BACK TO
TOP
Φιλοξενία

Υπηρεσίες εστίασης θα μπορούν να «σερβίρουν» πλέον τα οινοποιεία

Το πράσινο φως για την παροχή υπηρεσιών εστίασης από τις αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις ανάβει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ακόμα και τα οινοποιεία που δε διαθέτουν τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να φέρουν το ειδικό «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου».

Υπηρεσίες εστίασης θα μπορούν να «σερβίρουν» πλέον τα οινοποιεία

0
0

Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ του το τελευαίο τεύχος του περιοδικού Wine Trails, οι δυο παραπάνω κρίσιμες προβλέψεις που αποτελούσαν και πάγια αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ενσωματώθηκαν τελικά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Μιλώντας στο Agronews o διευθυντής του ΣΕΟ, Θεόδωρος Γεωργόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που, έστω και στο παραπέντε, οι θέσεις του Συνδέσμου εισακούσθηκαν και διορθώθηκε ένα σχέδιο νόμου που, στην αρχική του μορφή θα σηματοδοτούσε «ένα βήμα πίσω για τον οινοτουρισμό στη χώρα μας».

Αναλυτικά, στο Άρθρο 25 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, παράγραφος 2 αναφέρεται ότι «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσαστα όρια των οινοποιητικών ή και οινοπαραγωγικών , εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα και χώροι εστίασης».

Παράλληλα, με την παράγραφο 3 θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου» και μια οινοποιητική ή και οινοπαραγωγική εγκατάσταση χαρακτηρίζεται ως οινοτουριστική και εφοδιάζεται με αυτό εφόσον:

«α) μέσα στα όρια της εγκατάστασης παρέχονται υπηρεσίες είτε ξενάγησης είτε υποδοχής και φιλοξενίας σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα είτε εστίασης είτε το σύνολο των ως άνω υπηρεσιών και β) διαθέτει χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που διασφαλίζουν την επισκεψιμότητα».

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, οι λεπτομέρειες και προδιαγραφές (τεχνικές και λειτουργικές) των εγκαταστάσεων, του Σήματος και της επισκεψιμότητας θα καθορισθούν με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Oλόκληρο το Άρθρο 25 που αφορά τον οινοτουρισμό έχει ως εξής:


1. «Οινοτουρισμός» είναι η ειδική μορφή τουρισμού η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές

(αμπελώνες) εγκαταστάσεις.

 

Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες σχετικές με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινική παραγωγή.

 

2. Κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοποιητικών ή και οινοπαραγωγικών , εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα και χώροι εστίασης.

 

3. Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου». Μία οινοποιητική ή και οινοπαραγωγική εγκατάσταση χαρακτηρίζεται ως οινοτουριστική και εφοδιάζεται με «Σήμα επισκέψιμου οινοποιείου», εφόσον:

 

α) μέσα στα όρια της εγκατάστασης παρέχονται υπηρεσίες είτε ξενάγησης είτε υποδοχής και φιλοξενίας σε μη κύρια τουριστικά καταλύματα είτε εστίασης είτε το σύνολο των ως άνω υπηρεσιών και β) διαθέτει χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που διασφαλίζουν την επισκεψιμότητα.

 

4. Το «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου» είναι σήμα με ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι μία οινοποιητική ή και οινοπαραγωγική επιχείρηση είναι οινοτουριστική και

πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού.

 

5. Με απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις υπηρεσίες της παραγράφου 1 οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της παραγράφου 2, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, οι ειδικές προδιαγραφές

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία