BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τροποποιήσεις φακέλων για να «τρέξουν» τα Σχέδια Βελτίωσης

Οριστική έγκριση θα μπορούν πλέον να πάρουν τα Σχέδια Βελτίωσης τα οποία «κολλούσαν» ή και ανακαλούνταν, λόγω έλλειψης ή μη αποδοχής δικαιολογητικών που αφορούν μια συγκεκριμένη επένδυση, η οποία και αποτελούσε τμήμα του φακέλου.

Τροποποιήσεις φακέλων για να «τρέξουν» τα Σχέδια Βελτίωσης

2
0

Αυτό προκύπτει από την τροποποίηση υπουργικής απόφασης του Μέτρου 121 που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.  Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την 3η Τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 11308/16.11.2010 (ΦΕΚ 1964/Β/2010) θα ισχύουν πλέον τα εξής:

·         Εφόσον τα πρόσθετα δικαιολογητικά (δευτερεύοντα) αφορούν αποκλειστικά σε συγκεκριμένη επένδυση και είτε δεν προσκομιστούν με την αποδοχή της προέγκρισης και υπάρχει σχετική δήλωση εξαίρεσης της επένδυσης ή δεν γίνουν αποδεκτά κατά τον έλεγχό τους από τον φορέα εφαρμογής, τότε η συγκεκριμένη επένδυση εξαιρείται από την απόφαση οριστικής έγκρισης η οποία εκδίδεται περιλαμβάνοντας τις λοιπές επενδύσεις εφόσον αυτές κρίνονται ως λειτουργικές και πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

·         Υπό την προϋπόθεση λειτουργικότητας και επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου και ύστερα από αίτημα του δικαιούχου της προέγκρισης είναι δυνατόν να αφαιρούνται προεγκεκριμένες επενδύσεις. Ομοίως είναι δυνατόν να τροποποιείται η δυναμικότητα προεγκεκριμένων επενδύσεων. Οι ανωτέρω ενέργειες προϋποθέτουν την υποβολή των αντίστοιχων δικαιολογητικών που προσκομίζονται κατά την υποβολή αιτήματος τροποποίησης οριστικά εγκεκριμένης ατομικής απόφασης ένταξης.

·         Κατά το στάδιο αυτό είναι δυνατή η αλλαγή της χωροθέτησης αγροτεμαχίων στα οποία χωροθετούνται επενδύσεις υπό τις προϋποθέσεις προσκόμισης των κατάλληλων πρόσθετων δικαιολογητικών και αιτιολόγησης της αλλαγής με σχετική τεχνική έκθεση.

Μεταξύ άλλων τροποποιούνται επίσης οι αποφάσεις έγκρισης λόγω αλλαγής των δικαιούχων, με την πρόσθεση άρθρου το οποίο καθορίζει τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Αναλυτικότερα προστίθεται άρθρο με αρίθμηση 38α ως εξής:

«Άρθρο 38αΤροποποίηση απόφασης έγκρισης λόγω αλλαγής δικαιούχου»

1. Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις (π.χ. θάνατος δικαιούχου, συνταξιοδότηση κ.λπ.) κατά την περίοδο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ή της τήρησης των μακροχρονίων υποχρεώσεων επιτρέπεται η μεταβίβαση της αναληφθείσας υποχρέωσης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου σε άλλο πρόσωπο, υπό τον όρο ότι το πρόσωπο αυτό (διάδοχος) πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος αλλαγής δικαιούχου και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μέτρο 121, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

2. Για τις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται αίτημα τροποποίησης για αλλαγή δικαιούχου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της επιλεξιμότητας του νέου δικαιούχου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 29 της αριθ. 4985/2010 ΚΥΑ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της αριθ. 2176/2014 ΚΥΑ.

3. Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του νέου δικαιούχου καθορίζονται κατά περίπτωση στο Παράρτημα 3 Κεφάλαια Α΄ και Β’ (παράγραφοι 3.17 έως 3.25) της ΥΑ 11308/16.11.2010, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Επιπλέον για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών ισχύουν τα κάτωθι:

i. Για τον υπολογισμό του γεωργικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη τα εκκαθαριστικά σημειώματα ή, προκειμένου για νομικά πρόσωπα, τα σχετικά φορολογικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, από την υποβολή του αιτήματος τροποποίησης για αλλαγή δικαιούχου.

ii. Για την τεκμηρίωση της αξιοποίησης της γεωργικής εκμετάλλευσης υποβάλλεται θεωρημένο «Απογραφικό Δελτίο», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 34 της ΥΑ 11308/16.11.2010, στο οποίο αποτυπώνεται η αξιοποίηση των μεγεθών της εκμετάλλευσης του νέου δικαιούχου στο έτος υποβολής της αίτησης τροποποίησης ή εφόσον δεν είναι δυνατό, το απογραφικό δελτίο υποβάλλεται σύμφωνα με τα μεγέθη της εκμετάλλευσης του προηγούμενου έτους. Για την αξιοποίηση της γεωργικής εκμετάλλευσης του νέου δικαιούχου ισχύουν τα οριζόμενα στο Παράρτημα 3 Κεφάλαιο Α΄ σημείο 3.2 της ΥΑ 11308/16.11.2010. Τα αγροτεμάχια που θα περιληφθούν για τον υπολογισμό της έντασης εργασίας και της αξιοποίησης γεωργικής εκμετάλλευσης τόσο στην υφιστάμενη όσο και στη μελλοντική κατάσταση μπορεί να ανήκουν στον υποψήφιο νέο δικαιούχο ή να περιέλθουν στην κατοχή του με συμβολαιογραφική πράξη από τον παλαιό δικαιούχο (μεταβίβαση της εκμετάλλευσης από τον παλαιό δικαιούχο στο διάδοχο).

iii. Η τεκμηρίωση της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής γίνεται (βάσει του εγκεκριμένου χρηματοδοτικού πίνακα) για όσες επενδύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 της ΥΑ 11308/16.11.2010 και εφόσον απαιτούνται να υλοποιηθούν επενδύσεις.

iv. Για τον υπολογισμό της έντασης εργασίας (σε ΜΑΕ) λαμβάνεται υπόψη η πιο πρόσφατη υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του δικαιούχου. Ο υπολογισμός των ΜΑΕ γίνεται με βάση το θεωρημένο «Απογραφικό Δελτίο».

v. Για τις περιπτώσεις που υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί εγκεκριμένες επενδύσεις σε αγροτεμάχια του παλαιού δικαιούχου, τότε αυτά πρέπει απαραίτητα να έρθουν στη νόμιμη κατοχή του υποψηφίου νέου δικαιούχου με συμβολαιογραφική πράξη, η οποία θα περιληφθεί στο αίτημα τροποποίησης.

vi. Στις περιπτώσεις θανάτου ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου και εφόσον η ανάληψη του σχεδίου βελτίωσης γίνεται από τον/την σύζυγο ή τέκνο αυτού, δεν εξετάζονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζεται βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ ή αίτηση εγγραφής στον ΟΓΑ το αργότερο με την υποβολή αιτήματος πληρωμής, εκτός εάν ο/η σύζυγος ή το τέκνο του θανόντος είναι μικροεπαγγελματίας, μόνιμος κάτοικος δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος μέχρι 2.000 κατοίκων ή μικρών νησιών πληθυσμού μέχρι 3.100 κατοίκων.

4. Για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας λαμβάνονται υπόψη τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Α΄ του Παραρτήματος 3 της ΥΑ 11308/16.11.2010.

5. Τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της επιλεξιμότητας του νέου δικαιούχου σε συνδυασμό με τη γεωργική εκμετάλλευση, και της εκμετάλλευσης αυτού τα οποία προσκομίζονται με την αίτηση τροποποίησης, περιγράφονται στο Παράρτημα 11 της ΥΑ 11308/16.11.2011 και πιο συγκεκριμένα στις παραγράφους 11.2 έως 11.11, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

6. Υποψήφιος νέος δικαιούχος δύναται να είναι μόνο ένα πρόσωπο. Σημειώνεται ότι δεν δύναται να υποβληθεί αίτημα τροποποίησης για αλλαγή δικαιούχου αν ο υποψήφιος δικαιούχος είναι προσφάτως συσταθέν νομικό πρόσωπο ή υπό σύσταση νομικό πρόσωπο.

7. Σε περίπτωση αλλαγής δικαιούχου, ο διάδοχος αναλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση μεταξύ του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η απόφαση έγκρισης.

8. Υλοποιημένες δαπάνες οι οποίες τεκμηριώνονται με παραστατικά που έχουν εκδοθεί στο όνομα του παλαιού δικαιούχου είναι επιλέξιμες και περιλαμβάνονται σε αιτήματα πληρωμής τα οποία υποβάλλονται από τον διάδοχο δικαιούχο, μετά από την τροποποίηση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης.

9. Οι συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί (εργολαβικά κλπ) πρέπει να περιέλθουν στο όνομα του διάδοχου δικαιούχου. Επίσης οι άδειες (άδεια δόμησης, άδεια ανόρυξης γεώτρησης κλπ) εργασιών οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί πρέπει να επανεκδοθούν στο όνομα του διάδοχου. Οι άδειες και λοιπά δικαιολογητικά (π.χ. μισθωτήρια) με τα οποία τεκμηριώνεται η νόμιμη λειτουργία της εκμετάλλευσης πρέπει να επανεκδοθούν στο όνομα του διάδοχου δικαιούχου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία