BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μόνο μέσω επισιτιστικού ενίσχυση ροδακινοπαραγωγών Ριζού Πέλλας

«Όσον αφορά τους αγρότες, τους παραγωγούς, ήδη σας είπα ότι τους έχουμε βάλει σε ένα επισιτιστικό πρόγραμμα και βεβαίως και αυτοί από εδώ και πέρα μέσα από την οργανωμένη δομή -διότι όλες αυτές οι πληρωμές περνούν μέσα από οργανωμένες δομές- θα απολαμβάνουν αυτά που οι συνάδελφοί τους αγρότες στην περιοχή παίρνουν», απάντησε ο Βαγγέλης Αποστόλου την Πέμπτη στη βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ Ιωάννη Σαχινίδη.

Μόνο μέσω επισιτιστικού ενίσχυση ροδακινοπαραγωγών Ριζού Πέλλας

4
0

Ο βουλευτής ερωτούσε να πληροφορηθεί γιατί εξαιρέθηκαν από το πακέτο Καρασμάνη που δόθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015, οι παραγωγοί από το Ριζό Πέλλας.

Αναλυτικά ο διάλογος από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα ο υφιστάμενος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μπόλαρης, είχε επισκεφθεί την περιοχή μας και συγκεκριμένα τον Δήμο Σκύδρας. Κατά την επίσκεψή του αυτή, είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ριζού, από τον Κελεσίδη Κωνσταντίνο, από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζού, τον κ. Φαντίδη Βασίλειο και από τον Πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Ριζού, τον κ. Φαντίδη Χαράλαμπο, σε σχέση με το πρόβλημα που είχε προκύψει από τη μη καταβολή των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών του Δημοτικού Διαμερίσματος Ριζού, αλλά και κάποιων κατοίκων των γύρω περιοχών, εξαιτίας ενός προβλήματος στο λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εφόσον επιλύθηκε, όμως, αυτό το πρόβλημα, όπως τους ενημέρωσαν, η καταβολή της αποζημίωσης ήταν θέμα χρόνου.

Παρ’ όλο, όμως, που έχουν περάσει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ, από τότε που πληρώθηκαν οι υπόλοιποι παραγωγοί, παραμένουν απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος. Η αποζημίωση στο σύνολο που είχε καταβληθεί τότε στους ροδακινοπαραγωγούς ήταν του ύψους των 33 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Κατεβλήθησαν τα 31 εκατομμύρια απ’ αυτά, ενώ τα 2 εκατομμύρια προορίζονταν για τυχόν λάθη, όπως το συγκεκριμένο, που θα προέκυπταν.

Αξιοσημείωτη είναι η πληροφόρηση, απ’ ότι μας έχουν καταγγείλει οι συγκεκριμένοι κύριοι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε ότι η καταβληθείσα αποζημίωση στο σύνολό της ήταν παράνομη. Ως εκ τούτου, εγείρονται ερωτήματα για τους λόγους που αυτή δεν έχει καταβληθεί στους παραγωγούς του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, πρώτον, γιατί εξαντλήθηκε η νομιμότητα μόνο σε αυτούς, δεύτερον, εάν θα παρέμβετε ώστε να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία που έχει γίνει επιλεκτικά στους ροδακινοπαραγωγούς του δημοτικού διαμερίσματος Ριζού και κάποιων κατοίκων των γύρω περιοχών, όπως σας προανέφερα, και, τρίτον, εάν υφίστανται, τελικά, τα 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατίθεντο για τέτοια τυχόν λάθη.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Οι πληρωμές των 33 εκατομμυρίων που αναφέρετε δεν έχουν σχέση με τις πληρωμές για το ρωσικό εμπάργκο, για το οποίο πληρώθηκαν σε όλη τη χώρα το 2015, 11,8 εκατομμύρια ευρώ και το 2016, 19,6 εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους –το τονίζω- με διαδικασίες που προβλέπονται και από τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε γι’ αυτές τις πληρωμές –επαναλαμβάνω τις πληρωμές που έχουν σχέση με το εμπάργκο- δεν εμφανίζεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας και ο λόγος είναι ότι δεν είχε τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν, αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν είχαν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ τις αντίστοιχες δενδρώδεις καλλιέργειές τους. Αυτά έχω να πω όσον αφορά τις πληρωμές του ρωσικού εμπάργκο.

Υπήρξαν και άλλες πληρωμές και ίσως με αυτές τις έχετε λίγο μπερδέψει. Οι πληρωμές, λοιπόν, αυτές που αναφέρετε αφορούν χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς αγροτών, κατά κύριο λόγο Πέλλας και Ημαθίας, την Παρασκευή το μεσημέρι 23 Ιανουαρίου του 2015, κύριε Πρόεδρε, και πληρώνονταν μέχρι το πρωί, που άνοιξαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Αυτές είναι οι πληρωμές.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δελτίο τύπου ανέλαβε ατομικά την ευθύνη για τις πληρωμές αυτές, για τις οποίες δήλωσε ότι είναι νόμιμες, διαφανείς και απολύτως συμβατές με τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς, όταν, μάλιστα, δεν τήρησε ούτε τη στοιχειώδη προϋπόθεση της σύνταξης του σχετικού φακέλου από τις υπηρεσίες.

Συνολικά στον νομό Πέλλας έλαβαν ενίσχυση πέντε χιλιάδες διακόσιοι εξήντα πέντε παραγωγοί, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αναλογεί στο 38% του συνολικά καταβληθέντος ποσού σε όλη την Ελλάδα.

Παράπονα και ενστάσεις επί της πληρωμής υπήρξε από παραγωγούς και ήταν οι συγκεκριμένοι, που είχαν δηλώσει στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης δένδρα νεαρής ηλικίας, προκειμένου να μην πληρώσουν μεγάλα ποσά ως ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ

Τα συγκεκριμένα αιτήματα απορρίφθηκαν και ο σχετικός φάκελος έχει κλείσει. Σας είπα ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Όμως, από τη φετινή χρονιά, επειδή και αυτοί οργανώθηκαν, μπήκαν σε συγκεκριμένο επισιτιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει αυτή την ώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ωφεληθούν από τις πληρωμές που έχουν σχέση με το ρωσικό εμπάργκο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Σαχινίδη, έχετε ξανά τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το ποσό που σας ανέφερα δεν το έχω βγάλει από το μυαλό μου. Θα καταθέσω στα Πρακτικά την επιστολή που έχω παραλάβει και εγώ, η οποία μάλιστα κοινοποιείται σε όλους τους Βουλευτές του νομού Πέλλας και στον ίδιο τον κύριο Υφυπουργό, για τα χρήματα που σας ανέφερα πριν.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εδώ μας είπατε, κύριε Υπουργέ, για το σύνολο των ροδακινοπαραγωγών του νομού Πέλλας. Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη. Εδώ μιλάμε σχεδόν για το σύνολο των κατοίκων ενός συγκεκριμένου χωριού.

Ξέρω ότι δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο χωριό, εγώ όμως κατάγομαι από την περιοχή. Μιλάμε για ένα κεφαλοχώρι. Είναι δυνατόν, βάσει αυτού που είπατε, ότι έχουν δηλώσει μικρά δέντρα, το 80% των παραγωγών αυτού του χωριού να έχει κάνει ψευδείς δηλώσεις; Μάλιστα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους είχε ζητηθεί να καταθέσουν εκ νέου τα Ε9, ούτως ώστε να αποζημιωθούν.

Και θα σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, μια συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου υποθετικά, εάν θυμάστε -το θέμα συζήτησης ήταν ξανά οι αποζημιώσεις για το πακέτο Χατζηγάκη- σας είχα ρωτήσει υποθετικά τι γίνεται στην περίπτωση που τα χρήματα για το ρωσικό εμπάργκο δεν είχαν δοθεί νομίμως, όπως αναφέρατε, επειδή πράγματι είχαν καταβληθεί δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Καρασμάνης, ενώ έλειπε από την αίθουσα, ήρθε τρέχοντας, επειδή τον ενημέρωσαν οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πήρε τον λόγο και μάλιστα είπε ότι δόθηκαν νόμιμα.

Στην επιστολή που σας έχω καταθέσει καταγγέλλεται και από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ριζού ότι το Υπουργείο σας ισχυρίσθηκε ότι δόθηκαν παράνομα αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο κατ’ ουσίαν το επιβεβαιώσατε και εσείς ο ίδιος.

Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη: Θα εξαιρεθούν συγκεκριμένοι κάτοικοι ή θα την πληρώσουν όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, όπως και της Ημαθίας; Είναι κάτι πολύ βασικό. Πάντως, οποιαδήποτε και εάν είναι η απόφασή σας, βγάλτε από το μυαλό σας την περίπτωση να επιστρέψουν οι αγρότες χρήματα τα οποία τους έχουν καταβληθεί.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το εάν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν οι παραγωγοί για τα περσινά ροδάκινα. Γιατί, εάν θυμάστε καλά, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής σάς το είχα ρωτήσει και αυτό, ότι οι πληροφορίες μας λένε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει ήδη και για το περσινό εμπάργκο 30% και η απάντησή σας, εάν θυμάστε καλά, ήταν ότι το παλεύετε. Και εγώ σας είχα πει, επειδή είμαστε καλοί στην πάλη, πείτε μας να σας βοηθήσουμε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επαναλαμβάνω ότι οι πληρωμές που έχουν σχέση με το ρωσικό εμπάργκο, που περιλαμβάνονται στη σχετική κατάσταση που θα καταθέσω, αναφέρονται σε πάρα πολλές περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ούτε μία πληρωμή στο νομό Πέλλας.

Όσον αφορά σε αυτές τις πληρωμές που συζητάτε, σας είπα ότι είναι οι πληρωμές που έγιναν το βράδυ της παραμονής των εκλογών του 2015. Μάλιστα, ήταν τόσο επιλεκτικές αυτές οι πληρωμές και εκτός νομοθετικού πλαισίου, που έφεραν και ενδοκυβερνητικό εμφύλιο.

Είναι γνωστή η οργίλη αντίδραση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Κουκουλόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Καρασμάνη για λαϊκισμό, παλαιοκομματισμό και επιλεκτική διαχείριση του δημόσιου χρήματος με γνώμονα –ακούστε το!- τη διάσωση της πολιτικής του καριέρας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να τον κατηγορεί ότι με αυτές του τις ενέργειες έβλαψε τους πολίτες και τη χώρα.

Δεν τα λέγαμε εμείς αυτά. Είναι δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου. Και εάν ανατρέξετε ειδικά στα αγροτικά μπλογκς εκείνης της περιόδου, το Agronews.gr, agrotipos.com κλπ, θα δείτε ότι όλα αυτά αναφέρονται αναλυτικά.

Άρα, λοιπόν, αυτές οι συγκεκριμένες πληρωμές αποτέλεσαν ένα μεγάλο σκάνδαλο παραμονές εκλογών, το οποίο, βεβαίως, ενέχει και παράτυπες, παράνομες διαδικασίες.

Σχετικά με την πληρωμή που σας είπα, έχει κλείσει ο φάκελος στην προκειμένη περίπτωση. Όσον αφορά τους αγρότες, τους παραγωγούς, ήδη σας είπα ότι τους έχουμε βάλει σε ένα επισιτιστικό πρόγραμμα και βεβαίως και αυτοί από εδώ και πέρα μέσα από την οργανωμένη δομή -διότι όλες αυτές οι πληρωμές περνούν μέσα από οργανωμένες δομές- θα απολαμβάνουν αυτά που οι συνάδελφοί τους αγρότες στην περιοχή παίρνουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παραδεχθήκατε ένα σκάνδαλο. Έχει πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία