BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με βεβαίωση των ΤΟΕΒ βγάζει αποτελέσµατα η Απονιτροποίηση

Με τρύπες κλείνει η υπόθεση του Μέτρου της Απονιτροποίησης µε ΤΟΕΒ και ∆ήµους να «καθαρίζουν» µε βεβαιώσεις άρδευσης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda στις 30 Ιουνίου, ώστε να περάσουν κάποιες ενστάσεις στα ευρήµατα των προενταξιακών και το υπουργείο να είναι σε θέση να εκδόσει την τελική λίστα µε τους δικαιούχους.

Με βεβαίωση των ΤΟΕΒ βγάζει αποτελέσµατα η Απονιτροποίηση

1
0

«Αναµένουµε πως θα έχουµε τις εντάξεις µέσα στο µήνα λογικά, οπότε θα κλείσουν οι νοµικές δεσµεύσεις αυτού του Μέτρου», υποστήριξε συγκεκριµένα ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης των Προγραµµάτων, Νίκος Μανέτας, στα πλαίσια της Επιτροπής Παρακολούθησης, στις 22 Ιουνίου. Ωστόσο µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές κάτι τέτοιο δεν είχε συµβεί.


Τελευταία που έδωσε δείγµα µετά τις ενστάσεις ήταν η Λάρισα, όπου σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, από τα 58 αποτελέσµατα, τα 11 έµειναν τελικά εκτός από τα 37 που είχαν «χτυπήσει» και έτσι θα προχωρήσουν και οι αρχές στις απεντάξεις. Το ερώτηµα εδώ που γεννιέται είναι το πώς θα κυλήσει τελικά ένα µέτρο που το 20% στατιστικά βγαίνει εκτός στη Λάρισα, η οποία έχει και τις περισσότερες αιτήσεις, ενώ έχει βουήξει παράλληλα όλος ο κάµπος για αυθαιρεσίες και βαφτίσια της τελευταίας στιγµής στα ξηρικά. Θυµίζουµε ότι η παραπάνω διαδικασία θα έπρεπε να είχε τελειώσει από τις 25 Μαΐου σύµφωνα µε εγκύκλιο προς τις ΔΑΟΚ (Αριθ. Πρωτ.: 1131/52414) ωστόσο µετά τα πρώτα αποτελέσµατα χρειάστηκαν όπως φαίνεται µαγειρέµατα για να µην τιναχτεί το πρόγραµµα στον αέρα.

Υπενθυµίζεται πως για το Μέτρο υποβλήθηκαν 16.077 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν προς ένταξη οι 4.189 µε προβλεπόµενη δηµόσια δαπάνη για την πενταετία 260 εκατ. Ευρώ.

 

Νέες δεσμεύσεις για τσεκ σε δικαιούχους Αγρανάπαυσης

Οι δικαιούχοι της Απονιτροποίησης και της δράσης αγρανάπαυσης, προκειμένου να δικαιούνται τις άμεσες ενισχύσεις, υποχρεούνται για τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχιά τους με κλίση μικρότερη του 8%, στα οποία εφαρμόζουν αγρανάπαυση, να προβούν στην κοπή και απομάκρυνση της ξυλώδους βλάστησης, ώστε αυτή να μην υπερβαίνει τα 50 εκατοστά. Αυτό αναφέρει η 1152/77796/01.06.2018 ΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2223) με την παράγραφο 6 του άρθρου 40 όπως ισχύει πλέον μετά την τροποποίηση, να αναφέρει πως:

Για να είναι επιλέξιμες οι εκτάσεις, πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου, καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Η επιλεξιμότητα των εκτάσεων ελέγχεται στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων του δείγματος ως εξής: …. Δ. Για τις αρόσιμες εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση σύμφωνα με την παρ. 4.β. του άρθρου 2, η εφαρμογή μίας άροσης ανά έτος. Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο και αποκλειστικά και μόνο για αγροτεμάχια με κλίση έως 8%, που διατηρούνται σε αγρανάπαυση λόγω συμμετοχής στη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», η κοπή και απομάκρυνση της ξυλώδους βλάστησης, ώστε να μην υπερβαίνει το ύψος των 50 εκατοστών».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία