BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Φοροτεχνικό ως κτηνίατρο πληρώνει το Μέτρο Συμβούλων

Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει µία ουσιαστική βοήθεια για το συνολικό νοικοκύρεµα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων καλύπτοντας όλο το φάσµα των αναγκών από αµοιβές γεωπόνων και κτηνιάτρων µέχρι φοροτεχνικών και τεχνικών πληροφορικής, χτίζεται το νέο Μέτρο των γεωργικών συµβούλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Φοροτεχνικό ως κτηνίατρο πληρώνει το Μέτρο Συμβούλων

1
0

Οι πληροφορίες θέλουν τον τελευταίο καιρό να έχει φουντώσει η κουβέντα σχετικά µε τη σύσταση των συµβουλευτικών εταιρειών που θα εγκριθούν ως «πάροχοι» των σχετικών υπηρεσιών και θα µπορούν να καρπώνονται τις ενισχύσεις, εφόσον τώρα τα χρήµατα του Μέτρου θα πηγαίνουν απευθείας στους συµβούλους και όχι στους αγρότες. Το πρώτο σενάριο που ίσχυε αρχικά ήταν η κάθε εταιρεία να διαθέτει υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο γεωπόνους-γεωτεχνικούς και έναν οικονοµολόγο.

Ωστόσο, τώρα οι ιθύνοντες σκέφτονται να εντάξουν και άλλους κλάδους όπως είναι περιβαλλοντολόγοι, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισµός µεταξύ των συµβουλευτικών. Σε αυτό το πλαίσιο το µόνο σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις από διάφορες πλευρές και κλαδικά συµφέροντα θα παίξουν το ρόλο τους, και εδώ φυσικά δεν µιλάµε για 50 εκατ. ευρώ όπως την περασµένη προγραµµατική περίοδο (από τα οποία απορροφήθηκαν µόνο τα τρία), αλλά για πάνω από 150 εκατ. ευρώ δηµοσίας δαπάνης. Σηµειώνεται ότι «πάροχοι» θα µπορούν να είναι δηµόσιοι, ιδιωτικοί φορείς ή κοινοπραξίες αυτών.

 

∆ωρέαν µέχρι τα 1.500 ευρώ

Κάθε παραγωγός θα µπορεί να λαµβάνει δωρέαν µέχρι το 2020 συνολικά τρείς γεωργικές συµβουλές, µε µέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 1.500 ευρώ ανά συµβουλή.

Μία γεωργική συµβουλή θα µπορούσε να νοείται ως εξής:

-Βοήθεια για να εκτελεί ο αγρότης ορθά τους κανόνες της πολλαπλής συµµόρφωσης και να λαµβάνει τις άµεσες ενισχύσεις (βασική και πρασίνισµα) χωρίς µειώσεις.

-Σύνταξη επιχειρηµατικού σχεδίου ώστε ο αγρότης να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά για ιδιοκατανάλωση, κάτι που είναι προαπαιτούµενο για το Σχέδιο Βελτίωσης που έχουν να κάνουν µε επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.

- Σύνταξη Σχεδίου ∆ιαχείρισης Νερού για επενδύσεις που σχετίζονται µε αρδευτικά και γεωτρήσεις.

 -Συµβουλές για σωστή φυτοπροστασία (πχ. σύνταξη ηµερολογίου ψεκασµών και τακτική παρακολούθηση σοδειάς).

-Συµβουλές που αφορούν στη χρήση των υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειµµάτων και λοιπών πρώτων υλών, εκτός τροφίµων, για τους σκοπούς της βιοοικονοµίας.

-Κάλυψη εξόδων του συµβούλου µε τον οποίο έχει υπογράψει σύµβαση ο αγρότης στο πλαίσιο του νέου Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Κάτι παρόµοιο αναµένεται και για όλα τα γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα (νιτρικά, σπάνιες φυλές κλπ).

-Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Υπηρεσίες φοροτεχνικών οι οποίες συνδέονται  µε την αγροτική του εκµετάλλευση.

 

∆εν θα ενισχύεται η σύνταξη φακέλων

Στα πλαίσια του Μέτρου των Συµβούλων, οι αγρότες δεν θα µπορούν να καλύψουν έξοδα που συνδέονται µε τη σύνταξη φακέλων ενίσχυσης για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, ή για άλλες επενδυτικές δράσεις. Ούτως ή άλλως, οι αµοιβές για τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης στήριξης και αίτησης πληρωµής είναι µέσα στις καλυπτόµενες δαπάνες σε Μέτρα όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση. Ωστόσο, οι παραγωγοί θα µπορούν να αναζητήσουν συµβουλές για την εκπλήρωση των στόχων του επιχειρηµατικού σχεδίου που έχουν καταθέσει. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στόχος του νέου Μέτρου άλλωστε είναι να εξυπηρετηθούν πάνω από 9.000 αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

 

Προκήρυξη το 2018 αν αργήσει το Μητρώο

Στόχος των διαχειριστικών αρχών είναι να φτιάχτει µία ηλεκτρονική βάση δεδοµένων µέσα στους επόµενους µήνες, που θα περιλαµβάνει τις συµβουλευτικές εταιρείες οι οποίες θα µπορούν να ενταχθούν στο Μέτρο και να εξυπηρετήσουν τους αγρότες. Σηµειώνεται ότι αν η δηµιουργία αυτού του Μητρώου ολοκληρωθεί µετά το πρώτο εξάµηνο του 2017, τότε το Μέτρο είναι πιο πιθανό να ανοίξει µέσα στο επόµενο έτος.

Αυτό που µένει να διευκρινιστεί παράλληλα είναι ο τρόπος µε τον οποίο θα κάνουν χρήση του Μέτρου των Συµβούλων οι αγρότες. ∆ηλαδή αν θα πρέπει να κινούν οι ίδιοι οι παραγωγοί κάποια διαδικασία είτε αν θα συντάσσουν σχετικό αίτηµα πληρωµής οι συµβουλευτικές µετά από συµφωνία µε τον παραγωγό.

 

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εντάσσονται οι συµβουλευτικές εταιρείες στο Μέτρο έχουν να κάνουν περισσότερο µε την εγγύτητά τους σε αγροτικές περιοχές και µε το µορφωτικό επίπεδο και την εµπειρία των στελεχών της εταιρείας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής κριτήρια:

-Ποσοστό κάλυψη αγροτικών περιοχών, συµπεριλαµβανοµένων των ορεινών, δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών.

-Πληθυσµιακή προσέγγιση (εκτίµηση πλήθους που θα ενηµερωθεί και ποσοστού που θα λάβει συµβουλές).

-Μέσα και τρόποι προσέγγισης της οµάδας στόχου (συναντήσεις, επισκέψεις, έντυπα, δηµοσιεύσειςΜΜΕ, τεχνολογία επικοινωνίας).

-Ο αριθµός επισκέψεων κατ’ έτος πέραν των υποχρεωτικών 3 µε εκτίµηση του αριθµού των παραγωγών που µπορούν να προσεγγιστούν ταυτόχρονα.

-Το εκπαιδευτικό επίπεδο των συµβούλων (τίτλοι σπουδών).

-Αν ο εν δυνάµει πάροχος είναι εγκατεστηµένος στο χωρικό επίπεδο των συµβουλευόµενων.

 

Μέσα από 6 πακέτα συμβουλών θα διαλέγουν οι αγρότες

Οι υπηρεσίες που επιχορηγούνται από το Μέτρο και θα παρέχουν οι σύµβουλοι κατατάσσονται σε έξι πακέτα, το καθένα από τα οποία περιλαµβάνει πάνω από µία συµβουλή.

Αναλυτικά σύµφωνα µε τα προσχέδιο του Μέτρου τα έξι πακέτα έχουν ως εξής:

1ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ1): Συµβουλές που παρέχονται για τις καταστατικές απαιτήσεις διαχείρισης ή/και πρότυπα για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

2ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ2): Συµβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη µέλη, για την εφαρµογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (Πίνακας Μ02.2).

3ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ3): Συµβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη µέλη για την εφαρµογή του άρθρου 55 του καν. (ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συµµόρφωση µε τις γενικές αρχές της ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας που αναφέρονται στο άρθρο 14 της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.

4ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ4): Συµβουλές στο γεωργικό τοµέα σχετικά µε δράσεις που µετριάζουν το φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής και προωθούν την προσαρµογή της γεωργίας (Μ02.4).

5ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ5): Συµβουλές για την ορθή εφαρµογή των µέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίµα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».

6ο πακέτο συµβουλών (ΠΣ6): Συµβουλές που αποσκοπούν στη βελτίωση της βιωσιµότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέµενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.

Για κάθε ένα πακέτο από τα παραπάνω υπάρχουν συγκεκριµένες κατηγορίες αγροτών οι οποίες θα ωφελούνται κατά προτεραιότητα. Για παράδειγµα στο 3ο πακέτο που αφορά τη φυτοπροστασία, θα ωφελούνται κατά προτεραιότητα δικαιούχοι που συµµετέχουν στα Σχέδια Βελτίωσης της νέας περιόδου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία