BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Το πολύ 50 έργα θα μπουν στη 2η Μεταποίηση

Επενδύσεις στη µεταποίηση και εµπορία προϊόντων που θεωρούνται «µη γεωργικά» όπως είναι τα αποστάγµατα, τα αιθέρια έλαια από αρωµατικά φυτά, ο ζύθος και το εκκοκκισµένο βαµβάκι έρχεται να καλύψει το Μέτρο 4.2.2 των Προγραµµάτων, που θα δέχεται αιτήσεις έως 26 Οκτωβρίου. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να στηριχθούν και οι πρώτες προσπάθειες για ίδρυση µεταποιητικών µονάδων κλωστικής κάνναβης (για έλαιο ή ίνα).

Ενίσχυση 65% στη Μεταποίηση για έργα ως 300.000 ευρώ

0
0
Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία Μέτρα της Μεταποίησης, µε δικαιούχους επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς και οργανώσεις παραγωγών που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο επεξεργασίας της πρώτης ύλης που απαιτείται για την ίδρυση των παραπάνω µονάδων. Για παράδειγµα, η ενίσχυση για µονάδες πυρηνελαιουργείων δίνεται µόνο εάν ο ενδιαφερόµενος διαθέτει ελαιοτριβείο, ώστε ποσοστό από τον ελαιοπυρήνα που επεξεργάζεται να είναι ιδιοπαραγώµενο. Το µπάτζετ του Μέτρου είναι µόλις 30 εκατ. ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι µε κατώτατο αιτούµενο προϋπολογισµό τα 600.000 ευρώ και ανώτατο τα 3 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν το πολύ 50 έργα



Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε την πρόσκληση του Μέτρου 4.2.2: «Μεταποίηση, εµπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήµατος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (µη γεωργικό προϊόν)» που άνοιξε για αιτήσεις στις 13 Ιουλίου, ο φάκελος στήριξης µπορεί να αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιµους κλάδους

  •  Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος.
  •  Ζυθοποιία.
  •  Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα).
  •   Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, πυρηνελαιουργείων, αποσταγµάτων από οπωροκηπευτικά ή αµπελοοινικής προέλευσης.
  •   Μονάδες µεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσµετολογίας και διατροφής (όπως προϊόντα από µαστίχα, από γάλα γαϊδούρας).
  •   Μονάδες παραγωγής εµπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, πυτιάς και συµπυκνωµάτων αυτής.
  •  Αξιοποίηση παραπροϊόντων, υπολειµµάτων και απορριµµάτων βιοµηχανικών ειδών διατροφής.
  •  Παραγωγή Βάµβακος και λοιπές κλωστικές ίνες, µονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού.

Επιλέξιµες δαπάνες
  •   Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών υποδοµών, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας.
  •   ∆ιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της µονάδας.
  •   Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση µηχανολογικού εξοπλισµού.
  •   Μέσα εσωτερικής µεταφοράς όπως περονοφόρα, ανυψωτικά.
  •   Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρµόδιους οργανισµούς (όπως ISO)
  •  ∆απάνες εξοπλισµού επιχείρησης, γενικές δαπάνες και άυλες δαπάνες.

Μέχρι 50% για µικρές επιχειρήσεις

Ο κατώτατος αιτούµενος προϋπολογισµός είναι 600.000 ευρώ και ο ανώτατος 3 εκατ. ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, ∆υτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο ορίζεται στο 45% για µεσαίες επιχειρήσεις και στο 50% για µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις. Σε Κρήτη, ∆υτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα τα ποσοστά αυτά διαµορφώνονται στο 35% και 45% αντίστοιχα. Για την Αττική τα ποσοστά κυµαίνονται από 20 έως 40%.

Αίτημα για υποδομές πρώτης μεταποίησης
Οι φορείς που αιτούνται ενίσχυση για τη δεύτερη µεταποίηση, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ήδη την υποδοµή για την πρώτη µεταποίηση του γεωργικού προϊόντος που χρησιµοποιείται ως πρώτη ύλη, µπορούν να την αιτηθούν στο πλαίσιο του υποβληθέντος επενδυτικού σχεδίου. Σε περίπτωση που ο εν δυνάµει δικαιούχος διαθέτει ήδη την υποδοµή για την πρώτη µεταποίηση του γεωργικού προϊόντος, το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται για ενίσχυση είναι δυνατόν να περιέχει δαπάνες που αφορούν και την πρώτη και τη δεύτερη µεταποίηση ή δαπάνες που αφορούν µόνο τη δεύτερη µεταποίηση του προϊόντος αυτού.

Στις επιλέξιµες δαπάνες για την πρώτη µεταποίηση περιλαµβάνονται αγορά καινούργιων οχηµάτων και συγκεκριµένα οχηµάτων µεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου τα οποία, σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία, θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειµένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος (αφορά στην πρώτη ύλη και στο παραγόµενο προϊόν/υποπροϊόν). Ενδεικτικά αναφέρονται: φορτηγά – σιλό µεταφοράς χύµα αλεύρου, ισοθερµικά βυτία αναγκαία για τη µεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – µεταποίησης, βυτιοφόρα αυτοκίνητα µεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη, ψυγεία αποκλειστικά για χονδρεµπορία προϊόντων.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία