BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Με δύο κατηγορίες γάλακτος και έναν… στόχο, οι νέες προτάσεις

(upd) Με διαχωριστική ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και το αντίστοιχο προϊόν υψηλής θερμικής επεξεργασίας (δηλαδή μακράς διάρκειας) επανέρχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης σε μια προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα σ’ αυτά που έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα και σ’ αυτά τα οποία δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα τελευταία 24ωρα οι αγελαδοτρόφοι και του ΘΕΣγάλα προεξάρχοντος.

Με δύο κατηγορίες γάλακτος και έναν… στόχο, οι νέες προτάσεις

0
0
Αυτό όμως το οποίο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι η διάρκεια ζωής της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή του παστεριωμένου γάλακτος, για το οποίο η συζήτηση αρχίζει από τη διεύρυνση του χρόνου κατανάλωσης κατά μια ημέρα, δηλαδή από τις 5 που είναι σήμερα στις 6 ημέρες και φθάνει μέχρι τις 8 και 9 ημέρες, σύμφωνα με τις επιδιώξεις κάποιων πλευρών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την νέα κυβερντική πρόταση που παρουσίασε πριν από λιγο του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης θεσπίζονται δύο κατηγορίες γάλακτος:

1. Το παστεριωμένο γάλα, στο οποίο θα υπάρχει η υποκατηγορία “γάλα ημέρας”.Θα συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (έναν από το Γεωπονικό και έναν από την Κτηνιατρική Σχολή) η οποία θα καθορίσει τις προδιαγραφές που θα  πρέπει να πληρούν τα γάλατα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη δεν αποκλείεται η μέγιστη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος να επιμηκυνθεί κατά μία μέρα, δηλαδή στις έξι (από πέντε που είναι σήμερα το λεγόμενο "φρέσκο"), χωρίς ωστόσο να είναι κατηγορηματικός ότι δε μπορεί να είναι και παραπάνω. 
Η ίδια επιστημονική επιτροπή πόσο ακριβώς θα διαρκεί και πώς θα διακινείται το "γάλα ημέρας". 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο όρος "φρέσκο" καταργείται οριστικά.  

2. Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, όρος ο οποίος αντικαθιστά το γάλα υψηλής παστερίωσης. 

Στις συσκευασίες θα υπάρχει ευκρινής σήμανση αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος ενώ τα προϊόντα των δυο παραπάνω κατηγοριών θα τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια.

Χαρακόπουλος: Το γάλα ημέρας έχει νόημα μόνο αν είναι 5 ημερώ

Νωρίτερα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωνε ότι θεωρεί «καταρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα". Συμπλήρωσε ωστόσο κάποιες παρατηρήσεις που πρέπει, κατά τον ίδιο, να ληφθούν υπόψη:

1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία