BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Από άλλες χώρες φθάνει η ελληνική φέτα στην Πορτογαλία

Σχεδόν στο μισό συρρικνώθηκε το μερίδιο της αγοράς ελληνικής φέτας στην αγορά της Πορτογαλίας φέτας κατά την τελευταία πενταετία, παρότι η κατανάλωση φέτας και λευκών τυριών κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 70%.

Η ονομασία της φέτας διχάζει Ευρώπη και ΗΠΑ

4
0
Αυτό προκύπτει από έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Λισσαβώνα για τα δίκτυα διανομής τροφίμων και για την αγορά φέτας στην Πορτογαλία, σύμφωνα με το οποίο η διεύρυνση της αγοράς δεν οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από Ελλάδα, καθώς το μερίδιο των τελευταίων συρρικνώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά το ήμισυ (από 54% σε 27%)

Αντίθετα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκε το μερίδιο των προϊόντων προερχομένων από Ισπανία και Ολλανδία, συγκεκριμένα σε 27% και 16%, αντίστοιχα.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η παρουσία της ελληνικής φέτας στην πορτογαλική αγορά είναι μεγαλύτερη από αυτή που απεικονίζεται στα στατιστικά στοιχεία, καθώς ορισμένες ποσότητες φθάνουν στην Πορτογαλία μέσω Ισπανίας και Γερμανίας.

Ειδικά μέσω Ισπανίας προμηθεύονται φέτα τα σούπερ μάρκετ των πολυκαταστημάτων El Corte Ingles (της γνωστής ισπανικής αλυσίδας), το οποίο απευθύνεται σε υψηλότερα εισοδήματα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε εισαγόμενα προϊόντα και προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία δεν συναντώνται εύκολα σε άλλα καταστήματα.

Ολόκληρο το έγγραφο της ελληνικής Πρεσβείας έχει ως εξής:

Α. ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το μεγαλύτερο μέρος αγορών τροφίμων πραγματοποιείται στην Πορτογαλία σε μεγάλες αλυσίδες διανομής, hypermarkets και supermarkets. Το μερίδιο αγοράς στα τρόφιμα γενικά ανέρχεται σε 31% για τα hypermarkets, 36% για τα supermarkets και 13% για τα discount. Τα ποσοστά αγορών ποικίλουν ανάλογα με το είδος του προϊόντος. Έτσι, ενώ οι προμήθειες κρέατος και ιχθυηρών σε μεγάλες αλυσίδες διανομής ανέρχονται σε 58 και 53% αντίστοιχα, στα φρέσκα φρούτα/λαχανικά και γαλακτοκομικά υπερβαίνουν το 66 και 88% αντίστοιχα. Όσον αφορά στα συσκευασμένα τρόφιμα το 88% των αγορών πραγματοποιείται σε hypermarkets και supermarkets.

To μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλυτέρων επιχειρήσεων διανομής τροφίμων εκτιμάται σε 64%. Πρόκειται για τα Modelo Continente του ομίλου Sonae με μερίδιο 21%, τον όμιλο Jeronimo Martins (καταστήματα Pingo Doce) με 16%, τα Intermarche με 11%, τον όμιλο Auchan (καταστήματα Jumbo) με μερίδιο 9% και τα discount Lidl (8%) και Minipreco (5%). Στο συνημμένο πίνακα αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας και το όνομα του υπευθύνου προμηθειών στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα τυριά.

Όσον αφορά στην κατανομή των αγορών ανάλογα με ηλικιακά και οικονομικά κριτήρια, παραθέτουμε ορισμένα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η πορτογαλική ένωση επιχειρήσεων διανομής. Στα μικρά καταστήματα (μπακάλικα και minimarkets) πραγματοποιούν αγορές τροφίμων άτομα της τρίτης ηλικίας, ενήλικες χαμηλού εισοδήματος και άνεργοι. Στα μεγαλύτερα supermarkets (περισσότερα από τέσσερα ταμεία) η κατανομή είναι περισσότερο ομοιόμορφη, ενώ στα μεγάλα hypermarkets κάνουν τις αγορές τους κατ΄εξοχήν νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά, ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα και οικογένειες με μικρά παιδιά. Συμπερασματικά, όσο νεώτερος είναι ο αγοραστής και όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο μέρος των αγορών πραγματοποιεί σε μεγάλα καταστήματα διανομής.

Η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών με παραγγελία μέσω του διαδικτύου υφίσταται, αλλά παρότι η χρήση της φαίνεται εμπειρικά αυξανόμενη, δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη έκταση.

Η φέτα διανέμεται αποκλειστικά σε σούπερ μάρκετ με ελάχιστες τυχόν εξαιρέσεις. Επίσης, διατίθεται σε χύμα μορφή μόνο στο σούπερ μάρκετ El Corte Ingles.

Β. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΦΕΤΑΣ

Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, η κατανάλωση φέτας και τυριών τύπου φέτας κατά την τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 70%. Ωστόσο, η διεύρυνση της αγοράς δεν οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από Ελλάδα, καθώς το μερίδιο των τελευταίων συρρικνώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά το ήμισυ (από 54% σε 27%). Αντίθετα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκε το μερίδιο των προϊόντων προερχομένων από Ισπανία και Ολλανδία, συγκεκριμένα σε 27% και 16%, αντίστοιχα. Υπογραμμίζεται,

ωστόσο, ότι η παρουσία της ελληνικής φέτας στην πορτογαλική αγορά είναι μεγαλύτερη από αυτή που απεικονίζεται στα στατιστικά στοιχεία, καθώς ορισμένες ποσότητες φθάνουν στην Πορτογαλία μέσω Ισπανίας και Γερμανίας. Ειδικά μέσω Ισπανίας προμηθεύεται φέτα τα σούπερ μάρκετ των πολυκαταστημάτων El Corte Ingles (της γνωστής ισπανικής αλυσίδας), το οποίο απευθύνεται σε υψηλότερα εισοδήματα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε εισαγόμενα προϊόντα και προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία δεν συναντώνται εύκολα σε άλλα καταστήματα.

Βρείτε εδώ το σχετικό έγραφο: Πληροφορίες για την αγορά φέτας στην Πορτογαλία.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία