BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Οι επενδύσεις στη γεωργία μειώνουν τη φτώχεια

«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο», είχε πει ο Χένρι Κισινγκερ το 1974. Και όπως φαίνεται κάποιοι τον άκουσαν, κάνοντας πράξη τα λόγια του με τους ισχυρούς στον ανεπτυγμένο κόσμο να «τζογάρουν» με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές.

Οι επενδύσεις στη γεωργία μειώνουν τη φτώχεια

3
0

Μεταξύ 2010 και 2012, 860 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισ., σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 2,9 δισ. περισσότεροι άνθρωποι να τραφούν απ' ό,τι σήμερα. Μήπως όμως η Γη αδυνατεί πλέον να θρέψει τους κατοίκους της; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει στην ιστορία, συμβαίνει τη στιγμή που ο πλανήτης παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ με τις στρεβλώσεις του συστήματος να εμποδίζουν την πρόσβαση στους φτωχούς του πλανήτη. Οι πολιτικές αποφάσεις για τοποθέτηση δασμών και λοιπών φραγμών στις εισαγωγές αποτελούν, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, την κύρια αιτία που οι τιμές των τροφίμων είναι υψηλές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μεγαλύτερη και δυσκολότερη πρόκληση θα είναι η αύξηση της ζήτησης των τροφίμων, που εκτιμάται να κυμανθεί στο 70% στα επόμενα 50 χρόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κάθε χρόνο στην Ευρώπη πετάμε περίπου 89 εκατ. τόνους τροφίμων.

Παράλληλα τα διατροφικά συστήματα έχουν σημαντικές συνέπειες προς το περιβάλλον. Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υπερεκμετάλλευση της γης και των υδάτινων πόρων, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επιβραδύνουν δραματικά την παραγωγή τροφίμων. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν λάνσαρε δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τα διατροφικά και καταναλωτικά συστήματα. Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως και την 1η Οκτωβρίου του 2013, και ειδικό βάρος θα δοθεί στη μείωση των τροφίμων που πετιούνται εντός της Ε.Ε.

Τέλος, στην πιθανότητα εμφάνισης παγκόσμιας διατροφικής κρίσης έως και το 2050, θα είναι αφιερωμένο το 20ο συνέδριο της αυστραλιανής HACCP, που θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη στις 27-29 Αυγούστου 2013. Το συγκεκριμένο φόρουμ θεωρείται από τα εγκυρότερα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας παγκοσμίως. Για το 2013 υψηλά στην ατζέντα του φόρουμ έχουν τοποθετηθεί η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και επιστημονικής έρευνας.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 406ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: Diatrofiki_Asfaleia.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία