BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Όλη η προκήρυξη για ενεργητική προστασία

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 635o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί τo Σάββατο 13 Ιανουαρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός στα περίπτερα όλης της χώρας.

Όλη η προκήρυξη για ενεργητική προστασία

3
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

Επικαιρότητα

Εξόφληση και όχι προκαταβολή απαιτούν οι τευτλοπαραγωγοί από την ΕΒΖ. Σελ. 12

Επενδύσεις

Ανοίγει στις 15 Ιανουαρίου η πλατφόρμα αιτήσεων για την Απονιτροποίηση σελ. 19

Εμπορεύματα

Ανοδική τάση στο σκληρό σιτάρι, με τις πωλήσεις στα 210 ευρώ για τη χαμηλή ποιότητα. Σελ. 22


Editorial 

Εξετάζοντας µε προσοχή την πορεία των αγροτικών θεµάτων κατά τη µεταπολιτευτική περίοδο και κυρίως µετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διακρίνουµε τρεις φάσεις κατά τις οποίες τα αγροτικά εισοδήµατα ή ακόµα και οι αποταµιεύσεις των αγροτών επλήγησαν βαρύτατα.

Η πρώτη, αρχίζει µε την εκποίηση των λεγόµενων θυγατρικών της ΑΤΕ, δηλαδή των αγροτοβιοµηχανιών που θεµελίωσε ο αείµνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής και οι οποίες αποτέλεσαν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες τον ακρογωνιαίο λίθο της αγροτικής παραγωγής.

Η δεύτερη, συνδέεται µε την καταστροφική πορεία του χρηµατιστηρίου (1999-2000), η οποία έπληξε εξόχως, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, πολλούς από τους διαθέτοντες κάποια οικονοµική επιφάνεια αγρότες. Μάλιστα, η ζηµιά εκείνης της περιόδου ολοκληρώνεται µε τη µετάβαση στο ευρώ, η οποία επέδρασε αρνητικά κατά βάση στα περιθώρια κερδοφορίας των αγροτικών επιχειρήσεων, είτε µέσω της απώλειας αγορών (ακριβό ευρώ) είτε µέσω των ακριβών (εισαγόµενων κατά βάση) εφοδίων.

Βιώνουµε την τρίτη φάση οικονοµικής εξουθένωσης των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου. Αυτή τη φορά, το πάγωµα των πιστώσεων προς τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, ως αποτέλεσµα της τραπεζικής αστάθειας, σε συνδυασµό µε την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, κατέστησαν δραµατικά δύσκολη την ανάπτυξη δραστηριότητας στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Το κακό ολοκληρώνεται στις µέρες µας µε την πλήρη αποσάθρωση των συνεταιριστικών δοµών και την κίβδηλη υποκατάσταση αυτών από ποικιλόνυµα ιδιωτικά συµφέροντα. Αυτά, επωφελούνται, όπως είναι φυσικό, της πολιτικής αναλγησίας και επιταχύνουν την υπονόµευση κάθε γνήσιας συλλογικής έκφρασης των παραγωγών.

Μοιάζει, αυτή η τρίτη φάση, να είναι και η πλέον επικίνδυνη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Οι αγρότες εκπέµπουν S.O.S.  

Agrenda


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία