BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στους 18 μήνες από την έγκριση η αίτηση πληρωμής Σχεδίων Βελτίωσης

Παρατείνεται κατά έξι μήνες η προθεσμία που έχουν οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης, για να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο και να υποβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την πρώτη αίτηση πληρωμής τους, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Στους 18 μήνες από την έγκριση η αίτηση πληρωμής Σχεδίων Βελτίωσης

2
0

Η απόφαση αριθ. 4985/21-6-2010 έδινε περιθώριο 12 μηνών από την ημερομηνία της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης, ενώ η νέα απόφαση (αριθμ. 2176/28-1-2014) δίνει περιθώριο 18 μηνών στον δικαιούχο για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο αντιλαμβάνεται ότι έχει υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ότι υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν θα προλάβουν μέσα σε 12 μήνες από την έγκρισή τους, να υποβάλουν και την αίτηση πληρωμής.

Η τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 7 Φεβρουαρίου (ΦΕΚ Β΄ 250/2014) περιλαμβάνει και κάποιες αλλαγές για τις τροποποιήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης των δικαιούχων και για τις Επιτροπές των ενστάσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

1. Καταργείται η παράγραφος 2 του Άρθρου 10.

2. Καταργείται η παράγραφος 3 του Άρθρου 11.

3. Αντικαθίσταται το Άρθρο 20 ως εξής:

«1. α) Η εξέταση των προσφυγών της παραγράφου 6 του Άρθρου 19 της παρούσας γίνεται με ευθύνη της Ει-δικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητα. Για το σκοπό αυτό συστήνονται και συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μία ή περισσότερες Δευτεροβάθμιες Γνωμοδοτικές Επιτροπές ανάλογα με το πλήθος των προσφυγών. β) Αντίστοιχες επιτροπές συστήνονται και συγκροτούνται με ίδια ή όμοια απόφαση και για τις περιπτώσεις άσκησης απλής διοικητικής προσφυγής επί των ατομικών διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις/ προεγκρίσεις δικαιούχων, βάσει του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α/99).

Στην ίδια απόφαση ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και το έργο τους.

Κάθε Δευτεροβάθμια Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη τα οποία δύναται να είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων των Ειδικών Υπηρεσιών ή υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας μετά από πρόταση του φορέα στον οποίο ανήκουν.

Στις εν λόγω επιτροπές δύναται να υπάρχουν εισηγητές.

2. Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ -Ανταγωνιστικότητα με την παραλαβή του Πρακτικού της Δευτεροβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής αποστέλλει τις ατομικές διοικητικές πράξεις σύμφωνα με το παραπάνω Πρακτικό ή αποστέλλει σχετική ενημερωτική επιστολή για το αποτέλεσμα της προσφυγής.»

4. Στο Άρθρο 21, παράγραφος 1, διαγράφεται η τελευταία πρόταση.

5. Στο Άρθρο 23 αντικαθίσταται η παράγραφος 1 ως εξής:

«1. Η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται από το δικαιούχο το αργότερο εντός δεκαοκτώ μηνών (18) από την ημερομηνία της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης. Μη τήρηση του παραπάνω όρου συνεπάγεται αυτοδίκαιη ανάκληση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης.»

6. Στο Άρθρο 24, παράγραφος 2, αντικαθίσταται τα εδάφια α) και β) ως εξής:

«α) Ενημερώνουν εγγράφως, το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης, τους δικαιούχους για τους περιορισμούς και όρους της υποβολής αίτησης πληρωμής που απορρέουν από το άρθρο 23 και 26.

β) Μετά την πάροδο δεκαοχτώ (18) μηνών, από την ημερομηνία έκδοσης της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης, ενημερώνουν την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητα για τους δικαιούχους που αθέτησαν τις υποχρεώσεις του άρθρου 23.»

7. Στο Άρθρο 24, παράγραφος 2, το εδάφιο γ) δια-γράφεται.

8. Στο Άρθρο 24, παράγραφος 4, αντικαθίσταται η εισαγωγική πρόταση και το α) εδάφιο ως εξής:

«4. Στο πλαίσιο υποβολής αιτημάτων αποπληρωμής, για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, οι Επιτροπές Παρακολούθησης πιστοποιούν την ολοκλήρωση εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχει γίνει παραλαβή για το σύνολο των επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την ατομική απόφαση έγκρισης πράξης ή έχει γίνει παραλαβή για το σύνολο των επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου και μέρος των επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου υλοποιήθηκαν κατά παρέκκλιση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. 2652/05.02.2013 (ΦΕΚ 281/Β'/13.02.2013) ή έχει γίνει παραλαβή για μέρος των επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου, και σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις που παρελήφθησαν προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης του δικαιούχου και επίσης πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης του Μέτρου 121. Επιπλέον για ό,τι δεν περιλαμβάνεται στο αίτημα αποπληρωμής, εξετάζεται η σχετική τεκμηρίωση σε τεχνική έκθεση που υποβάλλεται μαζί με αυτό, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο συντάκτη και το δικαιούχο».

9. Στο Άρθρο 28, παράγραφος 1, διαγράφεται η τελευταία πρόταση.

10. Στο Άρθρο 29, αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Για ουσιώδης παρεκκλίσεις ή /και μεταβολές από την ατομική απόφαση έγκρισης πράξης που επηρεάζουν τους όρους υπαγωγής της αίτησης ενίσχυσης στο πρόγραμμα, την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία, τους στόχους και τη λειτουργικότητα των επενδυτικού σχεδίου, μη συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του χρόνου υλοποίησης και εκτός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στο Άρθρο 24, παράγραφος 4, υποβάλλεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Άρθρου 24, αίτηση τροποποίησης μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας/έδρας. Ανάλογο αίτημα υποβάλλεται και για τις περιπτώσεις εισαγωγής νέας επένδυσης. Η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης την εξετάζει και συντάσσει πόρισμα το οποίο αποστέλλει μαζί με την αίτηση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ-Ανταγωνιστικότητα προκειμένου, εφόσον γίνει αποδεκτό, να εισηγηθεί την τροποποίηση της σχετικής απόφασης, διαφορετικά να αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή για την απόρριψη της αίτησης τροποποίησης.

2. Η αίτηση τροποποίησης συνοδεύεται απαραιτήτως από τεχνική έκθεση πλήρως τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το δικαιούχο και τον αρμόδιο συντάκτη.

3. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που συνεπάγονται αύξηση του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

4. Για παράταση του χρόνου υλοποίησης της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης του άρθρου 21, υποβάλλεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Άρθρου 24 μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αίτηση παράτασης πριν τη λήξη της προθεσμίας υλοποίησης με σχετική τεκμηρίωση. Η εν λόγω παράταση εγκρίνεται από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Για την αίτηση παράτασης δεν απαιτείται υποβολή Τεχνικής Έκθεσης υπογεγραμμένης από τον επιβλέποντα συντάκτη. Η παράταση του χρόνου υλοποίησης δεν μπορεί να είναι μετά την 31/12/2015 εκτός εάν διαφορετικά ορίζεται στο ΠΑΑ.»

10. Στο Άρθρο 32, παράγραφος 3, εδάφιο β), το σημείο iii) β) διαγράφεται.

11. Το Άρθρο 38 - Τελικές Διατάξεις, αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αποφάσεις του να καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής για τα άρθρα της παρούσας.».

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με την Τροποποιητική απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία