BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Διχάζει η «αβάντα» σε ντόπιους κατασκευαστές

Επιστολή αντίδρασης προς τον υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με αφορμή τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του (όπως τις δημοσίευσε η εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 6 Ιουνίου) περί έξτρα πριμοδότησης για την αγορά εγχώριων μηχανημάτων, απέστειλε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων – Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), εφιστώντας την προσοχή του υφυπουργού στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και στη νομιμότητα τέτοιου είδους εξαγγελιών.

Διχάζει η «αβάντα» σε ντόπιους κατασκευαστές

3
1

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος την Τρίτη 9 Ιουνίου και υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ, Σάββας Μπαλουκτσής, ο τρόπος που υλοποιούνται τα Σχέδια Βελτίωσης όχι μόνο δεν «ωφέλησαν τους τρακτερτζήδες» όπως είπε ο υφυπουργός, αλλά τους έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης των νέων Σχεδίων, ο ΣΕΑΜ αναφέρει πως είναι το λιγότερο επικίνδυνο να επικαλείται ότι τα Ευρωπαϊκά κονδύλια θα διατεθούν με αποκλειστικό γνώμονα την υπεραξία των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στους κανόνες περί ελεύθερης αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΑΜ στον υφυπουργό:

Υπ’όψιν Υφυπουργού Σγουρίδη Παναγιώτη

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στον Τύπο δήλωσή σας, με την οποία εκφράζετε την άποψη ότι «…μέχρι τώρα τα Σχέδια Βελτίωσης γινόντουσαν για να επωφελούνται οι τρακτερτζήδες και τα ξένα εργοστάσια… και τα επόμενα θα τα κατευθύνουμε σε κατασκευή αγροτικών δρόμων…». Δεν φανταζόμασταν ότι, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας και την ενημέρωση που σας κάναμε για τα «καυτά» προβλήματα στη διαχείριση των Κοινοτικών Προγραμμάτων, θα επιδεικνύατε μία τόσο αντιφατική στάση. Θεωρούμε σίγουρο ότι άθελά σας εκστομίσατε μία τόσο σοβαρή κατηγορία, όπως θεωρούμε σίγουρο ότι δεν υπονοείτε ότι τα μελλοντικά Σχέδια Βελτίωσης θα γίνονται «για να επωφελούνται εργολάβοι και κατασκευαστές δρόμων»!

Κύριε Υφυπουργέ, οι κρίσιμες ώρες που περνά η Πατρίδα μας και τα φορτία που έχουν λυγίσει την Εθνική μας Οικονομία, επιβάλλουν περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Ο κλάδος μας αλλά και η εκμηχάνιση της Γεωργίας μας, έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα από τις διακηρύξεις, τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις των πολιτικών την τελευταία 20ετία, που όμως στην πράξη μετουσιώθηκαν σε καθυστερήσεις, λάθη, παλινωδίες και άκρατο λαϊκισμό. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές σας προθέσεις, όμως οφείλουμε και δημόσια να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

-Ο τρόπος που υλοποιούνται τα Σχέδια Βελτίωσης όχι μόνο δεν «ωφέλησαν τους τρακτερτζήδες» αλλά τους έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξαγγελία, τη διακήρυξη, τους ελέγχους και την εκταμίευση. Αν ρίχνατε μία ματιά στα στοιχεία της αγοράς των τρακτέρ την τελευταία 20ετία (από 8-10.000 τρακτέρ ετησίως συρρικνώθηκε στα 1.000-1.500 τρακτέρ) θα διαπιστώνατε του λόγου το αληθές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΑΜ έχει ζητήσει πολλές φορές να τεθούν εκτός Σχεδίων Βελτίωσης τα τρακτέρ. Αν εσείς έχετε σκοπό να το κάνετε, θα πρέπει να το πείτε υπεύθυνα και δημόσια, ΤΩΡΑ.

-Τα Σχέδια Βελτίωσης αναφέρονται σε δράσεις εκσυγχρονισμού των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΠΑΑ 2007-2013: Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων). Αυτό το απλό πράγμα σε άλλες χώρες στην ΕΕ (βλέπε ΚΥΠΡΟΣ της «κρίσης») το αντιλήφθησαν και το αξιοποίησαν ενεργώντας ταχύτατα και απορροφώντας τα χρήματα προς όφελος των γεωργών-κτηνοτρόφων. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι οι δράσεις που αναφέρεστε (κατασκευή δρόμων κλπ) δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το μέτρο.

-Είναι το λιγότερο επικίνδυνο να επικαλείστε ότι τα Ευρωπαϊκά κονδύλια θα διατεθούν με αποκλειστικό γνώμονα την υπεραξία των Ελληνικών Επιχειρήσεων. Θα πρέπει να μελετήσετε πολύ προσεκτικά τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, ιδιαίτερα αυτούς που αναφέρονται στην ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό.

-Αν θεωρείτε ότι η Πατρίδα μας έχει ζημιά από τα Κοινοτικά προγράμματα, μια και επικαλείστε ότι τα χρήματα που εισπράττουμε ως χώρα, τα επιστρέφουμε πολλαπλάσια, δεν έχετε παρά να αναστείλετε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά το ΠΑΑ 2014-2020. Κανένας δεν μας υποχρεώνει να εισπράττουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια με το ζόρι.

-Αν τελικώς πιστεύετε ότι «από υπερβάλλοντα ζήλο, λέγεται και καμία υπερβολή» και ότι ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου που υπηρετείτε είναι η σωστή και αξιοκρατική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ανάπτυξη της εκμηχάνισης της γεωργίας, τότε μπορούμε να σας επανα-βεβαιώσουμε ότι ο ΣΕΑΜ είναι μαζί σας.

Με τιμή

Για τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων – Αντιπροσώπων Μηχανημάτων

Πρόεδρος Δ.Σ., Σάββας Μπαλουκτσής

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-06-2015 16:07ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και παραγκωνισμού των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αντέξει όλα αυτά τα χρόνια σε συνθήκες δύσκολες, με αθέμιτο ανταγωνισμό από τους ίδιους τους κατασκευταστές που έγιναν εισαγωγής,υπάρχει η πρόθεση να δοθεί ένα κίνητρο στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να συνεχίσουν να υπάρχουν. Το μεγαλύτερο όφελος για την καλύτερη εκμετάλευση των ευρωπαικών προγραμμάτων θα ήταν να μπορούμε να πάρουμε την επιδότηση από τα ευρωπαικά προγράμματα κρατώντας τα χρήματα στην ελληνική οικονομία, αγοράζοντας ελληνικά προιόντα και όχι αγοράζοντας ευρωπαϊκά προϊοντά να επιστρέφουμε τα χρήματα μας πίσω σε ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσούς , δίνοντας δουλειά στα δικά τους εργοστάσια. Να λάβετε επίσης υπόψη ότι αντιστοιχα ευρωπαϊκά κράτη στηρίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις με αντίστοιχα κίνητρα-μέτρα βοήθειας. Δυστυχώς τα χρήματα που παίζονται είναι πολλά ......... ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ Ο.Ε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία