BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Κολλάνε οι νέες φυτεύσεις δέντρων μέσω Σχεδίων

Το συνολικό κόστος των επενδυτικών σχεδίων µπορεί να ανέρχεται έως τα 150.000 ευρώ.

Κολλάνε οι νέες φυτεύσεις δέντρων μέσω Σχεδίων

2
0

Η µεγάλη ζήτηση για νέες φυτεύσεις δέντρων µέσω Σχεδίων Βελτίωσης συνοδεύεται τώρα από δεύτερες σκέψεις, καθώς οι καλλιεργητές βλέπουν πως χωρίς ενίσχυση για νέα και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα η επένδυσή τους µένει ουσιαστικά «µισή».
Το ζήτηµα αυτό έχει αναδειχθεί πολλάκις στους ιθύνοντες των προγραµµάτων, οι οποίοι απαντάνε ότι ναι µεν θα βγει το πρόγραµµα για ενίσχυση αρδευτικών (Μέτρο 4.1.2) αλλά όχι σύντοµα, καθώς διαχειριστικά έχουν τη δικαιολογία ότι ο όγκος δουλειάς δεν βγαίνει. Η πρόσκληση του 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην εξοικονόµηση ύδατος», που αποτελεί µέρος των Σχεδίων Βελτίωσης, δεν αναµένεται να προκηρυχθεί όσο είναι ανοιχτή η υπόθεση των εγκρίσεων 4.1.1 και 4.1.3 και τοποθετείται για το 2019, οπότε ξανά λεφτά στον µελετητή, φάκελοι, καθυστερήσεις και παρατάσεις που διαλύουν τον παραγωγικό προσανατολισµό. Προς το παρόν έχουν δηµοσιευθεί σε ΦΕΚ (863/Β’/2018) οι προδιαγραφές των τεχνικών µελετών που θα πρέπει να προσκοµίσουν οι ενδιαφερόµενοι µόλις ανοίξει η προκήρυξη του Μέτρου 4.1.2.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αναφορικά µε τους δικαιούχους, σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά µέχρι στιγµής, δικαιούχοι είναι φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκµεταλλεύσεων που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.  Επιπλέον δικαιούχοι µπορεί να είναι συλλογικά σχήµατα αγροτών όπως αγροτικοί συνεταιρισµοί, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.

Μέχρι τα 150.000 ευρώ το κόστος των επιδοτούµενων επενδυτικών σχεδίων

Το συνολικό κόστος των επενδυτικών σχεδίων µπορεί να ανέρχεται έως  τα 150.000 ευρώ. Η ένταση ενίσχυσης κυµαίνεται ανάλογα µε τη δυνητική εξοικονόµηση ύδατος ως αποτέλεσµα της επένδυσης. Για εξοικονόµηση κάτω του 20% το ποσοστό ορίζεται στο 70% για µικρά νησιά Αιγαίου, στο 45% για λιγότερο ανεπτυγµένες Περιφέρειες και 35% στις λοιπές περιοχές. Για εξοικονόµηση άνω του 25% το ποσοστό ενίσχυσης ανεβαίνει κατά 5%. Τα ανωτέρω ποσοστά διαµορφώνονται (πλην Αττικής και µικρών νησιών Αιγαίου) ως εξής:

● α) 50-80% σε νέους αγρότες που µπήκαν στο Μέτρο τα έτη 2014, 2016 και 2018 ανεξαρτήτου ηλικίας και σε αγρότες έως 41 ετών που εγκαθίστανται πρώτη φορά σε εκµετάλλευση,

● β) 50-75% σε ορεινές περιοχές και συλλογικές επενδύσεις και

● γ) στο 40-75% σε περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία