BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εξόφληση Σχεδίων Σεπτέμβρη, αρχές '17 νέες προσκλήσεις

Μέσα στον Ιούνιο, θα εκταμιευτούν επιδοτήσεις ύψους περίπου 4,5 εκ. ευρώ, σε 185 δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης του προηγούμενου προγράμματος, ενώ ολοσχερώς θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις πιθανά μέχρι τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης σε συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΑΜ. Ακόμα πιο πίσω τελικά πάνε οι νέες προσκλήσεις, σε σχέση με τη δέσμευση του υπουργείου, που τώρα τοποθετούνται στο πρώτο 6μηνο του 2017 από το γενικό γραμματέα.

Εξόφληση Σχεδίων Σεπτέμβρη, αρχές '17 νέες προσκλήσεις

0
0
Παράλληλα και σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κασίμη και άλλα στελέχη του υπουργείου στις 20 Μαΐου, απορρίφτηκε ξανά το αίτημα να «ανοίξει» η επιλέξιμη ημερομηνία αγοράς των επενδύσεων για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Με λίγα λόγια, επισημαίνει ο ΣΕΑΜ, όσοι αγρότες επιθυμούν να εντάξουν τις αγορές τους σε Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά, κόντρα στις φήμες που σκοπίμως διοχετεύονται από κάποιους στην αγορά, ότι σε 2-3 μήνες «ανοίγουν» τα νέα Προγράμματα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Συνδέσμου

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη, παρουσία και στελεχών του Υπουργείου που είναι επιφορτισμένα με την διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ και αποσκοπούσε στην ενημέρωση των εκπροσώπων του, τόσο για την εξέλιξη της αποπληρωμής των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013, όσο και για την εξέλιξη του νέου προγράμματος  2014-2020.

Όσον αφορά την αποπληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος, κατά δήλωση του κ. Κασίμη, πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο, θα εκταμιευτούν οι επιδοτήσεις ύψους περίπου 4,5εκ €, σε 185 δικαιούχους, ενώ ολοσχερώς θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του προηγούμενου προγράμματος πιθανά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, προτεραιότητα θα δοθεί στους Νέους Αγρότες με στόχο να γίνει η προκήρυξη πριν το τέλος του 2016, ενώ τα νέα Σχέδια Βελτίωσης θα καταβληθεί προσπάθεια να προκηρυχθούν το πρώτο 6μηνο του 2017.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ κατέθεσαν το αίτημα για προ-δημοσίευση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να «ανοίξει» η επιλέξιμη ημερομηνία αγοράς των επενδύσεων, με ευθύνη πάντα των υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου να κινηθεί η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων που έχει «παγώσει» εν αναμονή των νέων προγραμμάτων. Δυστυχώς, ο κ. Κασίμης απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενος τον κανονισμό του προγράμματος που προβλέπει ως επιλέξιμη ημερομηνία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, όσοι αγρότες επιθυμούν να εντάξουν τις αγορές τους σε Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά, κόντρα στις φήμες που σκοπίμως διοχετεύονται από κάποιους στην αγορά, ότι σε 2-3 μήνες «ανοίγουν» τα νέα προγράμματα.

Τέλος, συμφωνήθηκε μεταξύ του ΣΕΑΜ και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, η συνεργασία των 2 πλευρών σε επί μέρους θέματα του νέου ΠΑΑ με κοινό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα του προγράμματος αλλά και την ορθολογική και διάφανη κατανομή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία