BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

«Η πρώτη ύλη δεν ευθύνεται για την αυξημένη τιμή του γάλακτος στο ράφι»

Επιμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ότι δεν θα πέσουν οι τιμές στο φρέσκο γάλα αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του. Οι τιμές θα πέσουν μόνο αν γίνουν τομές για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Οι 5 καυτές πατάτες για τα αγροτικά στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας

0
2

Όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο  Real FM,η αντίδραση του έγκειται στο γεγονός ότι «o OΟΣΑ ζητά να βαφτίσουμε φρέσκο γάλα, αυτό που έχει επεξεργαστεί πάνω από τους 81 βαθμούς και να το βαφτίσουμε από μακράς διάρκειας, δηλαδή ένα γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, να το βαφτίσουμε «φρέσκο», δηλαδή γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη ορίζει ότι  το γάλα που υφίσταται ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο  θερμική επεξεργασία πάνω από τους  80-82 βαθμούς, δεν έχει τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, λέει πωλείται γάλα μακράς διάρκειας το οποίο δεν είναι φθηνότερο από το φρέσκο άρα, το επιχείρημα της επιμήκυνσης του φρέσκου και της μείωσης των επιστροφών δεν ευσταθεί.

Αφήνει δε να εννοηθεί ότι η κίνηση κάποιων γαλακτοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών έγινε εκ του πονηρού με το σκεπτικό μειώσεων σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς φρέσκου γάλακτος.

Ο κ. Τσαυτάρης αρνήθηκε ωστόσο ότι , οι γαλακτοβιομηχανίες τον είχαν ενημερώσει από το Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουν από την 1η του Φλεβάρη σε αυξήσεις τιμών. «Κατ' αρχήν εμείς δεν είμαστε Υπουργείο Ανάπτυξης ούτε Εμπορίου για να έρθουν οι γαλακτοβιομήχανοι να μας πουν.. .Δε μου είπε εμένα καμία γαλακτοβιομηχανία ότι «αύριο θα κάνω αυξήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αρμοδιότητα του έγκειται στο να υποστηρίξει την τη ντόπια παραγωγή και  το ποιοτικό γάλα, χωρίς ωστόσο να βάζει εμπόδια στην είσοδο ξένου γάλακτος αν πραγματικά μπορεί να έρθει φθηνότερο. «Ο κόσμος δε γνωρίζει  ότι έρχεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε γάλα από το εξωτερικό και πωλείται στην Ελλάδα από άλλες χώρες εκτός δηλαδή Ελλάδας και μάλιστα δεν είναι και φθηνότερο γάλα αυτή τη στιγμή στα σούπερ μάρκετ αυτό  το γάλα».

 

Δεν είναι ακριβή η πρώτη ύλη λέει ο Τσαυτάρης

Η αυξημένη τιμή στο ράφι, όπως εξηγεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγκειται στο γεγονός ότι είναι ακριβή η πρώτη ύλη. Συγκεκριμένα, σημειώνει « Ένας κτηνοτρόφος παράγει την πρώτη ύλη,  παρακάτω η μεταποιητική βιομηχανία παίρνει αυτό το γάλα να το παστεριώσει, να το διακινήσει, να το μοιράσει κτλ. μέχρι να φθάσει στο ράφι του καταναλωτή. Άρα ή ακριβότερη είναι η πρώτη ύλη ή το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό το 20% ακριβότερο μπαίνει στην πρώτη ύλη όταν βλέπουμε όμως πως η πρώτη ύλη δεν είναι και πολύ ακριβότερη, πώς παίρνει δηλαδή η ξένη γαλακτοβιομηχανία το γάλα στο εξωτερικό; Αντιθέτως, ας ψάξουμε να δούμε  το κόστος παραγωγής που έχει η μεταποιητική βιομηχανία στον τόπο μας, πόσο πληρώνει την ενέργεια στην Ελλάδα σε σχέση με το πόσο πληρώνει κανείς την ενέργεια στη Γερμανία είτε είναι πετρέλαιο είτε είναι αέριο κτλ. Δείτε πού πήγαν τα διόδια τώρα. Τα φορτηγά τους δεν κινούν; Δείτε πού είναι ο ΦΠΑ. Η Γερμανία είχε 7% κι εμείς 13%.».

Καταλήγοντας  ο κ. Τσαυτάρης  ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν και τα τριακόσια πράγματα που ζήτησε ο ΟΟΣΑ,» δεν είναι όλα  αυτόματα εφαρμόσιμα στον τόπο μας. Όπως είπα και δημόσια, ορισμένα παραγωγικά συστήματα του τόπου μας έχουν ιδιαιτερότητες. Έχουμε 1.000 νησιά, έχουμε 1.000 βουνά. Πρέπει και αυτά να έχουν ανθρώπους να παράξουν.  Μπορεί να είναι διαφορετικό το σύστημα αυτό από το Βέλγιο ή την Ολλανδία, από τη μια γωνία της Ολλανδίας μέχρι την άλλη γωνιά να πας, είναι μιάμιση ώρα, μία ώρα και είκοσι λεπτά. Ένα αεροδρόμιο έχει το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και εξυπηρετεί όλο το Βέλγιο. Ένα κεντρικό νοσοκομείο τα εξυπηρετεί όλα. Εμείς όμως δε μπορούμε μ’ ένα αεροδρόμιο να εξυπηρετήσουμε  και το Ηράκλειο και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του τόπου μας, γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2014 15:53saranths

ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ???ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ

Απάντηση

12-02-2014 15:50Nemmy

ήδη οι εταιρείες προλαβαν και ανεβασαν την τιμη του γαλακτος τις προηγουμενες μερες πρωτού ψηφιστει το νομοσχεδιο!!! αρα 100% η μειωση αυτη δε θα φτασει στον καταναλωτη. Χατζηδακη εισαι για σφαλιαρες! εκτος τοπου και χρονου...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία