Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 5021, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1170/Β/10 – 4 – 2012, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι του Μέτρου είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Όπως ορίζεται στην απόφαση, ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 3
Επιλέξιμες Δράσεις
1. Δράση 1
Οι Επιλέξιμες Δαπάνες για τις οποίες δύναται να παρέχεται ενίσχυση για πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι:
1.1. Η προμήθεια εξοπλισμού όπως: υλοτομικά εργαλεία, εργαλεία αποφλοίωσης και τεμαχισμού, εργαλεία αποκομιδής και μεταφοράς δασικών προϊόντων.
1.2. Τα έργα υποδομής όπως: οι χώροι αποθήκευσης δασικών προϊόντων και υλικών υλοτομίας, η προστατευτική επεξεργασία – ξήρανση στρογγυλής ξυλείας, η δημιουργία και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων πρώτης επεξεργασίας ξύλου.
2. Δράση 2
Ειδικά για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία πολύ μικρών επιχειρήσεων δύναται να παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες) για δαπάνες που αφορούν:
2.1. Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
2.2. Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικών.
2.3. Τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, σαν επιλέξιμη δαπάνη στο επενδυτικό σχέδιο νέων μονάδων.
2.4. Την αγορά ειδικού τύπου οχημάτων, (φορτωτές, πλατφόρμες) αναγκαίων για την μεταφορά του βασικού πρωτογενούς προϊόντος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης.
2.5. Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Σ’ αυτή δε συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες πρασίνου (δενδροφυτεύσεις, γκαζόν, κ.λπ.) καθώς και τα έργα διακόσμησης.
2.6. Τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων για τις μελέτες, συμβούλων, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και άδειες ανέγερσης κτιρίων πέραν των παραπάνω δαπανών και μέχρι ορίου 12% του συνόλου.
2.7. Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς που αφορά μόνο επενδύσεις για την απόκτησή τους.
2.8. Στις ανωτέρω μεταποιητικές μονάδες, αποτελεί επιλέξιμη δράση η ίδρυση μονάδων για αξιοποίηση υπολειμμάτων ξυλείας σαν εναλλακτική μορφή ενέργειας μόνο για ιδία χρήση τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας στο ύψος του σχετικού εξοπλισμού σε σχέση με το σύνολο της επένδυσης.
2.9. Αγορά Ηλεκτρονικών υπολογιστών (software και hardware) και σχετικού εξοπλισμού για σύνδεση με ευρυζωνικές υποδομές διαδικτύου.
3. Σχετικά με τις παραπάνω δράσεις διευκρινίζονται τα εξής:
3.1. Οι παραπάνω Δράσεις είναι επιλέξιμες μέχρι και την πρωτογενή επεξεργασία του ξύλου.
3.2. Οι ανωτέρω επιλέξιμες δράσεις περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα Α που αποτελεί αναπόσπα− στο μέρος της παρούσας απόφασης.
3.3. Για την απόκτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού επιτρέπεται η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing).
4. Οι Δαπάνες που δεν ενισχύονται (μη επιλέξιμες)είναι:
4.1. Επενδύσεις σε επίπεδο του λιανικού εμπορίου.
4.2. Επενδύσεις για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων οι οποίες δεν επεξεργάζονται και την κοινοτική παραγωγή.
4.3. Η αγορά οικοπέδου.
4.4. Η αγορά ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παλιές ή καινούργιες, ανεξάρτητα της προηγούμενης χρήσης τους.
4.5. Συμβολαιογραφικά έξοδα, πάσης φύσεως φόροι και δημοσιονομικές επιβαρύνσεις του φορέα της επένδυσης.
4.6. Ο εξοπλισμός αναψυχής (τηλεοράσεις, video, κ.λπ.).
4.7. Η αγορά των οχημάτων εν γένει, εκτός των ειδικών και αναγκαίων, όπως αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.
4.8. Ο λοιπός εξοπλισμός γραφείων (φωτοτυπικά, έπιπλα κ.λπ.), εκτός των αναφερομένων στην προηγούμενη δράση 2.
4.9. Η αγορά εξοπλισμού αποσβέσιμου σε διάρκεια μικρότερη του έτους για τις επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 10.000 €.
4.10. Οι δαπάνες που αφορούν κάθε είδους δημοσιονομική επιβάρυνση σε βάρος των Δικαιούχων (π.χ. παράβολα).
4.11. Οι αποζημιώσεις, που πληρώνονται από τους Δικαιούχους (φορείς) σε τρίτους, για απαλλοτριώσεις, εκκρεμότητες κ.λπ.
4.12. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) των δαπανών της επένδυσης.
4.13. Οι εργασίες πρασίνου (δενδροφυτεύσεις, γκαζόν, κ.λπ.) καθώς και τα έργα διακόσμησης,
4.14. Τα έργα οδοποιίας εκτός των ορίων του οικοπέδου εγκατάστασης της μονάδας, πέραν των απολύτως αναγκαίων οδικής σύνδεσης για την εξυπηρέτηση της μονάδας με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 μέτρα.
4.15. Οι αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων της κοινωνικής ασφάλισης, πληρωτέες από τον Δικαιούχο στο προσωπικό του, εκτός εάν αυτό προσελήφθη ειδικά για να εργασθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση της επένδυσης και να απολυθεί με την ολοκλήρωσή του.
4.16. Σε κάθε περίπτωση δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητα– αίτηση ενίσχυσης, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, δεν συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος. Κατ’ εξαίρεση συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος, ακόμα και αν έχουν πραγματοποιηθεί σε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας, προπαρασκευαστικών μελετών (εδαφοτεχνική, προστασία περιβάλλοντος, γεώτρησης κ.λπ.), μελετών κατασκευής (αρχιτεκτονική, στατική μελέτη κ.λπ.) και των δαπανών της οικονομοτεχνικής μελέτης που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του φακέλου υπό την προϋπόθεση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο παρών Μέτρο.
4.17. Οι ανωτέρω δαπάνες, του σημ. 4.16 αθροιζόμενες, δεν δύναται να υπερβαίνουν το 12% του επιλέξιμου κόστους των λοιπών επενδύσεων.
Άρθρο 4
Πεδίο Εφαρμογής
Όλη η Χώρα, με εξαίρεση από την Αττική μιας περιφέρειας με κέντρο το κέντρο Αθηνών και ακτίνα 40 χλμ. Η Δράση 1 θα εφαρμοστεί με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Η Δράση 2 θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.
Άρθρο 6
Δικαιούχοι του Μέτρου
1. Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (Π.Μ.Ε), σύμφωνα με την Ανακοίνωση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής. Μια επιχείρηση εντάσσεται στην κατηγορία Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί λιγότερους από δέκα (10) εργαζόμενους.
Με δεδομένο ότι η απασχόληση στον κλάδο είναι εποχική και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 1 της παρούσας σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος αντιστοιχεί σε μία Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι μία Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) αντιστοιχεί σε εργασία που προσφέρει ένας εργαζόμενος σε ετήσια βάση, για τις ανάγκες του προγράμματος θεωρούνται επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος εργασίας λιγότερες από 10 ΜΑΕ.
2. Ενδεικτικά οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη σύσταση της Πολύ Μικρής Επιχείρησης του 2003/361/ ΕΚ της Επιτροπής, που μπορούν να είναι επιλέξιμες για το Μέτρο είναι οι εξής:
2.1. Υφιστάμενες Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
2.2. Νέες Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (να μην είναι υπό σύσταση).
3. Επιλέξιμες θεωρούνται οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις με νομική μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε., οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί. Οι ανωτέρω Π.Μ.Ε θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο με την πρωτογενή επεξεργασία των πρωτογενών δασικών προϊόντων (πρώτων υλών) του άρθρου 1 της παραγράφου 15Α και με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και χονδρική πώληση των μεταποιημένων προϊόντων του άρθρου 1 της παραγράφου 15Β.
4. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο πλαίσιο της Δράσης 1 του άρθρου 3 της παρούσας, θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση της μεταποίησης και εμπορίας των δασικών προϊόντων, διασφαλίζοντας την αύξηση της προστιθέμενης αξίας αυτών.
Βρείτε εδώ τη σχετική ΚΥΑ με τη Διαδικασία ένταξης επενδυτικών σχεδίων για δασοκομικά προϊόντα.pdf