BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μόνο για «αστούς» ανοίγει για την ώρα η Μεταποίηση

Στα Leader ενσωµατώνεται η Μεταποίηση µόνο για επαγγελµατίες αγρότες, µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδίδει πρόσκληση τελικά µόνο για το σκέλος του Μέτρου που αφορά ιδιώτες επιχειρηµατίες και µεγάλες βιοµηχανίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda

Μόνο για «αστούς» ανοίγει για την ώρα η Μεταποίηση

4
0
Έτσι, επιλέγει να αφήσει στην τύχη τους τις επενδύσεις από τους επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου και αναλόγως τις διαθέσεις και την οργάνωση των Αναπτυξιακών, τα κίνητρα για να ανοίξουν µία µεταποιητική µονάδα θα δοθούν, στην καλύτερη, στα τέλη του έτους

Συγκεκριµένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περασµένη Πέµπτη εξέδωσε πρόσκληση για το Μέτρο 4.2.1 «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν εντός του Παραρτήµατος Ι (γεωργικό προϊόν)» που αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να παράξουν αγροτικό προϊόν, µε τις αιτήσεις να ανοίγουν στις 15 Μαΐου έως 18 Αυγούστου. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να προκηρυχθεί το Μέτρο 4.2.2 «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήµατος Ι (µη γεωργικό προϊόν)» καθώς περιµένει την έγκριση το υπουργείο, από το µηχανογραφικό σύστηµα (ΠΣΚΕ). Και το 4.2.2 αφορά ιδιώτες επιχειρηµατίες και µεγάλες βιοµηχανίες.

Όσον αφορά το Μέτρο 4.2.3 «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων  από επαγγελµατίες αγρότες», όπως προαναφέρθηκε µπήκε στο συρτάρι, καθώς θα προκηρυχθεί µαζί µε τα Leader, µε µπάτζετ µάλιστα µόλις 10 εκατ. ευρώ.


Προϋπολογισµός πρόσκλησης 120 εκατ. ευρώ

Η πρόσκληση τώρα που βγήκε, δηλαδή το Μέτρο 4.2.1, έχει συνολικό προϋπολογισµό 120 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει δαπάνες για επενδύσεις από πολύ µικρές, µικρές, µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη µεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Ο φάκελος ενίσχυσης µπορεί να ξεκινά από τα 600.000 ευρώ και να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά µε τις δυνατότητες που δίνει το Μέτρο, στον τοµέα των ζωικών προϊόντων µπορούν να γίνουν οι εξής επενδύσεις: Ίδρυση και εκσυγχρονισµό τυροκοµείων, αλλαντοποιείων, σφαγείων, γαλακτοκοµείων, συσκευαστηρίων αυγών, µονάδων παραγωγής σαλιγκαριών, τυποποίησης-συσκευασίας µελιού, παραγωγής σακχαρωδών προϊόντων µε βάση το µέλι, σνακς.

Επενδύσεις για τη φυτική παραγωγή περιλαµβάνουν: Αποθηκευτικούς χώρους, ξηραντήρια φαρµακευτικών φυτών, δηµητριακών, µονάδες αποφλοίωσης-επεξεργασίας-τυποποίησης ρυζιού, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, µονάδες συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης οπωροκηπευτικών, βρώσιµων ελιών, κονσερβοποιεία, µονάδες χυµοποίησης, αποξήρανσης φρούτων, σταφίδας, παραγωγής µαρµελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών, ψητών λαχανικών, παστελιών κ.λπ.

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται αναλόγως την Περιφέρεια που πραγµατοποιείται η επένδυση και ξεκινά από το 40% για Αττική, ∆υτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και για όλες τους υπόλοιπους ορίζεται στο 50% (εκτός των νησιών που είναι 75%).

Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 598 της Agrenda.

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου

Με 120 εκατ. ευρώ ενισχύονται επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης– Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων εξέδωσε στις 27/4/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση  4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (γεωργικό προϊόν)».

Στόχος της δράσης, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των ανωτέρω κλάδων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 120.000.000€ (εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης δύναται να ανέρχονται από 600.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως και 75% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης. Τα ποσοστά αυτά δύναται να ποπροσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης.

Η αίτηση στήριξης μπορεί να αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους: α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, β) Γάλα, γ) Αυγά, δ) Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα, ε) Ζωοτροφές, στ) Δημητριακά, ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), η) Οίνος, θ) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί, ι) Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων), ια) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά, ιβ) Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό, ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η δημοσίευση της προκήρυξης και για τη δεύτερη δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)».

Τέλος, οι δύο παραπάνω δράσεις του μέτρου της Μεταποίησης με συνολικό προϋπολογισμό ανά αίτηση ενίσχυσης έως 600.000 ευρώ, όπως και η δράση 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες», έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο των προκηρύξεων των Περιφερειών για τα τοπικά προγράμματα του CLLD/Leader.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία