BACK TO
TOP
Φιλοξενία

Πυρ, ομορφιά και θάλασσα κρύβει η Κιμωλία Γη

Στη γραφική Κίμωλο περιμένει τους επισκέπτες του ο ξενώνας «Κιμωλία Γη» με τα τέσσερα ηλιόλουστα studios, 200 μέτρα από την παραλία των Πρασών, μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες του νησιού.

Πυρ, ομορφιά και θάλασσα κρύβει η Κιμωλία Γη

3
0
Σε ένα αγρόκτημα 6 στρεμμάτων βρίσκονται τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πέτρινα studios, διακοσμημένα το καθένα με διαφορετικούς πίνακες που αναπαριστούν τις ομορφιές της Κιμώλου και προσδίδουν ταυτόχρονα παραδοσιακό και σύγχρονο χαρακτήρα στα σπιτάκια του ξενώνα.

Από την «Κιμωλία Γη» ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα του Αιγαίου και της Πολυαίγου, του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου και ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το οποίο θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο από άποψη περιβάλλοντος νησί και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από την Κίμωλο.
Εκτός από το να απολαμβάνουν τη θέα, οι διαμένοντες στην «Κιμωλία Γη» έχουν τη δυνατότητα να ψήσουν στο πέτρινο μπάρμπεκιου του ξενώνα και να χρησιμοποιήσουν τον υπαίθριο παιδότοπο, τα mountain bikes, τη σύνδεση internet και μια σειρά άλλων παροχών. Επίσης στον ξενώνα υπάρχει και χώρος φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων ώστε τίποτε να μην εμποδίζει την ηρεμία των παραθεριστών, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά από αγροτικές δραστηριότητες.

Μπορούν να δημιουργήσουν μαζί με τους οικοδεσπότες το πρωινό τους μαζεύοντας τα φρέσκα αυγά από τις κότες και αρμέγοντας το γάλα από τα πρόβατα και να ψήσουν τη λαδένια και την τυρένια, παραδοσιακές πίτες της Κιμώλου, στο φούρνο με τα ξύλα.

Επίσης, αν βρεθούν στον ξενώνα στην Κίμωλο την περίοδο της συγκομιδής των ελιών, μπορούν να συμμετέχουν στο ελαιομάζωμα και την παραγωγή ελαιολάδου.

Δραστηριότητες και αξιοθέαταΟ επισκέπτης στην Κίμωλο μπορεί, επίσης, να κάνει το γύρο του νησιού με θαλάσσιο ταξί ή με παραδοσιακά καΐκια, να απολαύσει τη θέα των ηφαιστειακών πετρωμάτων, να συλλέξει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και φραγκόσυκα (ιδιαίτερα τον Αύγουστο), να πάει βόλτα με τα γαϊδουράκια ως τη Βρωμόλιμνη ή να κάνει πεζοπορία ως το διάσημο Σκιάδι. Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, η βάση του οποίου διαβρώνεται και στενεύει, καθώς αποτελείται από μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα, ενώ η κορυφή του, από συμπαγή λάβα, είναι πιο σκληρή με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο και να παραμένει άθικτη. Το Σκιάδι ως σπάνιος ηφαιστειακός σχηματισμός παγκοσμίως είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Όσοι βρίσκονται στο νησί σε περιόδους αποδήμησης μπορούν να επισκεπτούν τον υδροβιότοπο της Αλυκής, όπου θα δουν κύκνους, ερωδιούς και άλλα είδη πανίδας. Έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να περπατήσουν στα παραδοσιακά μονοπάτια, το Χωριό και τους άλλους οικισμούς, με τα διάσπαρτα ολόλευκα σπιτάκια, να επισκεφτούν  το μεσαιωνικό κάστρο, καθώς και το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό μουσείο για να μάθουν την ιστορική διαδρομή του νησιού και να απολαύσουν την ανατολή της πανσελήνου του Αυγούστου από την παραλία των Πρασών

Ο ξενώνας απέχει λίγα μέτρα από αυτήν την παραλία, που θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με τη λευκή της άμμο, λόγω του μπετονίτη ή της κιμωλίας γης, ένα είδος πρωτογενούς πετρώματος, που βρίθει στην περιοχή, τόσο στην ακτή όσο και μέσα στη θάλασσα.

Επίσης, στην είσοδο του ομώνυμου χωριού, κοντά στην παραλία, υπάρχουν θειούχες ιαματικές πηγές.

Τι είναι η «κιμωλία γη»;Η «κιμωλία γη», από την οποία πήρε το όνομά του και ο ξενώνας, είναι ένα είδος αργίλου, με απορρυπαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστό από τα προϊστορικά χρόνια, το οποίο θεωρείται ότι έλαβε το όνομά του από το νησί. Η Κίμωλος εξήγαγε ήδη πριν από τον 3ο αι. π. Χ. «κιμωλία γη».

Οι Κρήτες της Μινωικής εποχής έκαναν εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων για τη λεύκανση των μάλλινων νημάτων. Χρησιμοποιόταν, επίσης, από τους αθλητές για να καθαρίσουν το σώμα τους από το λάδι και δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή σε μας σήμερα κιμωλία

Γενικότερα, στην Κίμωλο υπάρχει μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, η εξόρυξη των οποίων ήταν προσοδοφόρα για τους κατοίκους από την αρχαιότητα, καθώς το νησί, σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, που αποτελούνται κυρίως από μεταμορφωμένα πετρώματα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του προϊόν έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, τα ίχνη της οποίας είναι ορατά παντού: θερμές πηγές και ασυνήθιστοι γεωλογικοί σχηματισμοί τόσο κατά μήκος των ακτών όσο και στο εσωτερικό του νησιού, ενώ το υπέδαφός του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ηφαιστειακά πετρώματα

Σε στενή σχέση με τη Μήλο και τη monachus monachusΣε όλες τις εποχές το νησί συνδέθηκε στενά με τη Μήλο, από την οποία απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο. Η Κϊμωλος έχει έκταση 36 τετρ. χλμ. και 600 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι ψαράδες, ναυτικοί, αγρότες, τεχνίτες και έμποροι και οι περισσότεροι μένουν στο Χωριό (την αντίστοιχη Χώρα των άλλων νησιών) και σε μικρότερους οικισμούς. Το νησί, ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του, με τους επτά παλιούς ανεμόμυλους διαθέτει πολλούς κόλπους, νησίδες, καθώς και πανέμορφες, αμμουδερές, καθαρές παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και μάλιστα η θαλάσσια περιοχή του νησιού και της γειτονικής Πολυαίγου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus

Ασφαλές καταφύγιο για τη Monachus-monachusΑπό τους σημαντικότερους βιότοπους για τη monachus – monachus η Κίμωλος
Έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για τη μεσογειακή φώκια παγκοσμίως αποτελεί η θαλάσσια περιοχή Κιμώλου – Πολυαίγου, σύμφωνα με την Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής φώκιας, Mom.
Συγκεκριμένα, η Mom έχει μετρήσει στην περιοχή Κιμώλου – Πολυαίγου περίπου 43 άτομα διαφόρων ηλικιών, εκτός των νεογέννητων. Οι δύο αυτές περιοχές, η βορειοδυτική Κίμωλος και η Πολύαιγος, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, των οικολογικά σημαντικότερων περιοχών της Ευρώπης.

Από το 2001 έχουν εγκατασταθεί μόνιμες ομάδες πεδίου της Mom στην Προστατευόμενη Περιοχή της Κιμώλου, όπου παρατηρείται αυτός ο σημαντικός πληθυσμός Μεσογειακής φώκιας. Η Mom λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης στο νησί και παρακολουθεί τις γεννήσεις της μεσογειακής φώκιας στις θαλάσσιες σπηλιές του νησιού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Mοm, οι μεγαλύτεροι μέχρι στιγμής μελετημένοι, επί σειρά ετών, τοπικοί πληθυσμοί του είδους παρατηρούνται, εκτός από το νησιωτικό σύμπλεγμα Κιμώλου – Πολυαίγου των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Μικρότεροι αναπαραγόμενοι πληθυσμοί έχουν καταγραφεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους και του Ιονίου, καθώς και στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται πληθυσμοί μεσογειακής φώκιας στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στην Κάρπαθο και στην Κάσο.

Γενικότερα, στα ελληνικά νερά ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Monachus – Monachus σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα 250 – 300 άτομα, από τα 500 που υπολογίζονται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η μεσογειακή φώκια είναι ευρύτατα κατανεμημένη, προτιμώντας τις απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες ακτές νησιών ή παράκτιων ηπειρωτικών περιοχών. Τα στοιχεία όμως σχετικά με την κατανομή των μεσογειακών φωκών στο καθαρά θαλάσσιο πελαγικό περιβάλλον είναι προς το παρόν ανεπαρκή, σύμφωνα με την Mom. Η Mom έχει χαρτογραφήσει τις εμφανίσεις φωκών πανελλαδικά, τόσο μέσω του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών για τη Μεσογειακή Φώκια (RINT) όσο και μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων και δράσεων παρακολούθησης τοπικών πληθυσμών σε διάφορα νησιά.

Της Μαρίας Κρόκου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία