BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

«Παραθυράκι» για εισαγωγές γάλακτος αφήνει το νέο σήμα

Τρικ για τις εισαγόμενες σκόνες και τα γάλατα, ώστε να μπορούν να έχουν μερίδιο στα «ελληνικά προϊόντα» με το «ελληνικό σήμα», περιλαμβάνει το σχέδιο κανονισμού που έβγαλε σε διαβούλευση η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ως υποχρέωση «το 75% τουλάχιστον των “ειδών γάλακτος”, καθώς και το 75% των προϊόντων γάλακτος (αναγόμενα σε νωπό γάλα) που χρησιμοποιούνται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα» να είναι ελληνικής προέλευσης». Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι γάλατα υψηλής παστερίωσης ή γιαούρτια θα μπορούν να λέγονται ελληνικά ακόμα κι αν έχουν κατά 25% εισαγόμενη πρώτη ύλη γάλακτος.

«Παραθυράκι» για εισαγωγές γάλακτος αφήνει το νέο σήμα

0
0
Με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα

Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων διαφόρων κατηγοριών και θα απονέμεται σε είδη γάλακτος, διατηρημένα γάλατα, μερικά και ολικά αφυδατωμένα, αφρόγαλα, βούτυρο και γαλακτικές λιπαρές ύλες. Επίσης σε γιαούρτι, τυροκομικά προϊόντα, ρυζόγαλο, κρέμα και επιδόρπια με βάση το γάλα.

Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος θα πρέπει οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων να εδρεύουν στην Ελλάδα, το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων να παράγεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα ενώ τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε άλλα προϊόντα να είναι ελληνικής προέλευσης.

Επίσης καθιερώνεται και θα τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας που περιλαμβάνει: τον έλεγχο της ελληνικής προέλευσης του παραλαμβανόμενου γάλακτος καθώς και τη διασφάλιση της συνέχειας της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια όλων των ενδιάμεσων παραγωγικών διαδικασιών στην επιχείρηση.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας, η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στις διατάξεις του.

Επίσης η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ή επιχειρήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους και για τα λοιπά ελληνικά προϊόντα στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (γραφείο 222Γ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gge.gr».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία