BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Η διαχείριση των αποβλήτων επένδυση στα Σχέδια

Λύσεις στη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων από σταβλικές εγκαταστάσεις µε ειδικές ενισχύσεις για το κτίσιµο τάφρων και δεξαµενών χειρισµού για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των εκµεταλλεύσεων, δύναται να προσφέρουν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Η διαχείριση των αποβλήτων επένδυση στα Σχέδια

3
0

Το υποµέτρο 4.1.3 που αφορά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειες και θα ανοίξει αρχές του 2017 ή ακόµα και µέσα στο έτος σύµφωνα µε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, έχει σχεδιαστεί µε σκοπό να ενθαρρύνει τέτοιου είδους επενδύσεις από κτηνοτρόφους σύµφωνα µε τα κριτήρια προτεραιότητας µε τους οποίους θα αξιολογηθούν οι φάκελοι.

Συγκεκριµένα θα επιδοτούνται δαπάνες που έχουν να κάνουν µε το είδος των σταβλικών εκµεταλλεύσεων και ανάλογα τις ανάγκες τους σε ενέργεια και τα απόβλητα που θα παράγουν, µε την προτεραιότητα να δίνεται σε χοιροστάσια και βουστάσια.

Επιπλέον θα βαθµολογούνται έξτρα οι επενδύσεις για κατασκευή δεξαµενών χειρισµού αποβλήτων όπως είναι η αναερόβια επεξεργασία µε εξοπλισµό για αποφυγή οσµών όπως για παράδειγµα κλειστές δεξαµενές, κλειστοί αγωγοί και διαχωριστές στερεών-υγρών, η αναερόβια επεξεργασία χωρίς εξοπλισµό για αποφυγή οσµών, η αερόβια επεξεργασία µε ύπαρξη στεγανών δεξαµενών. Παράλληλα θέση στο Μέτρο, θα έχουν επενδύσεις για εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι στεγασµένοι χώροι για τους κοπροσωρούς.

Το συνολικό κόστος των επενδυτικών σχεδίων που θα επιδοτείται ανέρχεται έως 200.000 ευρώ ειδικά για τις δράσεις διαχείρισης αποβλήτων, ενώ το ύψος ενίσχυσης κυµαίνεται από 45 έως 75%. ∆ικαιούχοι θα είναι όλοι οι ενεργοί γεωργοί.

 

Εκτός του συν 20% τα αγροπεριβαλλοντικά

Εντωµεταξύ, το συν 20% στο ύψος ενίσχυση στα Σχέδια Βελτίωσης, σύµφωνα µε τα όσα προκύπτουν από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, θα δοθεί σε τρεις οµάδες δικαιούχων αντί για τέσσερις που αρχικώς προγραµµατιζόταν.

Συγκεκριµένα, το 20% θα λάβουν οι νέοι αγρότες, όσοι συµµετέχουν σε οµάδες ή οργανώσεις παραγωγών και οι κάτοικοι ορεινών/µειονεκτικών περιοχών. Η κατηγορία δικαιούχων που φαίνεται να µένει εκτός, είναι οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών (νιτρικά, σπάνιες φυλές κλπ) και βιολογικών. Στα νεότερα που προκύπτουν αναφορικά µε τα Σχέδια, περιλαµβάνεται και η ένταξη των συνεταιρισµών στην οµάδα των δικαιούχων, σύµφωνα πάντα µε τον υπουργό.

 

Αιτήσεις πληρωµών µέχρι 10 Σεπτεµβρίου 2017 για «παλιούς»

Για τα «παλιά» Σχέδια Βελτίωσης και τις προσκλήσεις του 2011, η 10η Σεπτεµβρίου του 2017 ορίστηκε από τις διαχειριστικές αρχές τελικά ως η ηµεροµηνία κατάθεσης του τελευταίου αιτήµατος (αποπληρωµή).

Αυτό σηµαίνει, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών, ότι:

α) ∆εκτά θα γίνονται όσα παραστατικά θα έχουν εκδοθεί µέχρι και εκείνη την ηµέρα (10 Σεπτεµβρίου 2017) εφόσον βέβαια έχουν προλάβει οι µελετητές να κάνουν όλη τη διαδικασία αυθηµερόν.

β) ∆εν υπάρχει λόγος βιασύνης για υποβολή αιτηµάτων τροποποιήσεων αυτή τη στιγµή καθώς δεν υφίσταται πλέον η προθεσµία πληρωµής µέχρι 31 ∆εκεµβρίου 2016.

γ) Μέχρι 10 Σεπτεµβρίου 2017 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας χρηµάτων, είτε από εργασίες που έχουν υλοποιηθεί και για τις οποίες δεν κατατέθηκε έγκαιρα αίτηµα πληρωµής είτε από ενδεχόµενη επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί, εφόσον το έργο θεωρηθεί ως µη ολοκληρωµένο.

Επιπλέον, τις επόµενες βδοµάδες και µάλλον όχι µετά τον Οκτώβρη, θα ετοιµαστεί και η σχετική φόρµα στο ηλεκτρονικό σύστηµα του µέτρου προκειµένου να µπορούν να µπουν οι µελετητές και να αιτηθούν ολοκλήρωση ενός έργου χωρίς επιπλέον πληρωµή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία