BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Οριστικοποιήσεις στα Σχέδια ως 14 Σεπτέμβρη λόγω… θέρους

Νέα παράταση, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου στην οριστικοποίηση των φακέλων για τα Σχέδια Βελτίωσης, προς διευκόλυνση της διαδικασίας –όπως αναφέρεται- ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη.

Οριστικοποιήσεις στα Σχέδια ως 14 Σεπτέμβρη λόγω… θέρους

7
2

Μελετητές γεωπόνοι και ΓΕΩΤΕΕ ζητούσαν το τελευταίο διάστημα παράταση, σημειώνοντας ως αιτία τους γνωστούς ρυθμούς της δημόσιας διοίκησης τη «νεκρή» περίοδο του καλοκαιριού. Μια διαδικασία, που έχει ήδη πάει πίσω, με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων (ΣΕΑΜ) να έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων χωρίς αντίκρισμα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συγκεκριμένος και δεν αυξάνεται, ενώ και σε δεύτερη φάση αναμένονται περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία των αξιολογήσεων, που δεν βοηθάνε τις επενδύσεις των αγροτών, αλλά ούτε την αγορά να κινηθεί.

Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι-μελετητές τονίζουν τη «δυσκαμψία» των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς μέσα στον Αύγουστο είναι πολλοί οι υπάλληλοι (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.α.) που βρίσκονται σε άδεια, με αποτέλεσμα μια σειρά από απαραίτητα έγγραφα (θεωρήσεις, βεβαιώσεις, κ.α.) που απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο φάκελος να καθυστερούν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γεωπόνοι που εκφράζουν φόβους για κατάθεση φακέλων με ελλείψεις, εκκρεμότητες, αλλά και λάθη, τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν εκ των υστέρων, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι, ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης.

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής:

α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 30/8/2018.

β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 14/09/2018 και ώρα 13:00, ενώ σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από-οριστικοποίησης θα γίνονται δεκτά έως τις 10/09/2018.

γ)  Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 01/10/2018.


Το θέμα των συνεχών παρατάσεων έθιξε η Agrenda σε σχετικό δημοσίευμά της στο φύλλο της 21ης Ιουλίου με τίτλο:

Χρυσό Βατόµουρο

Μνηµείο πελατειακής λογικής κατάντησαν τα Σχέδια Βελτίωσης

Δουλεύουν µόνο για τους µελετητές, προσθέτοντας κόστη στους αγρότες, λένε οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ

Όλα τα προγράµµατα, ειδικά του αγροτικού τοµέα, έχουν κάτι από πελατειακή λογική και αντίληψη, αν υπήρχε όµως «χρυσό βατόµουρο» γι’ αυτό που αποτελεί µνηµείο παλαιοκοµµατισµού και συνδιαλλαγής, θα είχε απονεµηθεί από την πρώτη στιγµή στο Μέτρο 4.1.1, δηλαδή στα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης.

Ποτέ άλλοτε δεν υπέστησαν τόσες τροποποιήσεις, ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν τόσες παρατάσεις, ποτέ άλλοτε δεν συγκέντρωσαν τόσους επενδυτικούς φακέλους, ποτέ άλλοτε δεν προδιαγράφηκε τέτοιο «χάσµα» ανάµεσα στις αιτήσεις ενδιαφέροντος και στις εγκρίσεις που µπορούν να αντέξουν. Κι όµως, οι παρατάσεις συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η υποβολή φακέλων.


∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η παθογένεια των Σχεδίων Βελτίωσης είναι παλιά υπόθεση. Σε καµιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι ενισχύσεις για την βελτίωση του µηχανολογικού εξοπλισµού και της εν γένει δοµής των αγροτικών εκµεταλλεύσεων δεν λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο. Αποτελεί µοναδικό, ελληνικό φαινόµενο, η αγορά των αγροτικών µηχανηµάτων να περιορίζεται στα στενά χρονικά όρια µιας προκήρυξης, η οποία µάλιστα γίνεται µια φορά στα πέντε χρόνια και σχεδόν νοµοτελειακά, καθίσταται πεδίο µικροκοµµατικής εκµετάλλευσης και φθηνής συναλλαγής ανάµεσα σε οµάδες επιρροής και επιτελείς της δηµόσιας διοίκησης.

 

Κερδισµένοι και χαµένοι

Μοναδικοί κερδισµένοι, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά, Σύµβουλοι και Μελετητές που είχαν το χρόνο και τη θεσµική κάλυψη να συντάξουν µε την άνεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερους φακέλους, να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν µεγαλύτερη αµοιβή από τους υποψήφιους αγρότες – επενδυτές και να διαµορφώσουν ευρεία πελατειακή βάση, χρήσιµη για υπηρεσίες παντός είδους. Χαµένοι βέβαια οι αγρότες, που υποχρεώθηκαν για µια ακόµη φορά, να προσαρµόσουν τον αναπτυξιακό τους προσανατολισµό και τα επενδυτικά τους σχέδια µέσα στα ασφυκτικά περιθώρια -όχι κατ’ ανάγκην χρονικά- του εν λόγω προγράµµατος, να εξαντλήσουν σ’ αυτό όλη τη φαντασία τους, να δεσµεύσουν αντίστοιχα όλη τη ρευστότητά τους και να βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά.  Και δώστου να βάλουµε κι αυτό το µηχάνηµα, δώστου, αφού έχει επιδότηση, να πάρουµε και το άλλο και τρέξε στις αντιπροσωπείες για προσφορές και προτιµολόγια και ψάξε, όπως – όπως, γι’ αυτά που κουµπώνουν µε το πρόγραµµα και όχι γι’ αυτά που χρειάζεται η εκµετάλλευση, στο τέλος, όλα, ένας αχταρµάς, χωρίς αρχή µέση και τέλος, χωρίς αναπτυξιακή λογική και µελέτη προσφοράς και κόστους, χωρίς δυνατότητα επιλογής των κατάλληλων επενδυτικών και τεχνολογικών λύσεων.


Τα χρόνια περνούν και οι Έλληνες αγρότες, σαν να γυρίζουν, κάθε πέντε χρόνια, γύρω από τον εαυτό τους. Όλα βιαστικά και χωρίς σχεδιασµό και επενδυτικό πλάνο, όλα για το σήµερα και την επιδότηση που απλά ανεβάζει, το κόστος της επένδυσης.


Υποτακτικοί των µελετητών

Αυτή τη φορά, δεν υπήρχε καν η άνεση της προµήθειας ενός µηχανήµατος ή συστήµατος απαραίτητου για την αγροτική εκµετάλλευση, σε χρόνο που αυτό ήταν αναγκαίο ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής- οριστικοποίησης του επενδυτικού φακέλου. Η µόνη δαπάνη που αναγνωρίζεται ως επιλέξιµη πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, είναι αυτή της αµοιβής του Συµβούλου – Μελετητή, ένα ακόµη στοιχείο που αποδεικνύει τη βαθιά «δουλεία» των αρχών απέναντι στη συγκεκριµένη κάστα. Φτάνει Αύγουστος και κανείς δεν ξέρει, αν θα ισχύσει η διαδικασία εκχώρησης της επιχορήγησης στους προµηθευτές (για µηχανήµατα και εξοπλισµό), ποιο είναι το πλάνο χρηµατοδότησης του µέρους εκείνου της επένδυσης που υπερβαίνει το ποσό της ίδιας συµµετοχής, αλλά και τι γίνεται µε τα περιβόητα «εργαλεία χρηµατοδότησης». Την ίδια στιγµή, πληθαίνουν οι αγρότες που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φορολογική ενηµερότητα, ενώ όλο και πιο πολλοί δεν ξέρουν τι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταµεία, ενώ άλλοι πάλι αγωνιούν για το καθεστώς του εξωδικαστικού και των 120 δόσεων που θα πρέπει να περάσουν για να καταστεί επιλέξιµος ο επενδυτικός τους φάκελος.       


 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-08-2018 12:06ΙΩΑΝΝΗΣ

Τα σχέδια βελτίωσης όπως έχουμε ξαναπεί είναι η μεγαλύτερη επενδυτική φούσκα που έχει υπάρξει.Οι μόνοι που οικονομάνε είναι οι γεωπόνοι μελετητές. Καταντήσαμε τους Γεωπόνους υπαλλήλους γραφείων. Το μόνο που θέλουν είναι τα λεφτά για να φτιάξουν ένα σχέδιο που δίνεται έτοιμο το υπόδειγμα από το υπουργείο όπως το πρόγραμμα νέων αγροτών και μετά σε αφήνουν με τα χρέη. Ας μας εξηγήσουν οι φωστήρες, που θα βρουν τις εγγυητικές οι αγρότες και ποιος θα πληρώσει επιτόκιο από 15-23% για να χρηματοδοτήση την εκμετάλλευση του. Αντί να φωνάζουν οι παραγωγοί με τους παραλόγου όρους του προγράμματος.Φωναζουν όλοι αυτοί που βγάζουν λεφτά σε βάρος του αγρότη τάχα για να δείξουν ενδιαφέρον. Αν είναι ας μας χρηματοδοτουν όπως τα αιολικά προγράμματα. Στο 100% της επένδυσης το 50% άμεσα διαθέσιμο χωρίς εγγυητική και το άλλο με τραπεζικό δανεισμό και εγγύηση το πάρκο. Ξέρεις τι επενδυτής γίνεσαι.?? Και χωρίς μια. Όχι που τώρα μας ζητάνε και εγγυητική για το μετρό 16 για τις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ για επιλεξιμες δαπάνες που θα έχουν οι μελετητές και το κόστος θα το πληρώσει ο παραγωγός και θα μάθουν στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος τον innovation broker. Κρίμα τον αγροτικο κόσμο γιατί και εγώ παραγωγός είμαι αλλά τουλάχιστον δεν με δουλεύουν. Με εκτίμηση, Ένας σκεπτόμενος παραγωγός

Απάντηση

02-08-2018 09:47ΓΙΩΡΓΟΣ

Κύριοι της ΣΕΑΜ, πριν εξαπολύσετε τέτοιο πόλεμο και βρώμα ενάντιας στους μελετητές, ρωτήστε πρώτα να μάθετε πως έχουν τα πράγματα. Αλλα φυσικά το μόνο που σας νοιάζει είναι να βγάλετε εσείς όσο γίνεται πιο γρήγορα το δικό σας μερίδιο από τα χρήματα. Οι τόσες παρατάσεις και τροποποιήσεις ήταν αναγκαίες και ακόμη δεν έχουν λυθεί πολλά από τα προβλήματα. Βγήκε ένα θεσμικό προχειρογραμμένο με πάρα πολλά κενά και εκατοντάδες ερωτήματα που μένουν ανάπαντητα μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ένα helpdesk το οποίο απλά δεν δούλεψε ποτέ και καλούμαστε οι μελετητές να κάνουμε την δουλειά μας με εικασίες καθώς το υπουργείο δεν λέει να απαντήσει σε ερωτήματα. Όσο για το ότι έχουμε την άνεση μας να καταθέτουμε φακέλους κατά χιλιάδες, επίσης λανθάνεστε καθώς το σύστημα δεν επιτρέπει από τις 05/06/2018 και έπειτα την δημιουργεία νεων αιτήσεων. Όσοι δεν είχαν ξεκινήσει την διαδικασία με μελετητή 2,5 μήνες πριν, δεν έχουν τώρα κανένα δικαίωμα υποβολής. Λέτε εμείς να μην θέλαμε να είχαμε τελειώσει μέχρι τώρα; Θέλαμε να χάσουμε ακόμα ένα καλοκαίρι πάνω από χαρτιά; Αλλά δυστυχώς λόγω υπουργείου θα το χάσουμε. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι χωρίς υπόσταση ύβρεις σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία