BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

ΓΕΩΤΕΕ: Χειρότερη από ποτέ η διαχείριση στο Μέτρο 214

Στις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη διαχείριση του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007 - 2013, αναφέρεται, με έγγραφό που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Νέο 9χίλιαρο για... κληρονόμους πρώην καπνοπαραγωγών

5
0

«Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι ίσως τα σοβαρότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην ελληνική γεωργία», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για να προσθέσει ότι: «όλα έχουν πάει στραβά από την αρχή μέχρι το τέλος, το οποίο αργεί ακόμη παρότι βρισκόμαστε τέσσερα (4) χρόνια μετά τη λήξη της προγραμματικής περιόδου».

Και επεξηγεί ως εξής: «Οι καθυστερήσεις σε όλες τις φάσεις του προγράμματος (ένταξη, έλεγχοι, πληρωμές, ενστάσεις) ήταν πρωτοφανείς για τους παρακάτω λόγους:

1. "Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος" για τις δράσεις της Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας - αλλά και για τις άλλες δράσεις - έγιναν προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου και μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου 2011-2012 δημιουργώντας μεγάλη δυσχέρεια ένταξης των ήδη καλλιεργηθέντων αγρών.

2. Τα οριστικά αποτελέσματα των, ήδη καθυστερημένων, αιτήσεων του 2012 έκαναν περίπου δύο (2) χρόνια για να βγουν (στην αντίστοιχη πρόσκληση της άνοιξης του 2006 τα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν μόλις σε πέντε με έξι μήνες). Κι αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι το πρόγραμμα απέρριπτε για απόκλιση έκτασης έστω και 0,1 στρέμματος όλο το αγροτεμάχιο, ακόμη κι αν ήταν συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων. Με τιτάνια προσπάθεια των γεωτεχνικών των Δ.Α.O.K. τα αρχικά ποσοστά απόρριψης του 90% των αιτήσεων μειώθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5 - 10%.

3. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα η τελική ψηφιοποιημένη έκταση και το οριστικό 13ψήφιο! Μηδενίζονται εκτάσεις και απορρίπτονται αγροτεμάχια με αιτιολογία τους γεωχωρικούς ελέγχους. Δεν ταυτίζεται η σχεδίαση της ΑΕΕ 2013 με την ΑΕΕ 2012. Η σχεδίαση όμως δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών (υπόδειξη αγροτεμαχίων μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες για αναγνώριση - ταυτοποίηση). Η πρ6\γματικότητα είναι ότι επί του εδάφους υπάρχουν οι δηλωμένες εκτάσεις. Παρότι το 2009   επανασχεδιάστηκαν   οι   ενότητες,   μέχρι   και   σήμερα   υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το μηχανογραφικό σύστημα απορρίπτει ενοποιημένα αγροτεμάχια ή αγροτεμάχια που διασπάστηκαν (παίρνει υπόψη το ένα αγροτεμάχιο) με αποτέλεσμα την μείωση της προσδιορισθείσας έκτασης. Αν ο σχεδιασμός ήταν λάθος το 2012 θα πρέπει να συνεχιστεί το λάθος μέχρι και το 2017;

4. Υπάρχουν περιπτώσεις αγροτεμαχίων χωρίς τον κωδικό 0201 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, τα οποία δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με αγροτεμάχια της δήλωσης εφαρμογής των δράσεων του Μέτρου 214, καθώς και λάθη που οφείλονται σε αμέλεια αιτησιογράφων όταν π.χ. ποτιστικές καλλιέργειες περάστηκαν ως ξηρικές στη δήλωση ΑΕΕ εν αγνοία των παραγωγών με αποτέλεσμα να κάνουν διοικητικές πράξεις στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οι οποίες καθυστερούν να διεκπεραιωθούν.

5. θα πρέπει να παραμένουν σταθεροί οι κωδικοί καλλιεργειών στην ΑΕΕ, ώστε να υπάρχει σωστή αντκποίχιση καλλιέργειας αγροτεμαχίου μεταξύ δήλωσης ΑΕΕ και αίτησης Βιολογικής Γεωργίας ή άλλης γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης.

6. Ο διοικητικός, διασταυρωτικός, μηχανογραφικός έλεγχος είναι χρονοβόρος, με αποτέλεσμα το επιστημονικό προσωπικό των Δ.Α.Ο.Κ. να καταναλώνει όλο τον χρόνο στους τύπους και όχι στην ουσία, μη δίνοντας την ανάλογη βαρύτητα στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Η εμπλοκή πολλών φορέων, υπηρεσιών και οργανισμών στην υλοποίηση του προγράμματος στις διάφορες φάσεις, έχει ως αποτέλεσμα vex υπάρχει δυσκολία στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων - Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. / Ανάδοχος - Δ.Α.Ο.Κ.). Επιπλέον, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση οι τρεις (3) φιλότιμοι υπάλληλοι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που οφείλουν να επικοινωνήσουν με 54 Δ.Α.Ο.Κ. για να λύσουν τα προβλήματα του μηχανογραφικού συστήματος. Η επικοινωνία γίνεται υποχρεωτικά σχεδόν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δημιουργεί αυτονόητες καθυστερήσεις».

Ολόκληρο το έγγραφο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία