BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με λιγότερα ποσά και μέλη η νέα ΚΥΑ για τις Ομάδες

Απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης προβλέπει η ΚΥΑ για τις ομάδες παραγωγών, όπως ανέφερε στα πλαίσια της συνάντησης με εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Με λιγότερα ποσά και μέλη η νέα ΚΥΑ για τις Ομάδες

2
0
«Η Κ.Υ.Α είναι ήδη έτοιμη και θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης. Τα νέα μεγέθη θα διευκολύνουν τη συγκρότηση των οργανώσεων χωρίς όμως να επιτρέπουν τον κατακερματισμό τους», όπως είπε ο κ. Αποστόλου σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Μέτρο 9 των Προγραμμάτων που θα ενισχύει νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών παρέχοντάς τους ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100.000 ευρώ το χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Σε Σχέδια Βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των Ομάδων Παραγωγών το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων για το θέμα των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου:

«Η Κ.Υ.Α είναι ήδη έτοιμη και θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης. Τα νέα μεγέθη θα διευκολύνουν τη συγκρότηση των οργανώσεων χωρίς όμως να επιτρέπουν τον κατακερματισμό τους.  

Το σημαντικότερο  όφελος που έχουν οι αγρότες  εντασσόμενοι  στις ομάδες ή  οργανώσεις παραγωγών  είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα  να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα από κοινού τις προκλήσεις που θέτουν η αύξηση του ανταγωνισμού και η παγίωση των αγορών σε σχέση με την εμπορία των προϊόντων τους.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που όταν τις εκμεταλλευτούν σωστά, ανάλογα με το μέγεθος τους οι οργανώσεις, ενδυναμώνουν τη δραστηριότητα τους και μεγιστοποιούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

Το μέτρο 9 είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών διότι τους παρέχεται  ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100.000 ευρώ  το χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο που είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών, το ποσοστό της ενίσχυσης  είναι μειούμενο. 

Σε σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές. Η σύσταση των οργανώσεων και ομάδων παραγωγών  πρέπει να ενθαρρυνθεί, όχι μόνο για τα κίνητρα αλλά  κυρίως γιατί πρέπει να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία