BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στα Σχέδια Βελτίωσης οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς τρακτέρ

Tις ελπίδες τους στα Σχέδια Βελτίωσης και στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έχουν εναποθέσει οι Έλληνες κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων και παρελκόμενων για να μπορέσει η αγορά του κλάδου να «σηκώσει κεφάλι», καθώς η πτώση του τζίρου της, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει το 70% και πάνω από 50 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Στα Σχέδια Βελτίωσης οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς τρακτέρ

2
0

«Ο κλάδος μας είναι σε ύφεση πριν ακόμη ξεκινήσει η κρίση στην ελληνική οικονομία και αυτό οφείλεται στο ό,τι δεν υπήρξαν Σχέδια Βελτίωσης το περασμένο διάστημα. Σκεφτείτε ότι είμαστε στο 2014 κι ακόμη υλοποιείται το πρόγραμμα της περιόδου 2007 – 2013», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δημήτρης Ηλιάδης, στην παρουσίαση της φετινής Agrotica σημειώνοντας, πάντως, πως «τον τελευταίο 1,5 χρόνο, το ΥπΑΑΤ άρχισε να επισπεύδει τις διαδικασίες. Ο εκπρόσωπος των κατασκευαστών παραδέχθηκε, επίσης, πως «πράγματι, οι αγρότες δεν έχουν χρήματα στην τσέπη τους», όμως δεν έχασε την αισιοδοξία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βασιζόμαστε πολύ στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για να προχωρήσουν τα σχέδια βελτίωσης και να έχουν οι αγρότες την απαραίτητη οικονομική βοήθεια να αγοράσουν μηχανήματα».

Τόνισε ακόμη πως τα παρελκόμενα ελληνικής κατασκευής δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα εισαγωγής και μάλιστα πολλές φορές πωλούνται στο ήμισυ της τιμής των ξένων. «Θα έλεγα ότι είναι εφάμιλλα. Υπάρχει άροτρο που στοιχίζει στο 50% της αξίας αντίστοιχου εισαγόμενου και είναι το ίδιο καλό ποιοτικά», επισήμανε ο κ. Ηλιάδης και προσκάλεσε τους Έλληνες αγρότες να επισκεφθούν το περίπτερο της ΕΚΑΓΕΜ στην Agrotica, όπου εκθέτουν τη δουλειά τους 86 μέλη της Ένωσης, για να κάνουν τις σχετικές διαπιστώσεις.

Δεν έκρυψε πάντως ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον κλάδο, ειδικά στην προμήθεια πρώτων υλών, σε σημείο που να υπάρχει δυστοκία εισαγωγής τους σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ λόγω της αναδουλειάς, ήδη, έχουν κλείσει περί τις 50 επιχειρήσεις, ενώ και σε επίπεδο ΕΚΑΓΕΜ από τα 300 μέλη της Ένωσης, μόνο τα 186 είναι ενεργά.

«Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των τρακτέρ»

Σημάδια μικρής ανάκαμψης, μετά από μια δύσκολη εξαετία, που ξεκίνησε από το 2007 και σημαδεύτηκε με μια σωρευτική πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό άνω του 80%, εμφάνισε το 2013 η εγχώρια αγορά γεωργικών ελκυστήρων, δίδοντας μια νότα αισιοδοξίας σε όσους εμπλέκονται με τον κλάδο. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί και παραμένει μακριά από τα επίπεδα, που υπαγορεύει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου, ο οποίος έχει μέσο όρο ηλικίας 25 έτη, όταν στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά τα 15 χρόνια.

«Σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο κυκλοφορούν περίπου 180.000 τρακτέρ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γερασμένα, που σημαίνει ότι αν είχαμε έναν μέσο όρο αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε οι πωλήσεις το χρόνο να κινούνται μεταξύ 3.500 – 4.000 γεωργικών ελκυστήρων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν» εξήγησε στο Agronews ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ Σάββας Μπαλουκτσής, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αξία της αγοράς του κλάδου θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ χωρίς να λογίζονται τα πάνω από 100 εκατ. ευρώ από την αγορά των ανταλλακτικών και των λιπαντικών.

Αντί αυτού, όμως, με τα δεδομένα του 2013, όταν καταγράφηκαν περίπου 1.100 πωλήσεις τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα, έναντι του καταστροφικού 2012, όταν οι πωλήσεις ήταν μόλις 543, η πίτα της αγοράς των νέων ελκυστήρων περιορίστηκε γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. «Αν υπάρξει χρηματοδότηση από τα σχέδια βελτίωσης και ισχύσουν και τα βιβλία εσόδων και εξόδων για τους αγρότες, που θα δώσουν και ένα φορολογικό κίνητρο στους παραγωγούς, ευελπιστούμε ότι η αγορά θα πάει καλύτερα το 2014», εκτίμησε ο κ. Μπαλουκτσής.

Νωρίτερα, ωστόσο, στο πλαίσιο της συνέντευξης για την παρουσίαση της 25ης Agrotica, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ στηλίτευσε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο ΥΠΑΑΤ για την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης. «Η αγορά του κλάδου πάγωσε εν αναμονή των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά έτσι όπως τα εφαρμόζουν από το υπουργείο, φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί όλο τα ανακοινώνουν και ο κόσμος περιμένει την εφαρμογή τους, αλλά αυτά καθυστερούν», είπε και σημείωσε πως «αρκεί να σας πω ότι η Υπουργική Απόφαση βγήκε το 2013, δύο χρόνια μετά από την ανακοίνωση του υπουργείου το 2011 και στην ουσία προβλέπει την αγορά των τρακτέρ τοις μετρητοίς. Αν δεν ξέρουν να το διαχειριστούν ας το αφήσουν καλύτερα ή να έρθουν κοντά στο ΣΕΑΜ και άλλους φορείς που έχουν την εμπειρία να τους πούμε».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμμετοχή του ΣΕΑΜ στην 25η διεθνή έκθεση Agrotica, ο κ. Μπαλουκτσής είπε ότι ο σύνδεσμος συμμετέχει με 42 επιχειρήσεις – μέλη του, σε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., όπου θα παρουσιαστεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. «Θα δούμε γεωργικούς ελκυστήρες με νέους κινητήρες Euro 3B, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, συστήματα πλοήγησης σε τρακτέρ και εξοπλισμό που κάνει τη δουλειά του παραγωγού πιο άνετη», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η εκμηχάνιση της γεωργίας είναι καθοριστικός παράγοντας, προκειμένου να γίνει αυτή ανταγωνιστική με ευρωπαϊκούς και διεθνείς όρους.

«Η καλύτερη Agrotica»

Το πάντρεμα του αγροτικού τομέα με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσει απάντηση για την επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, παρουσιάζοντας την 25η διεθνή έκθεση «Agrotica», που έχει τεράστια δυναμική, σε σημείο ώστε να χαρακτηρίζεται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, από άποψη μεγεθών.

«Ίσως να είναι η καλύτερη Agrotica όλων των εποχών και καταδεικνύει ότι η κρίση ανέδειξε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας σε νούμερο ένα αναπτυξιακή ατμομηχανή», ανέφερε ο επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής, σημειώνοντας ότι η φετινή έκθεση, που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου, είναι διπλάσια σε μέγεθος από εκείνη του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζιρκίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αριθμός των εκθετών, φέτος, ανέρχεται σε 1.321, εκ των οποίων οι 496 είναι Έλληνες και οι 825 από 35 χώρες του εξωτερικού κι η συνολική επιφάνεια που καλύπτουν, σε εκθεσιακό χώρο, φθάνει τα 31.000 τ.μ. Η αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, αντίστοιχα, το 2012, κάλυψε 15.100 τ. μ., ενώ οι εκθέτες της μόλις που έφθασαν τους 754 εκ των οποίων οι 388 από το εξωτερικό.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του αγροτικού τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο κ. Ποζιρκίδης, προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στο καλεντάρι της ΔΕΘ, μετά τη γενική έκθεση του Σεπτέμβρη και θα την αναγάγουμε σε σημαία των κλαδικών μας εκθέσεων».

Αναξιοποίητο «ατού»

Παρά το ότι, πάντως, ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται στην ύπαιθρο και όλο και πιο πολλοί παλαιότεροι αγρότες αρχίζουν και πειραματίζονται με νέες και με πρωτοποριακές καλλιέργειες, ο κ. Τζήκας επισήμανε πως ο πρωτογενής τομέας είναι ένα αναξιοποίητο ατού για την εθνική οικονομία.

«Οφείλουμε όλοι μαζί να δυναμώσουν και να ενισχύσουμε από την αρχή, ανοίγοντας νέες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα που έχει πίσω του την πλούσια και εύφορη ελληνική γη», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στη ΔΕΘ – Helexpo πιστεύουμε στη δυναμική της γεωργίας και του αγροτικού κλάδου γενικότερα, για αυτό προσπαθήσαμε στη φετινή διοργάνωση να ενημερώσουμε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις νέες προτάσεις και τις καινούριες ιδέες που μας έρχονται από όλη τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων εμπορικοί επισκέπτες από περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και από Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Λίβανο, Κουρδιστάν, Ρωσία, Βουλγαρία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αλβανία, Τουρκία, πΓΔΜ κλπ, με τους οποίους έχει κλειστεί τετραψήφιος αριθμός ραντεβού με εκθέτες, οι οποίοι προέρχονται από όλη την επικράτεια και καλύπτουν όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και της τεχνολογίας, ενώ συμμετέχουν και οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας εφοδίων, τρακτέρ και παρελκόμενων γεωργικών μηχανημάτων μέσω του ΣΕΑΜ και ΕΚΑΓΕΜ.

Έχουν προγραμματιστεί, επίσης, πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις όπως το 5ο πανελλήνιο συνέδριο της Agrotica για τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή, το συνέδριο του ΣΕΑΜ για την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, η ημερίδα της ΠΕΝΑ και η αντίστοιχη εκδήλωση για την κτηνοτροφία κλπ. Ακόμη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για την παρουσίαση των υδροπονικών συστημάτων, ενώ θα λειτουργήσει και κέντρο συνάντησης και ενημέρωσης νέων αγροτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ το Σάββατο είναι σφόδρα πιθανό να πλαισιωθεί και με κινητοποιήσεις από τους αγρότες που διαμαρτύρονται για τα φορολογικά, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα δημιουργηθούν επεισόδια, σημειώνοντας πως η Agrotica είναι μια γιορτή του αγροτικού τομέα, ένας θεσμός που φέρνει τον κλάδο στο επίκεντρο, δημιουργεί ζύμωση και επικοινωνία και ως εκ τούτου «θα πρέπει όλοι να την περιφρουρήσουμε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία