BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Mικρά Σχέδια Βελτίωσης όλο το χρόνο

Τέλος στις µεγάλες προκηρύξεις Σχεδίων Βελτίωσης, που δηµιουργούν γραφειοκρατία και στρεβλώνουν τις επενδύσεις στον αγροτικό χώρο, επιχειρούν να βάλουν οι επιτελείς του υπουργείου, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου. Ο νέος σχεδιασµός αναφέρεται σε µικρά και ευέλικτα προγράµµατα που θα είναι ανοικτά όλο το χρόνο και θα ικανοποιούν πραγµατικές ανάγκες.

Mικρά Σχέδια Βελτίωσης όλο το χρόνο

2
0

Ακόμα, ενημερωθείτε για το πριμ των 40.000 ευρώ που έρχεται για τους Νέους Αγρότες. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agenda, ισχυρό πριµ πρώτης εγκατάστασης που θα φθάνει τα 40.000 ευρώ προβλέπεται να διεκδικήσουν οι Νέοι Αγρότες µε το υπό κατάρτιση Μέτρο της νέας προγραµµατικής περιόδου. Στόχος τα λεφτά να πηγαίνουν σε λίγους και καλούς, αποφασισµένους για το αγροτικό επάγγελµα.

Την ίδια ώρα, ειδική επιδότηση αναμένεται και για τοπικά deals. Όπως θα διαβάσετε στο δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας, μεγάλο το ενδιαφέρον για το υπό διαµόρφωση µέτρο ενίσχυσης της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Εδώ βρίσκουν χρηµατοδότηση ολιγοµελείς συνεργασίες επαγγελµατιών.

Μετράνε τα ζώα για τα βοσκοτόπια, όπως καταγράφει το δημοσίευμα της Agrenda. Η προσέγγιση των αιτιών που έφεραν αναταραχή στη διαχείριση των βοσκότοπων είναι ένα πρώτο βήµα για τη διευθέτηση του προβλήµατος. Η πυκνότητα βόσκησης, δηλαδή το ζωικό κεφάλαιο, βάση για τα νέα δικαιώµατα.

Βρείτε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας ειδικό τετρασέλιδο φάκελο για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ. ∆εν έχει φέτος προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Agrenda. Τα προσωρινά δικαιώµατα θα βγουν Σεπτέµβριο και οι πληρωµές θα γίνουν µετά τις ενστάσεις ως τον ∆εκέµβριο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τη δύναµη που έχει διεθνώς η αγροδιατροφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κερδισμένοι εμφανίζονται όσοι επενδύουν στη γεωργία, παρ' ότι οι αποδόσεις αργούν.

Ακόμα ενημερωθείτε για τα χρέη που «χαρίζει» η νέα ρύθμιση. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό δημοσίευμα, ακόμα και το µισό της αρχικής οφειλής σβήνει στα ληξιπρόθεσµα.

Βρείτε επίσης αναλυτικό ρεπορτάζ στα εμπορεύματα για το καλαμπόκι. Μεγάλο φέτος το αποδεικνύεται το δίλημμα για τους υποψήφιους καλλιεργητές. την ίδια ώρα βοήθεια από την ΚΑΠ έρχεται για τα ζαχαρότευτλα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη συνδεδεµένη ενίσχυση στρέφουν το βλέµµα τους οι τευτλοκαλλιεργητές µετά τις δεσµεύσεις Λαφαζάνη ότι θα βρει τρόπο να σώσει την ΕΒΖ. 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda έχουν ως εξής:

Οικονομία

• Σβήνει το 50% των παλιών χρεών η νέα ρύθµιση προς εφορεία και ταµεία

• Ιούλιο η έγκριση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας

 

Επενδύσεις

• Συµβολαιακή φέτος η συνεργασία ΘΕΣγη-Επίλεκτου στο βαµβάκι

• Πάνω από 600 νέα µηχανήµατα στην έκθεση Sima στο Παρίσι

 

Επικαιρότητα

• De minimis όπως στο ροδάκινο ζητούν οι παραγωγοί πράσινων µήλων Αγιάς

• Στα χαµηλότερα επίπεδα από το έτος 2009 το αγροτικό εισόδηµα στις ΗΠΑ

 

Εμπορεύματα

• Έως και 20% υψηλότερη τιµή φέτος για την ντοµάτα του θερµοκηπίου

• Μείον 15% για πρώτη φορά από το 2009 στα βαµβακοχώραφα των ΗΠΑ

 

Editorial

Το κακό είναι πως η παρούσα κυβέρνηση, καθ’ ότι πολύ νέα και αποτελούμενη από στελέχη που δεν διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, καλείται να κινηθεί πολύ γρήγορα. 

Ένας καλός τρόπος για να αποφευχθούν, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, τα μεγάλα λάθη, είναι η ιεράρχηση των θεμάτων και η μη εμπλοκή σε ζητήματα τα οποία είτε έχουν αρκούντως αντιμετωπισθεί προσφάτως, όπως και σε υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα διαμορφωμένη εναλλακτική πρόταση.

Ένα τέτοιο πεδίο, είναι αυτό που αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Agrenda έχει καταγράψει επανειλημμένα ορισμένες από τις ενστάσεις της σε πτυχές του εθνικού φακέλου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Όλοι όμως οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες της Ε.Ε., οδηγούνται στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σ’ αυτή τη φάση για την αναθεώρηση ειλημμένων αποφάσεων, μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε στη διαχείριση του όλου θέματος. 

Αν κάτι λείπει σ’ αυτή τη χώρα, είναι η συστηματική δουλειά για την εφαρμογή των όποιων αποφάσεων και όχι η διάθεση για την συνεχή αναθεώρησή τους. Θα προσέφεραν λοιπόν πολύτιμες υπηρεσίες στη νέο-αφιχθείσα πολιτική ηγεσία όσοι επιμείνουν στη βαθιά μελέτη και υπομονετική εφαρμογή νόμων και κανόνων και όχι στην επιπόλαιη διαγραφή και ακύρωση κάθε προηγούμενης προσπάθειας. 

Άλλωστε, πάνω στον ενθουσιασμό του «τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα»,  φαίνεται να επενδύουν πολλοί από τους συνήθεις διαθέσιμους των διαδρόμων, οι οποίοι, προσφέροντας αφιλοκερδώς, σε πρώτη φάση, τις υπηρεσίες τους, καταφέρνουν να αναρριχώνται σε κομβικές θέσεις.

Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία