BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σχέδια Βελτίωσης για αγορά αγροτικής γης

Την αγορά αγροτικής γης θα µπορούν πλέον να εντάσσουν στο φάκελο ενίσχυσης οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης της νέας Προγραµµατικής Περιόδου, σύμφωνα µε τοσχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαιου μαζί με το ειδικό ένθετο για τη φορολογία των αγροτών.

Σχέδια Βελτίωσης για αγορά αγροτικής γης

4
0

Βάσει του σχεδιασµού, οι νέες προσκλήσεις θα βρίσκονται στα «χέρια» των Περιφερειών, οι οποίες θα καθορίζουν ξεχωριστά το χρονοδιάγραµµα, τη συχνότητα και το ύψος των κονδυλίων, στο πρότυπο των Leader του «Μπαλτατζή». Παράλληλα, ανοίγει ο δρόµος για επενδύσεις στα Σχέδια και από Οµάδες Παραγωγών, ενώ έξτρα ενίσχυση προβλέπεται σε συλλογικά πρότζεκτ όπου θα εµπλέκονται και συµβουλευτικοί φορείς.

Ακόμα ενημερωθείτε από τη σαββατιάτικη εφημερίδα για το ποια βοοειδή είναι επιλέξιμα για συνδεδεμένη. Όπως θα διαβάσετε, βοοτρόφοι που εκτρέφουν στην εκµετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιµα θηλυκά βοοειδή οποιασδήποτε παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας 18 µηνών έως 12 ετών, µε την προϋπόθεση να έχουν γεννήσει µέσα στο ηµερολογιακό έτος ενίσχυσης, µπορούν να µπουν στο καθεστώς της συνδεδεµένης, µε κουµπαρά για το 2015 στα 24,5 εκατ. ευρώ. Στην Agrenda αποκλειστικά οι αποφάσεις για το βόειο κρέας, το αιγοπρόβειο γάλα και το ρύζι

Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το κελυφωτό φιστίκι της Μακρακώμης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, άγνωστη, τουλάχιστον επισήμως, ασθένεια πλήττει για τρίτη χρονιά 3.000 δέντρα του φιστικεώνα Μακρακώμης, αν και οι ειδικοί δείχνουν βοτρυοσφαίρια, που δεν επιδέχεται θεραπείας και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ• Αφήνει πολλούς εκτός εξισωτικής ο νέος ορισµός για τις µειονεκτικές σελ. 8-
• Θρίλερ µε το ρωσικό εµπάργκο λίγο πριν ξεκινήσει η συγκοµιδή ροδάκινου σελ. 1

ΕMΠΟΡΕΥΜΑΤΑ• Στους αποδεικτικούς αγρούς της Λάρισας το πρώτο Field Day της Syngenta σελ. 16-1
• Με πλεονέκτηµα µπαίνει στη φετινή εµπορική σεζόν το καλαµπόκι σελ. 2

ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ• Αγορά γης µέσω Σχεδίων Βελτίωσης στη νέα Προγραµµατική Περίοδο σελ. 42-4
• Ενοικιαστήριο στη µονάδα ζωοτροφών της βάζει η ΕΑΣ Ηρακλείου σελ. 3

EDITORIALΟι µεγάλες ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ενεργειακό χάρτη και οι ώριµες συζητήσεις  για διασύνδεση της χώρας µε όλους τους µεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου, διαµορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και όσον αφορά τις εξελίξεις στον τοµέα της γεωργίας

Η εύκολη πρόσβαση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων σε χαµηλού κόστους ενέργεια, όπως αυτή την οποία θα προσφέρουν οι εν λόγω αγωγοί, διαµορφώνει τις προϋποθέσεις για µια νέου τύπου αγροτική ανάπτυξη, εστιασµένη κυρίως στον τοµέα της αγροδιατροφής, µε επίκεντρο την παραγωγή προϊόντων εκτός εποχής, δηλαδή σε ελεγχόµενο περιβάλλον και µε δυνατότητα διάθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ισχυρά επιχειρηµατικά σχήµατα στα οποία συµµετέχουν επιχειρηµατίες µε σαφή αναφορά στη βιοµηχανία τροφίµων, επενδύουν εδώ και καιρό στην κατασκευή και οργάνωση µεγάλων θερµοκηπιακών µονάδων, αξιοποιώντας, είτε τις νέες µορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, είτε και τα περιφρονηµένα για χρόνια γεωθερµικά πεδία που διαθέτει η χώρα µας σε κάποιες περιοχές (Ξάνθη, Πτολεµαϊδα κ.α.).
Μια καλά σχεδιασµένη και συντονισµένη προσπάθεια στον παραπάνω τοµέα, µπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα της Ελλάδας ως παραγωγού κηπευτικών και να διευκολύνει τη µετεξέλιξή της σε λαχανόκηπο της Ευρώπης, κάτι που συχνά αναφέρεται σε αναλύσεις των ειδικών επί του θέµατος. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ισχυρή ώθηση στη δηµιουργία των κατάλληλων συλλογικών σχηµάτων (συνεργασίες) µε στόχο τη βελτίωση της διαπραγµατευτικής θέσης των παραγωγών έναντι των µεγάλων αλυσίδων λιανικής και τον περιορισµό των κάθε είδους µεσαζόντων που συνήθως αφαιρούν µερίδιο από την τιµή του παραγωγού.    
Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία