BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Υποσχέσεις για προκήρυξη στα Σχέδια τον Ιούνιο

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 592o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στα περίπτερα όλης της χώρας μαζί με ειδικό ένθετο για τη νέα ασφάλιση των αγροτών και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Υποσχέσεις για προκήρυξη στα Σχέδια τον Ιούνιο

1
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την τεχνολογία Stoller οι Ισπανοί κερδίζουν την πρώιμη παραγωγή. Σελ. 22

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργανώσεις Παραγωγών με επενδυτές κεφαλαιούχους ενθαρρύνει η ΕΕ σελ. 58

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τον Απρίλιο ξεκινά η μελέτη για τη χρηματοδότηση των Σχεδίων σελ. 57



Editorial
Στην Ελλάδα ακόμα και η λέξη «επένδυση» είναι μια παρεξηγημένη λέξη.
Με τα χρόνια, τείνει να γίνει συνώνυμο της διαπλοκής, των επιδοτήσεων, της προσπάθεια φοροαποφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος»
Δεν θα ‘πρεπε πάντως να είναι έτσι. Το γεγονός ότι τα γενναιόδωρα κοινοτικά προγράμματα μοιράζονται με πελατειακά κριτήρια και με «λαδώματα» προς πάσα κατεύθυνση, το ότι οι «διαρροές» είναι μεγαλύτερες απ’ αυτό που φθάνει στους πραγματικούς δικαιούχους των ενισχύσεων, το ότι απόφαση να «επενδύσει» μόνο όποιος έχει να κρύψει από την εφορία ή να ρίξει στην επίσημη οικονομία αδήλωτα διαθέσιμα κεφάλαια, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι η επένδυση.
Στον αγροτικό τομέα μάλιστα, υπάρχει αυτό τον καιρό μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις.
Πρώτον, γιατί τεχνολογικά περνάμε σε μια άλλη εποχή, των drones, των GPS, της γεωπληροφορίας, της γεωργίας ακριβείας
Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα, ήταν που ήταν πίσω σε υποδομές, μηχανήματα και εξοπλισμό, ήρθαν και τα χρόνια της κρίσης για να μην μείνει τίποτα στη θέση του
Η φάση αποεπένδυσης στην οποία έχει εισέλθει χρόνια τώρα η εγχώρια αγροτική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Φωνάζει σε κάθε έκφανση. Αρκεί μια ματιά στα τρακτέρ με τα οποία κάνουν τη δουλειά τους οι αγρότες σε κάθε χωριό για να γίνει αντιληπτό που βρισκόμαστε. Τι γεγονός ότι τα τρακτέρ που αντιστοιχούν για κάθε στρέμμα αγροτικής γης είναι πολλά δεν σημαίνει τίποτα. Είναι τόσο γερασμένα, τόσο αντιπαραγωγικά και τόσο δύσχρηστα που απλώς αλλοιώνουν τη στατιστική καταγραφή
Μ’ αυτά τα μηχανήματα, η γεωργία ακριβείας παραμένει όνειρο απατηλό, η αναδιάρθρωση των εκμεταλλεύσεων πάει περίπατο και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας θα χρειασθεί να περιμένει για πολύ ακόμα. Η άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση αγροτικών μηχανημάτων Agrothessaly που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, έδειξε, ότι υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες, συγκρότηση, τεχνογνωσία και διαθέσιμα κεφάλαια που έχουν όσο ποτέ τη διάθεση να επενδύσουν. Όμως και η Πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή τι θέλει!   

Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία