BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Πριν την Ανάσταση έτρεξαν οι τιμές για τα ντόπια αρνιά ως τα 6,5 ευρώ

Αγώνας «µέχρις εσχάτων» αποδεικνύεται για µια ακόµη φορά η διαπραγµάτευση τσελιγκάδων για την τιµή των αρνιών. Οι τελευταίες «πράξεις» δείχνουν να δικαιώνουν τους υποµονετικούς που «γράφουν» µέχρι 7 ευρώ το κιλό, καθώς επιβεβαιώνεται η ισχυρή ζήτηση λόγω του κοινού Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών και του γεγονότος ότι η φετινή εγχώρια παραγωγή είναι σηµαντικά µειωµένη.

Πριν την Ανάσταση έτρεξαν οι τιμές για τα ντόπια αρνιά ως τα 6,5 ευρώ

2
0

Ήδη από τα µέσα της Μεγάλης Εβδοµάδας οι τιµές παραγωγού για τα καλής ποιότητας ντόπια αρνιά είχαν διαµορφωθεί στα επίπεδα των 6 - 6,5 ευρώ το κιλό, αφού αρκετοί µεσίτες δεν έβρισκαν προϊόν για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες που είχαν στα χέρια τους.

Όσον αφορά τα κατσικάκια, οι ποσότητες ήταν µεγαλύτερες και οι τιµές τους διαµορφώθηκαν στα 5,50 ευρώ το κιλό.

«Στην περιοχή της Ξάνθης οι κτηνοτρόφοι πούλησαν στα 5 ευρώ, το κιλό, τιµή που δεν ικανοποιεί, καθώς δεν ανταποκρίνεται στο κοστολόγιό του, η οποία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 6,5 ευρώ για να καλύπτονται τα έξοδα διατροφής των αµνοεριφίων», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Αθανάσιος Λουκµακιάς.

 «Οι τιµές σε ∆ράµα και Καβάλα κυµάνθηκαν γύρω στα 5,50 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και 5,20 µε 5,50 για τα κατσίκια. Φυσικά είναι πολύ µακριά από αυτό που θα θέλαµε οι κτηνοτρόφοι, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», συµφωνεί και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων ∆ράµας Παναγιώτης Λειβαδίτης.

Την ίδια στιγµή, η πράξη δείχνει πως το «τρικ» της γερµανικής αλυσίδας Lidl είχε «κοντά πόδια» και «ξεφουσκώνει» στα µάτια των καταναλωτών, από τη στιγµή που µόνο ελάχιστα αρνιά και µάλιστα αµφιβόλου προέλευσης, είναι αυτά που διατίθενται από την αλυσίδα στην τιµή των 3,99 ευρώ το κιλό. Το «ιδιότυπο» της προσφοράς παραδέχεται µε ανακοίνωσή της και η ίδια η αλυσίδα, που µιλά για πολλούς κωδικούς µε διάφορες τιµές.

Η πώληση σε τιµές κάτω του κόστους, δεν µπορεί να ανταποκριθεί στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και αποδεικνύει πως για ακόµη χρονιά οι αλυσίδες σούπερ µάρκετ επέλεξαν το αρνάκι ως το προϊόν αιχµής τους για τις πασχαλινές προσφορές, παραπλανώντας εντέχνως τους καταναλωτές. Σ’ αυτό συνηγορεί και η ανακοίνωση της Lidl Hellas, η οποία, κατόπιν εορτής, ενηµερώνει ότι είχε προγραµµατίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί, δηλαδή µόλις 20.000 αρνιά σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η ανακοίνωση του Lidl

Η Lidl Hellas αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση: «Την παρούσα εβδομάδα, η Lidl Hellas διαθέτει στα καταστήματά της σε προσφορά διαφόρους κωδικούς συσκευασμένου νωπού αρνιού. Συνολικά, η Lidl Hellas έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί στην ελληνική αγορά. Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις ποσότητες που είχε διαθέσει πέρυσι στην ελληνική αγορά, την αντίστοιχη περίοδο.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε τα καταστήματα να μπορούν να προβαίνουν από 13/4 μέχρι 19/4 σε πολλαπλές παραγγελίες/προμήθειες.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται από πιστοποιημένο Έλληνα προμηθευτή. Οι διαδικασίες, που ακολουθούνται κατά την παραγωγική διαδικασία, υπάγονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα αυτών επιβεβαιώνουν την άριστη ποιότητα του εμπορεύματος.

Η αποδοχή στα συγκεκριμένα προϊόντα στις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας. Σας ζητούμε συγγνώμη για όποια αναστάτωση προκλήθηκε κατά την προσφορά των συγκεκριμένων προϊόντων».

 

Καταγγέλλει η Διεπαγγελματική Κρέατος τις προσφορές «κράχτες» αμνοεριφίων

Tα αμνοερίφια που πωλούνται σήμερα ως νωπά από ορισμένα σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω του κόστους ήτοι 3,50 έως 3,70 έχουν σφαγεί προ διμήνου ή δεν είναι ελληνικά, καταγγέλλει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Agrenda για προσφορές «κράχτες».

Σε ανακοίνωση της σχετικά με τις προσφορές ορισμένων σούπερ μάρκετ στα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα η ΕΔΟΚ αναφέρει αναλυτικά:

«Καταγγέλλουμε την εν όψει του Πάσχα συνήθη πρακτική ορισμένων super markets να προσφέρουν αμνοερίφια σε τιμές κάτω του κόστους για να λειτουργήσουν ως «κράχτες» και για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων που είναι απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και εφιστούμε την προσοχή στον Έλληνα καταναλωτή διότι στην προκειμένη περίπτωση δύναται να συμβαίνουν τα εξής:

-  Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70, και πωλούνται σήμερα ως νωπά,

-  ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή,

- ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.

Έλληνα καταναλωτή... Επέλεξε να αγοράσεις το Πασχαλινό αρνί η το κατσίκι από το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς σου, που εμπιστεύεσαι περισσότερο γατί έτσι:

Αγοράζεις κρέας υψηλής ποιότητας,

Στηρίξεις το κρεοπωλείο και την απασχόληση μέσα από αυτό, την ελληνική παραγωγή και τον έλληνα κτηνοτρόφο ώστε να συνεχίσει να παράγει.

Συμβάλεις στην εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και δεν εξαρτάται η χώρα μας από άλλες χώρες για τροφή,

Στηρίζεις την απασχόληση στην ύπαιθρο, τη μείωση των εισαγωγών και την εθνική μας οικονομία.

Γιατί όλοι, κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες ,καταναλωτές, καθόμαστε στο ίδιο κλαδί και είναι αδιανόητο να το πριονίζουμε».

 

Χωρίς στήριξη η ελληνική κτηνοτροφία λέει η Ομοσπονδία των Θεσσαλών

Για εξαπάτηση και κοροϊδία των Ελλήνων καταναλωτών όπου λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να εξευτελίζονται αυτές τις μέρες με το να συρρέουν έξω από τις πόρτες μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων για να αγοράσουν φθηνό αμνοερίφιο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που υπογράφει ο πρόεδρος για το Διοικητικό Συμβούλιο, Νίκος Παλάσκας, τα μέλη της καταγγέλλουν την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν σέβεται ούτε τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αλλά ούτε τον Έλληνα καταναλωτή.

Καταγγέλλουμε επίσης και την ανύπαρκτη επιτροπή ανταγωνισμού που μαζί με την πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσαν ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στον ήδη πολύπαθο κλάδο της κτηνοτροφίας που αυτές τις μέρες κάνει μια ύστατη προσπάθεια να μπορέσει να εισπράξει το αντίτιμο του μόχθου του.

Συνάμα καταγγέλλουμε την εξαπάτηση αλλά και την αισχρή κοροϊδία των Ελλήνων καταναλωτών όπου λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να εξευτελίζονται αυτές τις μέρες με το να συρρέουν έξω από τις πόρτες μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων για να αγοράσουν φθηνό αμνοερίφιο.

Απευθυνόμενοι προς το υπουργείο Ανάπτυξης ρωτούμε:

Πως δόθηκε η άδεια να πωλούνται αμνοερίφια από αλυσίδα καταστημάτων όπου δεν υπάρχει άδεια για κρεοπωλείο.

Ποιοι έλεγχοι έγιναν στους ψυκτικούς χώρους των μεγαλοεισαγωγέων  και των πολυκαταστημάτων αυτές τις μέρες  σε σχέση με τις ημερομηνίες των τιμολογίων σφαγής των αμνοεριφίων.

Ας μας απαντήσει το υπουργείο ποιος κανονισμός υπάρχει για τα νωπά κρέατα σε σχέση με το πόσες μέρες επιτρέπεται να μένουν στη συντήρηση.

Για άλλη μια φορά αποδείξατε πως δεν σέβεστε το καταναλωτικό κοινό και δεν στηρίζετε την ελληνική κτηνοτροφία αλλά την πολεμάτε με πάθος, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε τα συμφέροντα είναι  τεράστια.

 

Στον Χαλκιαδάκη τα αρνιά από τα Κρητικά Μιτάτα

Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη πουλάει φέτος τα αρνάκια του Πάσχα ο συνεταιρισμός Κρητικά Μιτάτα σε ποσότητες που θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση. Η αγορά πάντως φαίνεται εξαιρετικά διστακτική καθώς οι κρεοπώλες προβληματίζονται αρκετά για τις ποσότητες αρνιών που θα παραλάβουν, έχοντας πλέον ως δεδομένο ότι κάποιες αλυσίδες, κυρίως ξένες, θα προβάλλουν το είδος σαν «κράχτη» ενόψει του Πάσχα. Ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η κίνηση της εταιρείας Lidl να πουλήσει κάποιες ποσότητες αρνάκια γάλακτος στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό.

Όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κρητικά Μιτάτα Μανώλης Τιτομιχελάκης, φέτος θα διατεθούν αρνάκια γάλακτος στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης. Οι ποσότητες θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα έχουν τα γνήσια κρητικά αρνιά.

Παράλληλα οι χονδρέμποροι σφάζουν κρητικά αρνιά και τα διαθέτουν σε κρεοπωλεία του νομού Ηρακλείου. Οι τιμές παραγωγού των αρνιών φέτος κυμαίνονται από 5 έως 5,50 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο η αγορά είναι διστακτική, καθώς οι κρεοπώλες και οι τοπικές αλυσίδες δεν θέλουν να «φορτώσουν» εμπόρευμα χωρίς στη συνέχεια να το πουλήσουν. Και φέτος αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετ με «πρωταγωνιστή» το αρνάκι γάλακτος, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο.

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά η κίνηση της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl να διαφημίσει και να πουλήσει κάποιες ποσότητες αρνάκια γάλακτος σε τιμές 3,99 ευρώ το κιλό.

«Οι καταναλωτές όταν βλέπουν τιμές λιανική κάτω από 7 ευρώ το κιλό πρέπει να προβληματίζονται για την ποιότητα του κρέατος. Οι τιμές που πουλούν οι κτηνοτρόφοι είναι λίγο πάνω από 5 ευρώ. Πόσο είναι το χονδρεμπορικό κέρδος, πόσο ο ΦΠΑ και πόσο το κέρδος στη λιανική; Κατά συνέπεια η πιο χαμηλή τιμή λιανικής του αρνιού μπορεί να είναι περίπου 7 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Τιτομιχελάκης.

 

Εντατικοποίηση και στοχευμένοι έλεγχοι ΥΠΑΑΤ για τα κρέατα στην αγορά

Με αφορμή τις πρόσφατες διαμαρτυρίες καταναλωτών και φορέων κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας σχετικά με τη διαφημιστική προσφορά διακίνησης/πώλησης νωπού συσκευασμένου κρέατος αμνοεριφίων από τα διάφορα καταστήματα σούπερ μάρκετ, ή άλλα σημεία πώλησης ζωικών προϊόντων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  προέβη μέσω των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και των εποπτευομένων οργανισμών ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί  η τήρηση της  υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται σε προσφορά κατά την διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας καθώς και κάθε άλλη παράμετρος ορθής και εμπορική πρακτικής.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου  ελέγχονται:

- η υγιεινή και η ασφάλεια του συσκευασμένου προϊόντος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

- η ορθή πρακτική αποθήκευσης, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση των συσκευασμένων τεμαχίων νωπού κρέατος αμνοεριφίων.

- η προέλευση των σφάγιων, το δίκτυο διακίνησης  και όλα τα στάδια της  παραγωγικής διαδικασίας από την εκτροφή, το σφαγείο μέχρι την κατανάλωση.

- η τήρηση της κρεοσκοπικής επιθεώρησης και της κατάλληλης σφράγισης των αμνοεριφίων στο σφαγείο προέλευσης.

-το ισοζύγιο των ποσοτήτων κρέατος κατά την προμήθεια και την πώληση του προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό.

- κάθε άλλη σχετική τεχνική, ποιοτική και υγειονομική προδιαγραφή του  συγκεκριμένου προϊόντος που διατίθεται ως νωπό κρέας αρνιού στην αγορά.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία