BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ενίσχυση ως 90% και ως 50% προκαταβολή στα Σχέδια

Αυξημένα πριμ 90% στα Σχέδια και εφάπαξ επιδότηση 24.000 ευρώ για να ανοίξουν μαγαζιά σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές λόγω προσφυγικού, νέα προϊόντα στα βιολογικά και περισσότερα δέντρα στη Δάσωση ορίζει η πρόταση για την τροποποίηση των Προγραμμάτων, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Ενίσχυση ως 90% και ως 50% προκαταβολή στα Σχέδια

18
2
Την πρώτη πρόταση τροποποίησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συµπεριλαµβανοµένων των χρονοδιαγραµµάτων για την προκήρυξη των επιµέρους Μέτρων, παρουσιάζει αποκλειστικά η εφηµερίδα Agrenda. Οι αλλαγές αυτές αναµένεται να ανακοινωθούν στις 19 ∆εκεµβρίου, κατά την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραµµάτων

Βρείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο με την  Πρόταση τροποποίησης ΠΑΑ στο Αgronews.pdf
Μέσα στις τροποποιήσεις περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων η πρόβλεψη για αυξηµένες ενισχύσεις σε περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό, η ένταξη ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισµών στα Σχέδια Βελτίωσης και η αύξηση του ορίου της προοδευτικής µείωσης του ποσού της εξισωτικής. Παράλληλα µειώνονται τα κονδύλια στο Μέτρο Συνεργασίας και πάνε στην Πρόωρη Συνταξιοδότηση. Όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα των σηµαντικότερων προσκλήσεων αυτό διαµορφώνεται ως εξής
  • Υποµέτρο Μ10.1.7 Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες: Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017
  • Υποµέτρο Μ10.1.8 Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): µέχρι τον Φεβρουάριο του 2017
  • Μέτρο Μ16 Συνεργασία    Ιούνιος του 2017.
  • Μέτρο Μ03 Συστήµατα Ποιότητας: Πρώτο εξάµηνο του 2017
Οι σηµαντικότερες αλλαγές στο Πρόγραµµα:1. Εισαγωγή νέας δράσης στο Μ10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίµα»
Η δράση στοχεύει στη βελτίωση της υφιστάµενης κατάστασης των βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν υψηλό ή µέτριο κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης.
2. ∆υνατότητα χορήγησης προκαταβολής σε δικαιούχους έως 50% της δηµόσιας ενίσχυσης που συνδέεται µε την επένδυση, µε ισόποση καταβολή εγγυητικής.
3. Τροποποιήσεις που γίνονται για την αντιµετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας:

Μ4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις», δυνατότητα προσαύξησης ποσοστών ενίσχυσης σε λιγότερο ανεπτυγµένες περιοχές και µικρά νησιά του Αιγαίου µέχρι και 90%.
Μ6.2 «Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης µη γεωργικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές» µε προσαύξηση των ποσών ενίσχυσης κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας / έδρα των δικαιούχων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή σε νησιά (νησιά µέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσµό) ή νησιά που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τη προσφυγική – µεταναστευτική κρίση ή συνδυασµός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
Μ8.1 «Στήριξη για δάσωση/ δηµιουργία δασικών εκτάσεων», µείωση της ελάχιστης επιλέξιµης έκτασης για δάσωση από 5 στρέµµατα σε 2 στρέµµατα για τα νησιά του Αιγαίου.
4. Αποσαφήνιση ορισµού δικαιούχου στις δράσεις του Μ10 «Γεωργο-περιβαλλοντικά και κλιµατικά µέτρα» ως ακολούθως:  ∆ικαιούχοι: Γεωργοί, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.
6. ∆ιεύρυνση περιοχής παρέµβασης της δράσης 10.1.7 «Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες» βάσει επικαιροποιηµένων στοιχείων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) και της δράσης 10.1.9 «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»
7. Ευρύτερος ορισµός βοσκοτόπου από αυτόν του Πυλώνα Ι ως ακολούθως: «Βοσκότοποι: καλούνται οι εκτάσεις που δύνανται να χρησιµοποιηθούν για βόσκηση ζώων και στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή µη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης µε θαµνώδη ή αραιά δενδρώδη µορφή ή και µικτή, οι οποίες µπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίµνια ή παραποτάµια οικοσυστήµατα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση.»
8. Αποσαφήνιση της έννοιας «οµάδα γεωργών» ως δικαιούχου επένδυσης στο Μ4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις» ως ακολούθως: «Οµάδα γεωργών: Συνεργατικά σχήµατα που λειτουργούν σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία όπως αγροτικοί συνεταιρισµοί, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.λπ.»

9. Αποσαφήνιση της συλλογικότητας µιας επένδυσης στο Μ4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις» ως ακολούθως:
«Συλλογικές επενδύσεις: Επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται από οµάδες γεωργών (συνεργατικά σχήµατα που λειτουργούν σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία, όπως αγροτικοί συνεταιρισµοί, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.λπ.) και αφορούν στο σύνολο των µελών τους, µε στόχο τη δηµιουργία οικονοµιών κλίµακας αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υλοποιούµενων επενδύσεων.»
10. Αύξηση του µέγιστου επιλέξιµου αριθµού δένδρων που θα εγκατασταθούν στο Μ8.2 «Στήριξη για την εγκατάσταση και συντήρηση γεωργο-δασοκοµικών συστηµάτων»
Η προτεινόµενη αύξηση είναι από 25 δένδρα/στρέµµα στα 100 δένδρα/στρέµµα στα γεωργο-δασικά συστήµατα.
11. ∆ιεύρυνση των επιλέξιµων καλλιεργειών για το Μ11 «Βιολογική Γεωργία» Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν σε ροδιά, ακτινίδιο, ακρόδρυα, συκιά, µικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.
12. Επέκταση των ορίων της προοδευτικής µείωσης που αφορούν την εξισωτική.
13. Αύξηση του ποσού ενίσχυσης στις ορεινές περιοχές από 10 ευρώ/στρέµµα στα 12,5 ευρώ/στρέµµα, στο όριο που προβλέπεται και στην εγκεκριµένη µελέτη, µε στόχο τη συγκράτηση των κτηνοτρόφων στις ορεινές περιοχές και µε τον τρόπο αυτό την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
14. Μείωση των ποσών ενίσχυσης του Μ13.2 «Ενίσχυση σε µειονεκτικές περιοχές» µέχρι τη νέα οριοθέτηση των µειονεκτικών περιοχών, µε ενιαίο ποσό 9,5 ευρώ/στρέµµα

Μέσα σε ένα μήνα οι διορθώσεις των κοινοτικών αρχώνΗ πρόταση των αλλαγών έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και µέσα στο ∆εκέµβριο αναµένονται τα πρώτα σχόλια και οι απαντήσεις επί αυτών. Όσον αφορά την έγκρισή της πρότασης από τις Βρυξέλλες, αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο εντός τριών µηνών από την επίσηµη υποβολή της πρότασης, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι παρατηρήσεις.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

03-01-2017 10:40Γιάννης

Φίλε μου θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτά που λές. ΄Ομως θα έπρεπε να τα είχες πει πολύ ενωρίτερα. Τότε που κυρίαρχο σύνθημα ήταν " όλα τα κιλά όλα τα λεφτά". Τότε που ο αγρότης έβλεπε μέχρι τα μισά της μύτης του. Τότε που έδινε την δήλωση στον μεσίτη και τον βαμβακέμπορο και περίμενε σαν το σκυλάκι να πάρει το κομμάτι του. Και εδώ την ευθύνη την έχουν, πέρα από τους αγρότες στο σύνολό τους, όλοι όσοι πέρασαν από τα συνδικαλιστικά όργανα της αγροτιάς και όλα τα κόμματα. Να θυμηθούμε ότι κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν είχε τολμήσει να πει την δεκαετία του 1980 την αλήθεια. ΄Ενα αίτημα θα έβαζε τους γεωργούς στη θέση εκεί ψηλά που τους ταιριάζει. Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Τίποτε από όλα αυτά. 2016 ανάλογα λάθη. Ποιός είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Αυτό απασχόλησε τα μπλόκα. Πήραμε το 15 % (από 35 στο 50%) μοιράσαμε λίγο παραπάνω συνδεδεμένη και τώρα ζητάμε από όλους τους τσουρουφλισμένους συμπολίτες μας να μας συμπαρασταθούν και να βγάλουν από τον φόρο που δίνουν ένα μέρος γιά πάει πάλι σε επιδότηση,. Αυτό είναι η ταφόπλακα της αγροτικής παραγωγής. Δεκτικός σε κάθε διάλογο. Χαιρετώ Γιάννης

Απάντηση

12-12-2016 13:00Γιαννης

Εδώ όλοι οι αγροτες τα παρατάνε και εσείς μιλάτε για σχεδια βελτίωσης με τη ΛΕΦΤΑ με πορδες δεν βαφεις αυγά με 27% ασφαλιστικο και φόρο 22% μεχρι 45% τρελοί ειναι και αν ΈΧΟΥΜΕ 10000 στην ακρη θα κάνουμε σχέδιο χαζοί είμαστε να τα μοιραζόμαστε με το κράτους η ελλαδα διαλύεται ακαλειεργειτα χωράφια ζώα υποσιτισμενα οι επιδοτήσεις που περνούμε ειναι για να τρώμε και ο αποστολου το χαβά του φόρους φόρους φόρους απο που τσιπρα απο που απο τα προϊόντα που ειναι απούλητα αυτά που βγάζουν οι αγροτες είναι τα έξοδα της οικογένειας δεν περισσεύει ουτε ευρω να το βάλεις στο μυαλό σου τσιπρα Σαμαρά οι δούλοι ξύπνησαν ......ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία