά να πιάνουν πιο εύκολα το όριο της τυπικής απόδοσης των 8.000 ευρώ. ∆ιαφορετικά όποιος δηλώσει µονοκαλλιέργεια σιτάρι θα χρειαστεί πάνω από 250 στρέµµατα ώστε να ενταχθεί στο Μέτρο.

Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων. Οπότε, τα αγροτεµάχια που επιθυµούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι δε πρέπει να είναι δηλωµένα στο ΟΣ∆Ε από τρίτους (εντός της οικογένειας συνήθως, πατέρας, µητέρα, κλπ). Σε αυτό το θέµα είναι πιθανό να δώσει λύση ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε τον µελετητή Γιάννη Περουλάκη.

Αυτή την περίοδο δε γίνονται µεταβιβάσεις δικαιωµάτων. Αυτό σηµαίνει πως ο νέος υποψήφιος πρέπει να βρει αγροτεµάχια που δεν έχουν ενεργοποιήσει δικαιώµατα. Ή αν δηλωθούν αγροτεµάχια τρίτου µε δικαιώµατα, αυτά θα χαθούν στη πορεία αφού τα δικαιώµατα δε µπορούν να µεταβιβαστούν και ούτε και να ενεργοποιηθούν, καθώς τα αγροτεµάχια που τα ενεργοποιούσαν θα δηλωθούν πλέον από τον υποψήφιο νέο αγρότη.

Μπορούν και οι φαντάροι να κάνουν αίτηση στο Μέτρο, σύµφωνα µε διευκρινήσεις των αρχών.

Προσοχή όταν δηλώσουν τα χωράφια οι υποψήφιοι, αυτά πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στα όρια του νοµού µε του οποίου γειτνιάζει η περιοχή µόνιµης κατοικίας, αλλιώς δεν είναι επιλέξιµα.

Μετά το ΟΣ∆Ε, οι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο των νεοεισερχόµενων, αλλιώς δεν θα µπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-10-2016 13:05Γιώργος

Αν ο νέος δηλώσει αγροτεμάχια τρίτου με δικαιώματα αυτά δεν χάνονται όπως λέει το άρθρο. Απλά δεν θα ενεργοποηθούν για μια χρονιά και μπορεί να τα μεταβιβάσει όταν ξανα ανοίξει το σύστημα. Δεν θα πληρωθεί για μια χρονιά. Για να χαθούν θα πρέπει να μην ενεργοποιηθούν για δυο συνεχόμενα έτη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία