BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

«Χτύπησε» το 65% των αιτήσεων Απονιτροποίησης

Θρύψαλα κάνουν το µέτρο της Απονιτροποίησης κούφιες βεβαιώσεις ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ µε τις ευλογίες αιρετών, χάρες πολιτικών γραφείων που πήγαιναν στις αρµόδιες διευθύνσεις µε χαρτάκι µε ονόµατα και άδειες νερού στο όνοµα άλλων, µε το απόστηµα τελικά να σκάει ο προενταξιακός έλεγχος που έβγαλε κατ’ αναλογία το 65% των αιτήσεων στη Λάρισα «σκάρτες».

«Χτύπησε» το 65% των αιτήσεων Απονιτροποίησης

0
0

Και τώρα οι ΔΑΟΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agenda, περιµένουν διευκρινιστικές τύπου... Χουντίνι από τη Βάθη -όπου έχουν κατασκηνώσει οι ενδιαφερόµενοι-µε φόρµουλα για να καλυφθούν ορισµένα πελατάκια που ελπίζουν να µην είναι αργά για δάκρυα. Τα νούµερα που έχει στη διάθεσή της η Agrenda απειλούν να ρίξουν την προκήρυξη καθώς έστω και ένας εν δυνάµει δικαιούχος να παρουσιάζει πρόβληµα, τίθεται ζήτηµα:

Λάρισα: Από δείγµα 58 εν δυνάµει δικαιούχων, οι 37 έχουν πρόβληµα.

Βόλος: Από δείγµα 9 εν δυνάµει δικαιούχων, τουλάχιστον οι 3 έχουν πρόβληµα.

Από την άλλη στην Καρδίτσα... όλα καλά µε ένα άριστα «11 στα 11», σε µία περιφερειακή ενότητα  µε 1.015 εν δυνάµει δικαιούχους που δείχνει προθυµία να σώσει το πράγµα, µε το µέτρο πάντως να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το µεγάλο ζήτηµα δηµιουργείται από την προσκόµιση άδειας γεώτρησης που έγινε από πολλούς σε όνοµα άλλου ατόµου συνήθως συγγενή ή του ιδιοκτήτη των αγροτεµαχίων σε περίπτωση νοικιασµένων εκτάσεων. Αυτό έβγαλε κόκκινο στους ελέγχους καθώς προσκρούει στο σηµείο 4 της διευκρινιστικής εγκυκλίου που αναφέρει: «4) Επιπλέον, στις περιπτώσεις που το σηµείο υδροληψίας βρίσκεται σε χώρο ιδιωτικής ιδιοκτησίας που δεν ανήκει στον παραγωγό, και εφόσον δεν έχει υποβληθεί αίτηση για τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας χρήσης νερού, πρέπει να προσκοµισθεί το ιδιωτικό συµφωνητικό µε τον ιδιώτη κύριο ή κάτοχο του υδροληπτικού έργου µαζί µε την ισχύουσα άδεια χρήση νερού στο όνοµα του τελευταίου». Το παραπάνω πιο απλά σηµαίνει ότι δεν γίνεται κάποιος να «νοικιάζει» το νερό, αλλά θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια και να είναι στο όνοµα του παραγωγού, αλλά υπήρχε ο φόβος των ιδιοκτητών ότι µπορεί να µην την παίρνανε πίσω.

Αναµείνατε στο ακουστικό η οδηγία

Τώρα, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι αρχές ψάχνουν να βγάλουν λαγούς απ’ το καπέλο όπως λένε χαρακτηριστικά οι έχοντες γνώση των πραγµάτων και έχουν πει στις ∆ΑΟΚ ότι είναι άκυρη η διορία για αποτελέσµατα έως 25 Μαΐου και να περιµένουν για νέα διευκρινιστική. Ωστόσο, εύλογα δηµιουργούνται απορίες για το πώς µπορεί να προχωρήσει τώρα ένα Μέτρο που δειγµατοληπτικά βγάζει προβλήµατα στο 65% των αιτήσεων στη Λάρισα (πάνω από 1.000 εν δυνάµει δικαιούχοι), εν αναµονή φυσικά και των ενστάσεων και των συµπληρωµατικών δικαιολογητικών.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν να «ανοίγει» παραπάνω ο προενταξιακός µε περισσότερα δείγµατα ώστε να φανεί πιο καθαρά η έκταση του προβλήµατος. Όσον αφορά την ηµεροµηνία όπου θα υπάρξει µία τελική λίστα δικαιούχων, κανείς αρµόδιος δεν µπορεί να δώσει απάντηση ενώ η προκήρυξη έχει κλείσει από τον Φλεβάρη.

Περιορίστηκαν οι νέοι αγρότες

Έτσι όπως φτιάχτηκε το µοντέλο της µοριοδότησης για το Μέτρο της (130 στρέµµατα και άνω διαµορφώνεται προς το παρόν το όριο ένταξης) περιορίστηκε ο αριθµός των νέων αγροτών που θα µπορούν να επωφεληθούν. Πέρα δηλαδή από τα όποια επικοινωνιακά τρικ τύπου «έρχεται το Μέτρο 6.3 για ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων», η δοµή και η ουσία του στέρησε µία πολύτιµη βοήθεια σε όσους ξεκινούν τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα δεν υπήρξε καµία διάθεση να ξεχωρίσουν οι ετεροεπαγγελµατίες από τους αγρότες, µε τη δικαιολογία ότι το µέτρο έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία