BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

ΣΕΑΜ:Χάνονται εκατομμύρια από τα Σχέδια

Ούτε τα μισά από τα κονδύλια ύψους περίπου 1 δις ευρώ που προβλέπονταν δεν πρόκειται να απορροφηθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης μέχρι τέλους του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΑΜ, Σάββα Μπαλουκτσή, που πραγματοποίησε στα πλαίσια άτυπης συνάντησης μελών του Συνδέσμου με εκπροσώπους του εξειδικευμένου τύπου.

Παράταση για την υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης

2
0

 Σύμφωνα με τα αρχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), η γενικότερη πορεία της αγοράς τρακτέρ μέσα στη 30ετία είναι απογοητευτική, καθώς τη δεκαετία 2000-2009 οι πωλήσεις έφτασαν τις 20.045, δηλαδή τις μισές από την προηγούμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα ο ρυθμός των ταξινομήσεων μέσα στο 2015 συνεχίζει να παρουσιάζει περαιτέρω ραγδαία μείωση.

Τα αίτια που οδήγησαν στην απαξίωση της εκμηχάνισης είναι μεταξύ άλλων:

  • Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης
  • Η επιδοματική πολιτική που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια
  • Το φορολογικό σύστημα/καθεστώς που δεν δίνει φορολογικά κίνητρα αντικατάστασης ελκυστήρων
  •  Η παντελής έλλειψη συγκεκριμένου εθνικού προγράμματος που να στοχεύει στην ανανέωση του στόλου

Σημειώνεται πως η ανανέωση του στόλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του καθαρού εισοδήματος μέχρι και 20%.

Τεχνίτες για μηχανήματα

Επιπλέον από την πλευρά του ο ΣΕΑΜ προτείνει να υπάρξουν εξειδικευμένες σχολές τεχνικών (πχ Αβερώφειος Γεωργική Σχολή) είτε μέσω των Πανεπιστημίων ώστε οι αγρότες να έχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη για τα σύγχρονα μηχανήματα, καθώς, παρά την πτώση των αγορών νέων ελκυστήρων, οι ανάγκες της αγοράς είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς αυξάνονται.

Παράλληλα σημειώθηκε στη συνάντηση πως η παντελής έλλειψη ελεγκτικών διαδικασιών για την καταλληλότητα ενός μηχανήματος οδηγεί στην κυκλοφορία γεωργικών μηχανημάτων που είναι επικίνδυνα στο χειρισμό τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον και βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δηλωθεί περισσότερα από 200 σοβαρά ατυχήματα εξαιτίας αγροτικών μηχανημάτων, εκ των οποίων πλέον των 100 ήταν θανατηφόρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία