BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν τραβάει όπως αναμενόταν το πριμ των Ομάδων Παραγωγών

Κάτω του αναµενόµενου παρά τις αρχικές εντυπώσεις κινείται το ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο 9 για τη Σύσταση Οµάδων Παραγωγών, ενώ µέχρι στιγµής έχουν ανοίξει 200 κωδικοί αιτήσεων.

1
0

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι παραγωγοί εµφανίζονται επιφυλακτικοί να προχωρήσουν σε φάκελο καθώς:

Πρώτον, η ενίσχυση συσχετίζεται µε την εµπορευθείσα αξία µετά την αναγνώριση, οπότε οι οµάδες θα πρέπει να κάνουν τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ για να λάβουν τη µέγιστη ενίσχυση των 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν φαίνεται να δελεάζει ιδιαίτερα και πολλοί σκέφτονται πως δεν θα αξίζει στο τέλος ο κόπος ανάληψης δεσµεύσεων για ένα τέτοιο ύψος ενίσχυσης.

∆εύτερον, εµφανίζονται δυσκολίες στην πρόβλεψη των κερδών και της δραστηριότητας καθώς η αξία παραγωγής που περιλαµβάνεται ως εκτίµηση στο επιχειρηµατικό σχέδιο θα πρέπει να επαληθεύεται από τα αντίστοιχα παραστατικά (τιµολόγια) στην πενταετία.

Τρίτον, για ευνόητους φορολογικούς λόγους ορισµένοι παραγωγοί-µέλη δεν θέλουν να εµφανίσουν µεγάλο τζίρο, που απαιτείται για την ένταξη στο Μέτρο.

Από την άλλη, στη Θεσσαλία, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, το ενδιαφέρον για δηµιουργία Οµάδων είναι ζωηρό και ιδιαίτερα στον τοµέα της κτηνοτροφίας.

Υπενθυµίζεται πως οι αιτήσεις για το Μέτρο έχουν λάβει δύο παρατάσεις και η διορία λήγει στις 10 Αυγούστου.

Εν τω µεταξύ, την περασµένη εβδοµάδα δηµοσίευτηκε τροποποιητική απόφαση (Αρ. Πρωτ.: 6179) που µειώνει τις απαιτήσεις του επιχειρηµατικού σχεδίου στο Μέτρο 9 και αναφέρει:

Α. Αντικατάσταση του σηµείου iv περίπτωση 3.2 παράγραφος 3 του άρθρου 7 ως εξής:  iv. Αύξηση του όγκου της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο και που πληροί τις απαιτήσεις ενός ειδικού “καθεστώτος ποιότητας” (πχ πιστοποιηµένη βιολογική παραγωγή, προστατευόµενες γεωγραφικές ενδείξεις και προστατευόµενες ονοµασίες προέλευσης, πιστοποιηµένη ολοκληρωµένη παραγωγή): ελάχιστη τιµή ως µέσος όρος της πενταετίας 10% της παραγωγής.

Β. Αντικατάσταση της παραγράφου 3 του άρθρου 8 ως εξής: Ο υπολογισµός της αξίας παραγωγής για την α΄ δόση πληρωµής της οµάδας παραγωγών ή της οργάνωσης παραγωγών, πραγµατοποιείται βάσει της µέσης ετήσιας αξίας της διατεθείσας στο εµπόριο παραγωγής των µελών 5 κατά τη διάρκεια τριών (3) ετών πριν από τη συµµετοχή τους στην οµάδα ή στην οργάνωση. Η µέση ετήσια αξία προκύπτει από τα αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία (τιµολόγια). Για τα επόµενα έτη η αξία παραγωγής περιλαµβάνεται ως εκτίµηση στο επιχειρηµατικό σχέδιο και επαληθεύεται από τα αντίστοιχα παραστατικά (τιµολόγια) και τη βεβαίωση της αξίας εµπορευθείσας παραγωγής από ορκωτό λογιστή εγγεγραµµένο στο Μητρώο Ελεγκτών της ΕΛΤΕ, για το προϊόν ή τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η οµάδα / οργάνωση, για κάθε ηµερολογιακό έτος από την αναγνώρισή τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία