BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πρώτο έτος εφαρμογής το 2017 και βάσει ΟΣΔΕ το Κομφούζιο

Εντός του Μαΐου, με πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων το 2017 θα προκηρυχθεί η δράση Κομφούζιο σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι παραγωγοί καλούνται να συμπληρώσουν τον κωδικό παράλληλης δράσης στα αγροτεμάχιά τους με τις επιλέξιμες καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση στην ερχόμενη πρόσκληση.

Πρώτο έτος εφαρμογής το 2017 και βάσει ΟΣΔΕ το Κομφούζιο

4
0

Η δράση Κομφούζιο, αφορά όσους έχουν ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρίνια.

Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).

Δεσμεύσεις

·         καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων - εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη. Η πρακτική της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

·         να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Σχέδιο Εφαρμογής της δράσης στην ενταγμένη εκμετάλλευση, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό της εγκατάστασης των ατμιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, το Σχέδιο Εφαρμογής αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης και οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα έντομα – στόχους, και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα αγροτεμάχια.

·         τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής να κάνουν μικτή χρήση φερομονών & χημικών εντομοκτόνων, ενώ τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής να κάνουν αποκλειστικά χρήση φερομονών.


Ύψη ενίσχυσης

Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδoπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020.

Η δράση αναμένεται να προκηρυχτεί εντός του Μαΐου του τρέχοντος έτους, με πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων το 2017. Για το λόγο αυτό όσοι ενεργοί γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι καλλιεργούν αγροτεμάχια με επιλέξιμες καλλιέργειες, δηλαδή ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρίνια και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για τη δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδoπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» πρέπει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2017 να συμπληρώσουν τον κωδικό παράλληλης δράσης στα αγροτεμάχιά τους με τις επιλέξιμες καλλιέργειες.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι η μηχανογραφική εφαρμογή υποβολής της αίτησης στήριξης για τη συγκεκριμένη δράση θα στηριχτεί στην ΕΑΕ του έτους 2017, οπότε οι ενδιαφερόμενοι για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει την ΕΑΕ τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια με τα οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι στη συγκεκριμένη δράση παραμένουν τα ίδια (σταθερά) καθ’ όλη τη διάρκεια των πενταετών δεσμεύσεών τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία