BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε ΦΕΚ οι όροι 2ης προκήρυξης για πριμ χρήσης φερομόνων

Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να εκδοθεί η προκήρυξη του μέτρου ενίσχυσης για τη χρήση φερομόνων και μείωσης ψεκασμών σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή (Κομφούζιο), προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι στο Κομφούζιο, ως 23/10 τα παραστατικά

1
0
Μέσω της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), παρεμποδίζεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς, καθώς και του μικρολεπιδοπτέρου καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς, και έτσι ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών των εντόμων.

Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση των ως άνω μικρολεπιδοπτέρων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους δενδρώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση.

Bρείτε εδώ τη σχετική Δεύτερη τροποποίηση για το πλαίσιο δράσης του Κομφούζιο.pdf

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

Άρθρο 4

Πεδίο εφαρμογής

Το Άρθρο 4 .Πεδίο εφαρμογής. αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Η δράση αφορά τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της βερικοκιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς και εφαρμόζεται στις περιοχές καλλιέργειάς τους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ύψος ενίσχυσης

Το Άρθρο 8 .Ύψος ενίσχυσης. όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 6 της υπ’ αριθμ. 8586/4.8.2017 υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται:

  • στα 387 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη εφαρμογής και στα 454 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
  • στα 542 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα τρία (3) έτη εφαρμογής και στα 627 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα τελευταία δύο (2) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς.

Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρ- χεται σε 14 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως. Στο αναγραφό- μενο ύψος της αμοιβής του επιβλέποντα Γεωπόνου (14 €/Ha/έτος), ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης..

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με τις επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες.

Δεσμεύσεις

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν το ακόλουθο κριτήριο επιλεξιμότητας:

  • να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2018 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά) ή με συγκαλλιέργεια των παραπάνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
  • Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και η ημερομηνία έναρξης αυτών θα ορίζεται στη 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

α.  Να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) των μικρολεπιδοπτέρων εχθρών – στόχων, η οποία συνίσταται στην εγκατάσταση στον οπωρώνα ατμιστήρων-διαχυτήρων φερομόνης φύλου και φερομονικών παγίδων παρακολούθησης, μέσω της υλοποίησης Ετήσιου Σχεδίου Εφαρμογής. Στην περίπτωση αγροτεμαχίων με συγκαλλιέργεια επιλέξιμων στη δράση ειδών, η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται για το σύνολο των συγκαλλιεργούμενων ειδών.

β.  Να διαθέτουν, εφαρμόζουν και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρούν Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια για κάθε έτος εφαρμογής της δράσης. Προκειμένου να θεωρείται έγκυρο, το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής πρέπει να καταρτίζεται, παρακολουθείται και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρείται από επιβλέποντα Γεωπόνο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων. Ο αριθμός των ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται στο Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται για το εκάστοτε φυτοπροστατευτικό προϊόν στην άδεια έγκρισης διάθεσής του στην αγορά.

γ. Να κάνουν:

  • μικτή χρήση φερομονών και, εφόσον απαιτείται, χημικών εντομοκτόνων τα δύο (2) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και, αντίστοιχα, τα τρία (3) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς και
  • αποκλειστική χρήση φερομονών τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς και, αντίστοιχα, τα τελευταία δύο (2) έτη εφαρμογής  για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς

δ.  Να κατέχουν νόμιμα τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων, οι δικαιούχοι πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ενοικιαστηρίων να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν ολόκληρο το εκάστοτε έτος εφαρμογής της δράσης.

ε.  Να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στη δράση, σε θέση και σε έκταση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της δράσης.

στ.  Να υποβάλλουν κατ’ έτος μέχρι 15 Μαΐου αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο της ΕΑΕ με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης για το σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία