BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ξεκλειδώνει τα αρδευτικά στα Σχέδια η μελέτη ύδατος

Ξεκίνησε η διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την ενίσχυση αρδευτικών επενδύσεων από αγρότες και ομάδες παραγωγών μέσω Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν οι προδιαγραφές των μελετών που θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι μόλις ανοίξει η προκήρυξη του Μέτρου 4.1.2.

Ξεκλειδώνει τα αρδευτικά στα Σχέδια η μελέτη ύδατος

4
0
Η πρόσκληση του 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» που αποτελεί μέρος των Σχεδίων Βελτίωσης δεν αναμένεται να προκηρυχθεί όσο είναι ανοιχτό το μηχανογραφικό για αιτήσεις στις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 και αναμένεται να βγει μετά το φετινό καλοκαίρι

Bρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τις Τεχνικές προδιαγραφές για επενδύσεις άρδευσης μέσω Σχεδίων Βελτίωσης.pdf

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στις προτεινόμενες επενδύσεις για συγχρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020, που αφορούν σε βελτίωση υφισταμένων:

1. υποδομών συλλογικών δικτύων άρδευσης

2. αρδευτικών εγκαταστάσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

και είναι σε συμφωνία με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 46 του Καν. (ΕΕ) 1305/2013 όπως ισχύει. Ειδικότερα αφορούν σε δίκτυα διανομής ύδατος, αρδευτικά και αποστραγγιστικά.

 

Άρθρο 4

Παραρτήματα

1. Στην παρούσα απόφαση προσαρτώνται σαν αναπόσπαστα μέρη της τα ακόλουθα Παραρτήματα:

Παράρτημα I : Προδιαγραφές μελέτης εκτίμησης δυνητικής εξοικονόμησης ύδατος.

Παράρτημα II: Προδιαγραφές μελέτης υπολογισμού πραγματικής μείωσης της χρήσης ύδατος.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ:

Α. ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Β. ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

1. Εισαγωγή

1.1. Τίτλος προτεινόμενης επένδυσης.

1.2. Στοιχεία φορέα διαχείρισης συλλογικού έργου ή στοιχεία δικαιούχου παραγωγού/ομάδας/οργάνωσης παραγωγών

1.3. Στοιχεία Αναδόχου Μελετητή

2. Σύντομη περιγραφή προτεινόμενης επένδυσης.

Σύντομη περιγραφή επένδυσης

3. Υφιστάμενη κατάσταση

3.1. Περιοχή μελέτης

Ορίζεται η περίμετρος του συλλογικού έργου ή της αντίστοιχης γεωργικής εκμετάλλευσης

3.2. Μορφολογία περιοχής

Σύντομη περιγραφή

3.3. Κλίμα

Σύντομη περιγραφή

3.4. Υδροδότηση επένδυσης

Περιγράφονται αναλυτικά η/οι πηγή/ές υδροδότησης της επένδυσης και ο χαρακτηρισμός των χρησιμοποιούμενων υδάτινων συστημάτων από τα ισχύοντα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος. Επίσης αναφέρονται και τα υδάτινα συστήματα που πιθανά επηρεάζονται από την επένδυση.

3.5. Διάρθρωση Καλλιεργειών εντός της περιμέτρου

Στα συλλογικά δίκτυα παρουσιάζονται στοιχεία με βάση την τελευταία οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ και συναξιολογούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων φορέων της Διοίκησης. Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρουσιάζονται στοιχεία με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του παραγωγού ή της ομάδας για το έτος αναφοράς, όπως αυτό θα οριστεί στην οικεία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Καθορίζονται δεσμεύσεις από καθεστώτα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ή/και από οικεία εγκεκριμένα ΣΔΛΑΠ που αφορούν σε αρδευτικούς περιορισμούς ενώ αναφέρονται και περιορισμοί ή απαγορεύσεις που τυχόν τίθενται από σχετικές διατάξεις νόμων ή αποφάσεων αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών.

3.6. Αρδευτική Κατανάλωση της ως άνω διάρθρωσης καλλιεργειών

Υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία άδειας λειτουργίας του έργου, τις μετρήσεις που διαθέτει ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του συλλογικού έργου ή ο παραγωγός/ομάδα της γεωργικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με τις εγκύκλιες οδηγίες υπολογισμού αναγκών των καλλιεργειών σε νερό του ΥΠΑΑΤ όπως ισχύουν κάθε φορά.

Στα ηλεκτροδοτούμενα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα ή αντίστοιχα στις ηλεκτροδοτούμενες υδροληψίες (π.χ. γεωτρήσεις) γεωργικών εκμεταλλεύσεων, είναι αποδεκτή κάθε επιστημονική μεθοδολογία μετατροπής της μετρούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ισοδύναμη αντλούμενη ποσότητα ύδατος. Γίνεται ειδική αναφορά στις απώλειες μεταφοράς και εφαρμογής με τεκμηρίωση των χρησιμοποιούμενων μεθόδων.

3.7. Μέθοδος άρδευσης.

Αναλυτική περιγραφή της εφαρμοζόμενης μεθόδου άρδευσης. Εκτίμηση απωλειών.

4. Αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης μεθόδου άρδευσης.

Αναλυτική παρουσίαση της προτεινόμενης μεθόδου άρδευσης με την επένδυση. Γεωργοτεχνικά στοιχεία συλλογικού έργου ή γεωργικής εκμετάλλευσης (ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, προτεινόμενο σύστημα αρδεύσεως, χαρακτηριστικά και διάταξη αρδευτικού δικτύου τελευταίου βαθμού, δόση αρδεύσεως κ.α.). Στα συλλογικά δίκτυα αντλούνται στοιχεία από την Γεωργική μελέτη τα οποία επικαιροποιούνται. Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις γίνεται εκτίμηση των αρδευτικών αναγκών της εκμετάλλευσης και καθορίζεται η δόση και το εύρος άρδευσης. Προτείνονται και μέθοδοι όπως ελλειμματική άρδευση σε περιοχές όπου υπάρχουν λεπτομερείς εδαφολογικές αναλύσεις και κλιματολογικά δεδομένα.

Επιπλέον περιγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης. Σε ότι αφορά στα συλλογικά δίκτυα άρδευσης αντλείται πληροφορία από την υδραυλική μελέτη. Σε ότι αφορά στις αντίστοιχες γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης όπως περιγράφονται από τον κατασκευαστή ή την κατασκευάστρια εταιρεία.

5. Εκτίμηση δυνητικής εξοικονόμησης:

Αναλυτική παρουσίαση της σχεδιαζόμενης εξοικονόμηση ύδατος, με ανάλυση της μείωσης απωλειών μεταφοράς, της μείωσης απωλειών εφαρμογής και ενδεχομένως άλλων καινοτομιών της πρότασης, που συνεισφέρουν σε εξοικονόμηση. Υπολογισμός τελικού ποσοστού δυνητικής εξοικονόμησης. Η εξοικονόμηση ύδατος οφείλεται αποκλειστικά στην προγραμματιζόμενη επένδυση και δεν δύναται να σχετίζεται με τροποποιήσεις στη διάρθρωση των καλλιεργειών.

6. Φωτογραφική τεκμηρίωση

Φωτογραφική αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης με έμφαση στα σημεία απωλειών νερού (μεταφοράς και εφαρμογής)

7. Παραρτήματα Υπολογισμών και Χαρτών

8. Θεώρηση – Υπογραφές

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ

Α. ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Β. ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

1. Εισαγωγή

1.1. Τίτλος επένδυσης που υλοποιήθηκε.

1.2. Στοιχεία φορέα διαχείρισης συλλογικού έργου ή στοιχεία δικαιούχου παραγωγού/ομάδας/οργάνωσης παραγωγών

1.3. Στοιχεία Αναδόχου Μελετητή

2. Σύντομη περιγραφή υλοποιημένης επένδυσης.

Σύντομη περιγραφή υλοποιημένης επένδυσης

3. Κατάσταση του συλλογικού αρδευτικού δικτύου ή της αντίστοιχης γεωργικής εκμετάλλευσης πριν την εφαρμογή της επένδυσης:

3.1. Περιοχή μελέτης

Ορίζεται η περίμετρος της επένδυσης

3.2. Μορφολογία περιοχής

Σύντομη περιγραφή

3.3. Μετεωρολογικές συνθήκες

Καταγραφή των συνθηκών της τελευταίας 5ετίας χρήσης πριν την εφαρμογή της επένδυσης.

3.4. Υδροδότηση έργου.

Περιγράφονται αναλυτικά η/οι πηγή/ές υδροδότησης του έργου

3.5. Διάρθρωση Καλλιεργειών εντός της περιμέτρου.

Παρουσιάζονται στοιχεία με βάση έρευνα πεδίου και την οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ για το έτος πριν την εγκατάσταση της επένδυσης και συναξιολογούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων φορέων της Διοίκησης για την τελευταία πενταετία χρήσης πριν την εφαρμογή της επένδυσης.

Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις παρουσιάζονται στοιχεία με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης για το έτος πριν την εφαρμογή της επένδυσης.

Είναι δυνατή η χρησιμοποίηση δεδομένων από Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης παλαιότερων ετών εάν συντρέχουν λόγοι χρήσης μεσοσταθμικών δεδομένων (μη μόνιμες φυτείες).

3.6. Αποτύπωση μεθόδου άρδευσης πριν την εφαρμογή της επένδυσης.

Περιγραφή του τρόπου άρδευσης πριν την υλοποίηση της επένδυσης.

3.7. Αρδευτική Κατανάλωση της ως άνω διάρθρωσης καλλιεργειών πριν την εφαρμογή της επένδυσης.

Υπολογίζεται η μέση κατανάλωση των τελευταίων 5 ετών με βάση:

α. στα συλλογικά δίκτυα άρδευσης, τις μετρήσεις που διαθέτει ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του δικτύου ή τα στοιχεία άδειας λειτουργίας του έργου, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις και υπολογισμούς αναγκών των καλλιεργειών σε νερό (εγκύκλιες οδηγίες του ΥΠΑΑΤ, όπως ισχύουν κάθε φορά). Συναξιολογούνται επίσης οι καταναλώσεις που περιγράφονται στα ΣΔΛΑΠ, αλλά και από κάθε άλλη επίσημη πηγή. Στα ηλεκτροδοτούμενα δίκτυα είναι αποδεκτή κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία μετατροπής της μετρούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ισοδύναμη αντλούμενη ποσότητα ύδατος.

β. στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τις μετρήσεις που διαθέτει ο/οι παραγωγός/οί ή τα στοιχεία άδειας χρήσης νερού του/των ιδίου/ων ή του Δήμου, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις αναγκών των καλλιεργειών σε νερό (εγκύκλιες οδηγίες του ΥΠΑΑΤ, όπως ισχύουν κάθε φορά). Στις ηλεκτροδοτούμενες επενδύσεις είναι αποδεκτή κάθε επιστημονική μεθοδολογία μετατροπής της μετρούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ισοδύναμη αντλούμενη ποσότητα ύδατος.

4. Αναλυτική περιγραφή της κατάστασης μετά την εγκατάσταση της επένδυσης:

4.1. Διάρθρωση Καλλιεργειών εντός της περιμέτρου.

Στα Συλλογικά δίκτυα παρουσιάζονται στοιχεία μετά από έρευνα πεδίου. Εάν είναι τεχνικά εφικτό αξιοποιούνται επίκαιρα στοιχεία οριστικοποίησης του ΟΣΔΕ και άλλων φορέων της Διοίκησης μεταγενέστερα της υλοποίησης της επένδυσης.

Σε ότι αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυτό πι- στοποιείται μετά από έρευνα πεδίου και καταγράφονται στοιχεία στη μελέτη κατά δήλωση του παραγωγού μετά την εφαρμογή της επένδυσης. Εάν είναι τεχνικά εφικτό αξιοποιείται επίκαιρη Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.

Τόσο σε συλλογικά δίκτυα όσο και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι δυνατή η προβολή μεσοσταθμικής διάρθρωσης καλλιεργειών στις περιπτώσεις μη μόνιμων φυτειών μετά από τη σχετική τεκμηρίωση.

4.2. Αρδευτική Κατανάλωση της ως άνω διάρθρωσης καλλιεργειών.

Υδρομέτρηση σε λειτουργία. Καταγραφή Πραγματικών μετρήσεων κατανάλωσης για 2 έτη λειτουργίας.

5. Υπολογισμός πραγματικής μείωσης αρδευτικής κατανάλωσης

Μαθηματική ανάλυση ποσοτικής και ποσοστιαίας μείωσης της πραγματικής κατανάλωσης. Στατιστική επεξεργασία δεδομένων και Τεκμηρίωση. Απαλείφονται επιπτώσεις στην κατανάλωση που δεν οφείλονται στο έργο (π.χ. αλλαγή καλλιεργειών, ακραία καιρικά φαινόμενα, κ.α.)

6. Φωτογραφική τεκμηρίωση

Φωτογραφική αποτύπωση έργου με έμφαση στις παρεμβάσεις που συντέλεσαν στη μείωση κατανάλωσης (π.χ. κλειστοί αγωγοί, επισκευές/τσιμεντενέσεις, συστήματα στάγδην, κ.α.)

7. Παραρτήματα Υπολογισμών και Χαρτών

8. Θεώρηση – Υπογραφές

 

Άρθρο 4

Διευκρινιστικές Διατάξεις

1. Η δυνητική εξοικονόμηση ύδατος εκτιμάται εκ των προτέρων (ex ante). Συνεπώς η μελέτη αυτή προηγείται της προτεινόμενης επένδυσης και έχει κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Ι.

2. Η πραγματική μείωση της χρήσης ύδατος ελέγχεται εκ των υστέρων (ex post). Συνεπώς η μελέτη υπολογισμού της ολοκληρώνεται μετά της πραγματοποίηση της επένδυσης και έχει κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές του Παραρτήματος ΙΙ.

3. Οι ανωτέρω μελέτες ανήκουν στην κατηγορία μελέτης 23 (π.δ. 541/1978 (Α΄ 116), όπως ισχύει), που αφορά Γεωργικές μελέτες (γεωργοοικονομικές, γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων). Στις περιπτώσεις συλλογικών δικτύων, οι σχετικές μελέτες εκπονούνται από μελετητή εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Μελετητών στην συγκεκριμένη κατηγορία, όπως ορίζεται στο άρθρο 83 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Σε ότι αφορά στις μελέτες/τεχνικές εκθέσεις για αρδευτικές εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης, αυτές εκπονούνται από γεωπόνο μελετητή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

4. Εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ για την έκδοση τυχόν διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία