BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παρασπονδίες στο Ηράκλειο με τα ΟΕΦ

Πάντα υπήρχαν µικροπαρασπονδίες στα κριτήρια αξιολόγησης των προγραµµάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), αυτή τη φορά όµως οι παρεµβάσεις που λαµβάνουν χώρα, ενόψει των τελικών γνωµατεύσεων, είναι απροκάλυπτες.

Παρασπονδίες στο Ηράκλειο με τα ΟΕΦ

4
0

Το πρόβληµα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, εντοπίζεται σε µια «δέσµη»  οργανώσεων από το νοµό Ηρακλείου, οι οποίες, µε τις «πλάτες» της γνωστής µηχανοπαρέας, επιχειρούν να πάρουν µε το «έτσι θέλω» το πράσινο φως και τη σχετική χρηµατοδότηση.

Η υπηρεσία που είναι επιφορτισµένη µε την αξιλόγηση, τείνει να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ίδια έχει συντάξει την σχετική ΚΥΑ και η ίδια, πιέζεται τώρα να... παρανοµήσει!

Η αξιολόγηση των ΟΕΦ αφορά σε προτάσεις που έχουν υποβάλει 109 φορείς οι οποίοι ζητούν περίπου 72,5 εκατ.ευρώ. Τελευταία, η αρµόδια υπηρεσία δείχνει σηµάδια «απροθυµίας» να εφαρµόσει αυτά που η ίδια περιέγραψε σε µία «υποδειγµατική» Υπουργική Απόφαση για την αξιολόγηση των φορέων, προφανώς λόγω «εξωτερικών» πιέσεων, αντικρουόµενων συµφερόντων και πολιτικών «παρεµβάσεων».


Το όλο ζήτηµα εγείρει ήδη ερωτηµατικά, καθώς οι αρµόδιοι του ΥπΑΑΤ καλούνται να απαντήσουν:

-Πώς αναγνωρίστηκαν 27 οργανώσεις ελαιουργικών φορέων στο νοµό Ηρακλείου όταν οι 13 από αυτές δεν είναι καν στο µητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών;

-Αντιβαίνεται ή όχι το κριτήριο αναγνώρισης των οργανώσεων καθώς σύµφωνα µε την από 15/11/2017 και µε αρ. πρωτ.: 337/121335  Επιστολή της ανωτέρω αρµόδιας υπηρεσίας οι ΟΕΦ για να µπορέσουν να καταθέσουν πρόγραµµα θα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί από τις αρµόδιες επιτροπές αναγνώρισης των Περιφερειακών Ενοτήτων, µέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018 που σηµαίνει ότι µέχρι τη δεδοµένη ηµεροµηνία µπορούν να εισαχθούν στο µητρώο και όχι σε επόµενη έκδοση;

-Πώς ακόµη και σήµερα δεν έχουν ήδη απορριφθεί τα ανωτέρω προγράµµατα αλλά αντίθετα υπάρχει και σχετική αλληλογραφία µαζί τους;

Το καταπληκτικότερο όµως είναι ότι 5 συνεταιρισµοί µε προέλευση την Λακωνία κατέθεσαν αίτηση χωρίς τα 9 -πλην της εγγυητικής- επισυναπτόµενα, δηλαδή δεν ζητούσαν ποσό κοινοτικής ενίσχυσης, καθώς δεν είχαν έτοιµο το πρόγραµµα να υποβάλλουν έως τις 15/2, όπως απαιτεί η Υ.Α.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον απ’ όλους τους εµπλεκόµενους, µε τη διοίκηση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ να υποχρεώνεται, προκειµένου να προλάβει τα χειρότερα, σε επιστολή προς τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ και πρόεδρο της ΚΕΟΕΦ στην οποία αναφέρεται:

Στο Μητρώο από το «παράθυρο», στα Προγράµµατα από την «κλειδαρότρυπα», επιχειρούν να περάσουν τις Οργανώσεις 

Κύριε Γενικέ,

Ως έκφραση 18 συνεταιρισµών µελών µας, που έχουν ήδη υποβάλλει προγράµµατα εργασίας αφού πρώτα αναγνωρίστηκαν ως Ο.Ε.Φ. σύµφωνα µε το ανωτέρω πλαίσιο, ζητούµε την ενεργοποίηση σας ως καθ’ ύλη αρµόδιος και Πρόεδρος της ΚΕΟΕΦ προκειµένου να εφαρµοστούν στο ακέραιο, τόσο το νοµικό πλαίσιο όσο και τα κριτήρια στις ανωτέρω αναφερόµενες Υπουργικές Αποφάσεις προκειµένου να υπάρξει αντικειµενική και διάφανης αξιολόγηση από την καθ’ ύλη αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Η πληροφόρηση µας έως σήµερα είναι ελλειµµατική και συγκεχυµένη µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτήµατα όσον αφορά τη διαχείριση και αξιολόγηση των ανωτέρω προγραµµάτων.

Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που έχουν τεθεί υπ’ όψη µας και σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα:

1. Αναγνωρίστηκαν 27 οργανώσεις ελαιουργικών φορέων στο νοµό Ηρακλείου,

Εξ όσων γνωρίζουµε οι 13 από αυτές δεν είναι καν στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων. Εκτιµούµε ότι έως 15/03 θα πρέπει  µε υπογραφή  σας να αποταχθούν. (Καν. 611/2014, αρ.4, άρθ. 7).

2. Η ένταξη συνεταιρισµών στο Μητρώο εκ των υστέρων και πέραν της 31/01/2018 θα πρέπει να θεωρηθεί νόµιµη µεν, αλλά χωρίς δικαίωµα συµµετοχής στα προγράµµατα. Ο.Ε.Φ. (Ν. 4384,επιστολή Γ.Γ. υπ’ αριθ. 337/121335, επιστολή µε αρ. πρωτ. 2790/132787 της διεύθυνσης οικονοµικών ελέγχων, επιθεώρησης και συνεργατισµού).

3. Υπάρχει αλληλογραφία µε όλες τις οργανώσεις (!!!) για την ηλεκτρονική υποβολή, διάφορες συµπληρώσεις  εγγράφων κ.λπ µε αποκορύφωµα την τουλάχιστον «παράξενη» επέκταση των εγγυητικών συµµετοχής σε καλής εκτέλεσης, χωρίς να υπάρχει έργο (!!!) γεγονός που ευνοεί µόνο µία τράπεζα και µάλιστα σε ασφυκτικούς χρόνους.

Κύριε Γενικέ,

Σας γνωρίζουµε πως σε ότι µας αφορά είµαστε αποφασισµένοι να παρακολουθούµε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίσουµε ότι θα εφαρµοσθούν στο ακέραιο οι αποφάσεις του υπουργείου. Είµαστε βέβαιοι ότι µοιραζόµαστε την ίδια αγωνία και πως σε αυτό τον αγώνα θα σας έχουµε συµπαραστάτη, ως καθ’ ύλη αρµόδιο.

Είµαστε πάντα στη διάθεσή σας, έτοιµοι να υιοθετήσουµε οποιαδήποτε προσπάθειά σας που βασίζεται στις αρχές της εντιµότητας, της διαφάνειας και τήρησης των νόµων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την έως σήµερα πορεία σας και που θεωρούµε δεδοµένο ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πράξετε ότι είναι αναγκαίο υπερασπιζόµενος τη  νοµιµότητα και την προσωπική σας, υψηλού αισθήµατος ευθύνης διαδροµή, αφού διερευνήσετε τα προαναφερθέντα και διαπιστώσετε πράγµατι κάποιος ή κάποιοι επιχειρούν  ως µη έχοντες το δικαίωµα να εκµεταλλευτούν το συγκεκριµένο πρόγραµµα και µάλιστα µε τρόπο που δύναται να εκθέσει το υπουργείο, θα προχωρήσετε στις ενέργειες που ο ίδιος θα κρίνετε αναγκαίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία