BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παρασπονδίες με τα ΟΕΦ στο Ηράκλειο

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 644o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.

Παρασπονδίες με τα ΟΕΦ στο Ηράκλειο

6
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

Επικαιρότητα

• Νέοι πυρήνες Crimson Seedless ξεφυτρώνουν στα Βόρεια σελ. 42-43

Επενδύσεις

•  Υποχρεωτικό το ΟΣ∆Ε του 2017 για αίτηση στους Νέους Αγρότες σελ. 8-9

Εμπορεύματα

• Στόχος τα 5 ευρώ στο αρνί, ρυθµιστικό ρόλο θα παίξει η ρουµάνικη αγορά σελ. 21


Editorial

Από την ιστορία με το ΑΤΑΚ μέχρι την πρόσφατη «πατσαβούρα» Χόγκαν για τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα, οι παθογένειες στη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας, καλά κρατούν.

Φαίνεται πως τις ψευτοαποζηµιώσεις για τα ροδάκινα τις... µυρίστηκαν νωρίς οι θεµατοφύλακες των Βρυξελλών και ο Χόγκαν απλώς το ξέκοψε, πριν το θέµα πάρει περαιτέρω διαστάσεις.

Με τον ΑΤΑΚ το κρυφτούλι συνεχίζεται. 

Τι είναι όµως το ΑΤΑΚ; Είναι ένας αριθµός που πιστοποιεί την ταυτότητα του κάθε ακινήτου. Γιατί, τόσος θόρυβος; Γιατί ο συγκεκριµένος αριθµός δεν είναι αποτέλεσµα ενός σοβαρού χαρτογραφικού υπόβαθρου, δηλαδή ενός εθνικού κτηµατολογίου το οποίο να πιστοποιεί µε ασφάλεια την ταυτότητα του ακινήτου, αντίθετα, έρχεται ως αποτέλεσµα της δήλωσης που υποβάλλει ή όχι ο κάτοχος στις φορολογικές αρχές.

Έτσι, αν η δήλωση (π.χ. Ε9) δεν έχει υποβληθεί ή δεν περιλαµβάνεται σ’ αυτή κάποιο ακίνητο, τότε δεν απουσιάζει από τα παραστατικά και ο αντίστοιχος Αριθµός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Για όσους γνωρίζουν το πώς γίνονται στην πράξη οι ενοικιάσεις αγροκτηµάτων µπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, γιατί έχει ξεσπάσει όλος αυτός ο θόρυβος.

Χιλιάδες κάτοχοι ακινήτων δεν έχουν µπει ποτέ στη διαδικασία να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Ε9 ή να ενδιαφερθούν για τον αναλογούντα Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ). Αποτέλεσµα, να µην έχουν παραλάβει ποτέ τον προβλεπόµενο από τις διαδικασίες ΑΤΑΚ. Παρ’ όλα αυτά, είχαν µέχρι σήµερα τη δυνατότητα να ενοικιάζουν το ακίνητο, να συντάσσουν, υποτυπωδώς τουλάχιστον, κάποιο ενοικιαστήριο και να εισπράττουν το αντίσστοιχο µίσθωµα από τον νοικάρη.

Αντίστοιχα οι ενοικιαστές της εν λόγω αγροτικής γης, είχαν τη δυνατότητα, να συµπεριλαµβάνουν αυτό το ενοικιαστήριο στη δήλωση ΟΣ∆Ε και να ενεργοποιούν, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, τα αντίστοιχα δικαιώµατα. Από φέτος χρειάζονται τον ΑΤΑΚ, κι αυτό, όπως είναι φυσικό, ανατρέπει ολοκληρωτικά την… κρατούσα τάξη.

Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τον παππού ή γιαγιά µε το χωραφάκι και το ενοικιαστήριο που γραφόταν στο γόνατο «βολεύονταν» µια σειρά καταστάσεις. Από τους µεγαλονοικάρηδες µε τα «σκάρτα», κάποιες φορές, ιστορικά δικαιώµατα, µέχρι το «βασίλειο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις «φατρίες» των µηχανογράφων µε τις «δοτές» επιδοτήσεις και τα «σκουπίδια» κάτω απ’ το χαλί.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία