BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Οικονομίες κλίμακας μέσω clusters για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

«Ο αγροτικός τομέας παράγει έτοιμο προϊόν για εξαγωγή μέσα σε 5-8 μήνες, προσφέροντας άμεση ανάπτυξη στη χώρα σε αντίθεση με το βιομηχανικό κλάδο. Αυτό που λείπει είναι να θεσπιστούν clusters εξαγωγών για οργανωμένες εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων», όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε το ΥΠΑΑΤ, με θέμα: «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή», την Πέμπτη 24 Απριλίου.

Οικονομίες κλίμακας μέσω clusters για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

1
0

Με αφορμή την εκδήλωση, παρουσιάστηκε και η κομβικής σημασίας ενεργοποίηση του προγράμματος «Single Window», που αφορά την έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών, για το οποίο εργάστηκαν μαζί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση μετείχε και πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΠΣΕ το 1945 όπου τότε συνδέθηκε με τρία αγροτικά προϊόντα (καπνό, ελαιόλαδο και σταφίδα) και για το λόγο αυτό έχει συναισθηματική βάση με τον πρωτογενή τομέα. Παρατήρησε, δε, ότι σήμερα ναυαρχίδα της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο αποτελούν τα ψάρια, η ελιά, το βαμβάκι και τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επίσης, τόνισε ότι καταγράφεται ένα έλλειμμα εξαγωγικής τεχνογνωσίας. Αλλά μια πολύ σημαντική στροφή, σημειώνει η κ. Σακελλαρίδη,  είναι ότι πολλές start up επιχειρήσεις θέλουν να ασχοληθούν με αγροτικά προϊόντα και την εξαγωγή τους. Έτσι, πρότεινε τη δημιουργία clusters στην παραγωγή για την εξαγωγή προϊόντων ποιότητας σε κρίσιμες αγορές - στόχους.

Στο τρίπτυχο ποιότητα, εξωστρέφεια, βιωσιμότητα επικεντρώθηκε ο yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Μάλιστα, όπως δήλωσε και στο Agronews, ο αγροτικός τομέας θα προσφέρει άμεση ανάπτυξη στη χώρα καθώς σε αντίθεση με το βιομηχανικό κλάδο παράγει έτοιμο προϊόν για εξαγωγή μέσα σε 5-8 μήνες. Αυτό που λείπει είναι να θεσπιστούν clusters εξαγωγών για οργανωμένες εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους θεσμούς της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.



Άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των εξαγωγών κατά 50% όπως και ο χρόνος των εξαγωγών κατά 25%, τόνισε ο συντονιστής Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου ΕΣΕ) Γ. Φιλιόπουλος.

Χαιρετισμός Χριστίνας Σακελλαρίδη:
«Καλή σας μέρα, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε κ. Υπουργέ να με καλέσετε σήμερα να είμαι κοντά σας. Ξέρετε ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων πάντοτε είναι στο πλευρό σας, γνωρίζετε, μάλιστα μου έκανε εντύπωση κιόλα που είπατε ότι "και πόσες δεκαετίες υπάρχει" και μου έκανε εντύπωση.
Θα ήθελα όμως κάτι να σας πω, που ίσως δε γνωρίζετε, ότι όταν ιδρύθηκε το 1945 αμέσως μετά τον πόλεμο, ιδρύθηκε αποκλειστικά και μόνον από εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που τότε ήταν τα καπνά, το λάδι και η σταφίδα. Λοιπόν από τότε είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα αγροτικά προϊόντα, γι΄ αυτό και το σημερινό μας Διοικητικό Συμβούλιο κατά το ήμισυ αποτελείται από εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων.
Όσον αφορά την εξωστρέφεια, έχουμε κάνει πολλούς αγώνες και κάνουμε συνέχεια, την έχουμε πάντοτε σαν στρατηγική μας, το ξέρετε, κάναμε κι εμείς πρόσφατα ένα συνέδριο κι είχαμε την τιμή να έχουμε τον Υπουργό τον κ. Τσαυτάρη κι ήτανε πολύτιμη η παρουσία του γιατί έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όλο αυτό το διάστημα που είναι Υπουργός και γι΄ αυτό με μεγάλη χαρά ήρθα σήμερα κοντά σας.
Θα ήθελα να σας πω ότι νομίζω ότι η συγκυρία, το timing σήμερα, είναι πάρα πολύ καλή για τα αγροτικά μας προϊόντα, διότι η Ελλάδα αποδεικνύεται ένας βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι μία παγκόσμια δύναμη θα λέγαμε στα αγροτικά προϊόντα, κυρίως στην ιχθυοκαλλιέργεια -τα γνωρίζετε εσείς καλύτερα από μένα- στα οπωροκηπευτικά, στην ελιά και στο λάδι, στο μπαμπάκι και διαθέτει περισσότερα από 100 προϊόντα όπως είχατε πει και σε μία πρόσφατη εκδήλωση πριν μερικούς μήνες, προϊόντα προστατευμένης ονομασίας, προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης κι αυτό το έχετε επισημοποιήσει ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του στο Υπουργείο, έχουν πάρει και διεθνή εύσημα και είναι γνωστή η προσφορά τους. Άρα το timing είναι σωστό, αποτελούν τα προϊόντα περίπου αν δεν κάνω λάθος 30% των εξαγωγών μας και δεν έχουμε παρά να επωφεληθούμε από αυτή τη συγκυρία.
Έχετε επίσης εσείς εγκαινιάσει και το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, τις εξελίξεις «κινδύνου», είναι πάρα πολλά όσα έχετε κάνει στο διάστημα της δικής σας θητείας κ. Υπουργέ. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι έχει πέσει πλέον στην ελληνική γη ο σπόρος και η προοπτική της ανάκαμψης μέσα από την εξωστρέφεια και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Βέβαια έχουν πολλά ακόμη να γίνουν, γιατί όπως έλεγε και ο Γκαίτε «η σπορά είναι πολύ ευκολότερη του θερισμού», αλλά όμως είναι και απαραίτητη, χωρίς αυτή δε γίνεται τίποτα.
Βέβαια τα ελληνικά προϊόντα έχουν ακόμα πάρα πολλά εμπόδια, γι΄ αυτό χρειάζεται η στρατηγική που λέτε, που πρέπει να ξεπεράσουμε. Πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική, για να ενισχυθεί και η παραγωγική βάση και προώθηση κυρίως εγώ θα έλεγα της προβολής των προϊόντων μας διεθνώς, γιατί τότε μόνον θα μπορέσουμε να θερίσουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.
Η διεθνοποίηση των προϊόντων μας είναι απαραίτητη, διότι πρέπει να έχουμε διάφορους όμως και τρόπους προβολής, αλλιώτικα αφήνουμε ένα μεγάλο έδαφος σε χώρες ανταγωνιστικές να υποκαθιστούν προϊόντα μας, μέχρι του σημείου που κάνουμε και πολλές δίκες όπως ξέρετε πρόσφατα, ενώ τα προϊόντα μας είναι γνωστά από την εποχή του Ομήρου όπως λέει ο κ. Υπουργός και κάτι που δεν το ξέραμε ότι η φέτα μας ήταν από την εποχή του Ομήρου, έτσι δε λέτε κ. Υπουργέ;
Λοιπόν δεν μπορούμε να αφήνουμε το πεδίο αυτό ελεύθερο και τι χρειάζεται; Το ξέρετε καλύτερα από όλους, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες, να υπάρχει κι ένα κρίσιμο μέγεθος εξαγόμενης παραγωγής για να μπορέσει να μειωθεί και το κόστος. Δεν έχουμε πολλές φορές και τις ποσότητες που ζητάνε, το κόστος μας είναι υψηλό, είναι ένας κατακερματισμός των μονάδων της τυποποίησης και της συσκευασίας μας, ίσως να υπάρχει και μία έλλειψη εξαγωγικής τεχνογνωσίας.
Ξέχασα να πω ότι τον κυριότερο ρόλο όμως παίζει και η ρευστότητα, γι΄ αυτό έχετε πολύ σωστά επισημάνει και κάνετε τώρα μια στρατηγική, για να μπορέσουμε να μπούμε και στο πρόγραμμα το καινούριο, όπως το λέτε και εσείς και να στηρίξετε και τους νέους εξαγωγείς.
Θα ήθελα να πω και είπα ότι και η συγκυρία είναι πολύ καλή, διότι τελευταία και στην επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα η πρώτη της επαφή πέρα από τις επίσημες με τις παραγωγικές τάξεις ήταν πριν κι από τους επιχειρηματίες που δρουν εδώ και το Επιμελητήριο το Γερμανικό, ήταν τα start ups και εκεί έμεινε.
Μάλιστα είπε η ίδια ότι «συγκινήθηκε» βλέποντας ότι η πλειοψηφία των start ups ήθελε να ασχοληθεί με τα αγροτικά προϊόντα, πράγμα που δείχνει όπως είπε ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι κατ΄ αρχήν έχουν και μια τάση φυγής από το κέντρο και θέλουν να ασχοληθούν με τη γη μας και τα προϊόντα μας.
Και τόνισε και η ίδια ότι «πρέπει να βοηθηθούν» και ο Πρέσβης της στη συνέχεια είπε ότι βρίσκει ότι «μπορεί να αυξηθούν πάρα πολύ οι εξαγωγές τους και κατά ένα 30% στο σύνολο των εξαγωγών να οφείλεται επιπλέον στα προϊόντα αυτά». Άρα γι΄ αυτό είπα από την αρχή ότι είναι η συγκυρία πολύ θετική.
Βέβαια τα εμπόδια υπάρχουν και άλλα ασφαλώς πολλά, τα οποία τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα και θα τα ακούσουμε, εμείς θα ήθελα να σας πω ότι θα είμαστε σαν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κοντά σας πάντοτε, έχουμε μία βάση δεδομένων διεθνούς εμπορίου της Ελλάδος από το 1955 και τα στοιχεία μας αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτελέσουν ένα επιπλέον εφόδιο θα έλεγα και για όσους αρχίζουν τώρα.
Από τη βάση αυτή έχουμε τώρα τελευταία κάνει μια μελέτη σε βάθος, όπου αναδεικνύουμε ποιοι είναι οι δυναμικότερη κλάδοι αγροτικοί και πως μπορούμε να βοηθηθούν. Θα λέγαμε ότι αν θέλετε από αύριο κιόλα μπορούμε να αρχίσουμε μια στενή συνεργασία, βέβαια είμαι σίγουρη ότι τα έχει και το Υπουργείο όλα αυτά, αλλά μπαίνει σε πολύ βάθος χρόνου η όλη μας αυτή μελέτη, ώστε όση τεχνογνωσία υπάρχει κι από το μέρος μας να τη μεταφέρουμε και στους συνεργάτες τους δικούς σας.
Αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόταση, που ίσως θα την ακούσουμε κιόλα μετά να την έχετε κάνει κι εσείς, είναι η εξής: Ότι προτείνουμε βασικά να δημιουργηθούν και clusters παραγωγών σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, διότι υπάρχει και μία αγορά μεγάλη, αλλά ένας μόνος του δεν αρκεί και τα clusters θα βοηθούσαν πολύ, κυρίως να δημιουργηθούν κέντρα διανομής των ελληνικών προϊόντων σε διάφορες κρίσιμες αγορές-στόχους. Οι ξένοι έχουν αυτά τα κέντρα διανομής που εμείς δεν έχουμε κι είναι κάτι που μας λείπει γενικά σε όλα μας τα προϊόντα.
Μετά να εκπαιδευθούν οι Έλληνες αγρότες στο marketing των προϊόντων και των εξαγωγών. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, που θα τα έχετε κι εσείς επισημάνει και τέλος απαιτείται και μία σαφής χαρτογράφηση θα λέγαμε των αγορών στις οποίες θα στοχεύσουμε τις πωλήσεις μας και έχουμε εδώ και τον κ. Φιλιόπουλο που είναι ειδικός για τη χάραξη των roadmaps, έτσι δεν είναι; Οπότε έρχεται και η παρουσία του και θα τον ακούσουμε κι εκείνον σε λίγο, γιατί έχει πάρα πολλά να μας πει και να βοηθήσει.
Νομίζω ότι δε θα σας κουράσω άλλο, το Υπουργείο ήδη έχει το Πρόγραμμα της Ανάπτυξης 2014-2020, που θα βοηθήσει πάρα πολύ και το περιμένουμε να το ακούσουμε κι εμείς και δε βλέπω ότι μπορώ να προσθέσω τίποτα άλλο γιατί θα ακούσουμε πολλά περισσότερα από όσα είπα εγώ.
Θα σας πω μόνο ότι σε έναν οδικό χάρτη που χαράξαμε κι εμείς για να δούμε ποια είναι η εικόνα μας, μας αποκαλύπτει ότι πραγματικά η Ελλάδα είναι πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες και τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε άλλες 15 χώρες, τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες. Δηλαδή βλέπουμε ότι με το χαρτογράφημά μας έχουμε πάρα πολύ καλή θέση, όλα είναι υπέρ νομίζω της χάραξης της στρατηγικής και της εξωστρέφειας όπως λέτε όσο μπορούμε να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Θα έκλεινα λέγοντας ότι ένας Αμερικάνος συγγραφέας είχε πει ότι “ο πλούτος μιας χώρας είναι τα προϊόντα της γης, διότι είναι κι ένας πλούτος ο οποίος ανήκει στο έθνος που είναι αυτή η γη και δεν μπορούν να του τον πάρουν”».


Σημεία ομιλίας του Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε συντονίσει τις προσπάθειές μας, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να γίνει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας.
Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που κατέχουν σημαντικότατο μερίδιο των εξαγωγών, παράγονται κάτω από τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και είναι μοναδικά λόγω της βιοποικιλότητας του τόπου μας, καλύπτοντας τόσο τις ανάγκες κατανάλωσης της δικής μας αγοράς, όσο και τις ανάγκες εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα προς οικονομικό όφελος των παραγωγών και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί «κοίτασμα για τη χώρα» για άμεση ανάπτυξη σε στέρεο έδαφος. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δώσουμε ξανά έμφαση:

  • στην πρωτογενή παραγωγή,
  • στα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα,
  • στην ποιότητα,
  • στη βιομηχανία τροφίμων,
  • στον αγροτουρισμό,
  • στην  καινοτομία, την έρευνα
  • και την ανάπτυξη επενδύοντας πλέον σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πρωτογενής παραγωγή διαθέτει μάλιστα, συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους αναπτυξιακούς τομείς, όπως τη δυνατότητα απορρόφησης σημαντικού τμήματος των ανέργων που αποτελεί το νο1 οξυμμένο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.

Η Ευρώπη θέλει αυτάρκεια και εμείς παραγωγική διέξοδο. Το συμφέρον είναι διττό και γι' αυτό απολύτως εκμεταλλεύσιμο. Είναι τεράστια η σημασία και η αναγκαιότητα εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής την οποία θέτουμε ως προτεραιότητα του Υπουργείου, στο πλαίσιο μίας οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης πολιτικής.
  1. Η εξασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας και
  2. Η μείωση των εισαγωγών
προκειμένου να τιθασευτεί το ένα θηριώδες έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου που είχε δημιουργηθεί
αποτελεί για εμάς στόχο και υποχρέωση αν θέλουμε να συμβάλλουμε σαν αγροτικός τομέας στη συρρίκνωση των εισαγωγών, ώστε να μειωθεί το εξωτερικό έλλειμμα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι  από το 2012 μέχρι σήμερα σε σχεδόν 2 χρόνια υπάρχει μια μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της τάξης του 7% και μάλιστα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός.

1)    ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΡΑΣΙΩΝ

Μόνο για τα ελληνικά κρασιά μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2018 στο μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», ενισχύουμε σημαντικά τον προϋπολογισμό του, ο οποίος ανέρχεται σε 72 εκατ. € έναντι του συνολικού προϋπολογισμού της πρώτης προγραμματικής περιόδου που ήταν  36,3 εκατ. € της περιόδου 2010-2013.
Το μέτρο της προώθησης διανύει το 5ο έτος  εφαρμογής του και έχει ήδη παρουσιάσει πολύ θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού, στο άνοιγμα νέων αγορών και στην επανατοποθέτηση του ελληνικού κρασιού στις παραδοσιακές αγορές.


2) ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Επί της Ελληνικής Προεδρίας και με τις δικές μας προσπάθειες, κάτι που είναι προς τιμήν όλου του Υπουργείου  επετεύχθη συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχέδιο του νέου Κανονισμού για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Τετραπλασιάζονται, λοιπόν, τα κονδύλια του προγράμματος προώθησης. Η Ευρώπη πρώτη φορά κάνει μια τόσο συστηματική προσπάθεια να προωθήσει τα ποιοτικά της προϊόντα εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Η Συμφωνία αυτή ήταν μεγάλη προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και κατάφερε να το ολοκληρώσει εγκαίρως.
Το πεδίο «ανοίγει» για όλα τα αγροτικά προϊόντα, τα χρήματα αυξάνονται και το ποσοστό συμμετοχής από τη μεριά του δικαιούχου μειώνεται. Και μάλιστα, στα Κράτη Μέλη που υφίστανται συνθήκες οικονομικής κρίσης, το ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου μειώνεται ακόμα περισσότερο.

A. ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥπΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ


Οι Έλληνες επιχειρηματίες αγροτικών προϊόντων κινούνται δυναμικά στις διεθνείς αγορές. Βρίσκουν πελάτες, κλείνουν συμφωνίες, φροντίζουν και πιστοποιούν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με επιχειρηματίες ανταγωνιστικών χωρών, κλείνουν συμφωνίες με τους Έλληνες παραγωγούς για την πρώτη ύλη, συμμετέχουν σε προγράμματα προώθησης και προβολής των προϊόντων τους, σε εκθέσεις, εκπροσωπούν την Ελλάδα σαν πρεσβευτές των προϊόντων της με τον καλύτερο τρόπο.
Και όλα αυτά σε εποχές οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη, και σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά, ως απόρροια παγκόσμιων συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε-και Τρίτων Χωρών ή ως συνέπεια από την πολιτική κατάσταση που ισχύει σε χώρες που είναι «πελάτες» μας (π.χ Ουκρανία-Ρωσία).

Έρχεται τώρα το Υπουργείο, η Ελληνική Διοίκηση, εμείς, με όλα τα χαρακτηριστικά της όπως ισχύουν, που καλείται να σταθεί αρωγός,  στην Εθνική Στρατηγική για την Εξωστρέφεια για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τη δραστηριότητα των Ελλήνων εξαγωγέων.
Μη ξεχνάμε ότι η Ελληνική Διοίκηση καλείται να συγκεράσει πλευρές «αντιμαχόμενες» κατά παράδοση, παραγωγούς και επιχειρηματίες και να γίνει καταλύτης εφαρμόζοντας συστήματα ελέγχου που πρέπει να καλύπτουν όλες τις πλευρές.

Το Υπουργείο μας συμμετέχει στην Εθνική Στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης  με μέτρα :

  • για την απλοποίηση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται,
  • για τον εξορθολογισμό των ελέγχων που απαιτούνται και του κόστους τους, και
  • την προβολή και προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κατ’ αρχήν:
την ψηφιοποίηση, δηλαδή στην ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής, αφορούν
  • στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους παροχής υπηρεσιών, και
  • την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών αρχών αλλά και ευρωπαϊκών αρχών

Δείτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει:
1.    Ο Θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου Νωπών Οπωροκηπευτικών με τον οποίο επιδιώκουμε τη δραστική μείωση:
  • των διοικητικών και οικονομικών βαρών, και
  • του χρόνου διεκπεραίωσης εξαγωγής και αποστολής των προϊόντων τους.
Πλέον, η εξαγωγή ενός προϊόντος απαλλάσσεται από τη συνεχή έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης, αφού μέσω του δικαιώματος χρήσης του ο εγκεκριμένος έμπορος εφαρμόζει:
  •  ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης και καταγραφής όλων των διεργασιών ποιοτικού ελέγχου που κάνει,
  • έχει τη δυνατότητα να προβεί σε προκοινοποίηση-αναγγελία  της εμπορικής αποστολής μιας παρτίδας εμπορευμάτων νωπών οπωροκηπευτικών ηλεκτρονικά, από το σπίτι του, από το γραφείο του από τον υπολογιστή του
  • χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο χώρο του της αρμόδιας Υπηρεσίας (της ΔΑΟΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση).
  Έτσι μειώνονται:
  • τα διοικητικά βάρη,
  • το διοικητικό κόστος σε ανθρωποώρες εργασίας,
  • ξεπερνιούνται οι περιορισμοί ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και
  • φυσικά, μειώνεται το κόστος παροχής υπηρεσιών.
Σήμερα έχουμε ήδη 36 Εγκεκριμένους Εμπόρους Νωπών Οπωροκηπευτικών, κάποιοι ακόμα είναι έτοιμοι να ενταχτούν επίσης, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένουμε ο αριθμός να προσεγγίζει τους 50-60.
Οι Εγκεκριμένοι Έμποροι είναι ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά είναι και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες παραγωγών, οι έδρες τους είναι σε όλη την Ελλάδα και οι επωνυμίες τους είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ.

Μια ακόμη τομή στο σύστημα εμπορίας αποτελεί και
2. Η Αναβάθμιση της υπάρχουσας  ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων δηλαδή του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), δηλαδή τη βάση δεδομένων όλων όσων παράγουν, εξάγουν, εισάγουν και εμπορεύονται νωπά οπωροκηπευτικά στην εσωτερική, κοινοτική και διεθνή αγορά μετατρέπει το Μητρώο σε Πολυεργαλείο, για ψηφιακές εφαρμογές.
Απώτερο στόχος του υπουργείου είναι η διεύρυνση του ΜΕΝΟ και στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, δηλαδή στα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, στις ελιές, στα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα), στα τουρσιά, κλπ.

3. Παράλληλα, θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, έτσι ώστε ο παραγωγός να πουλάει το προϊόν του σε αναγνωρισμένο έμπορο και να μην υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησής του. Το μητρώο αυτό έχει διασυνδεθεί και διαλειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το ονομαζόμενο ΓΕ.Μ.Η. του υπουργείου Ανάπτυξης και σκοπό έχει τη μείωση των πολλαπλών εγγράφων σε διαφορετικούς κρατικούς φορείς από τον πολίτη, τη διασταύρωση στοιχείων από διαφορετικές πηγές και την αυτεπάγγελτη ηλεκτρονική αναζήτηση στοιχείων και πιστοποιητικών.

4.Έχουμε αναπτύξει επίσης, το Σύστημα ελέγχου νωπών οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Το σύστημα αυτό αντικατέστησε το παλαιό σύστημα που προέβλεπε καθολικούς ελέγχους επί των εξαγωγών.
Με το σύστημα αυτό ο ποιοτικός ελεγκτής, υπάλληλος της αρμόδιας ΔΑΟΚ μέσω του συστήματος της ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ που έχει αναπτυχθεί, επιλέγει τα φορτία που χρειάζεται να γίνει ποιοτικό-δειγματοληπτικός έλεγχος και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης της ΔΑΟΚ με το ηλεκτρονικό, ψηφιακό σύστημα των τελωνείων και την εφαρμογή του SIΝGLE WINDOW, της Υπηρεσίας «μιας στάσης» όπως λέγεται, μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της εξαγωγής.
Κι έρχομαι σ’ αυτό.

5. Συμμετέχουμε δυναμικά στο πρόγραμμα “SΙΝGLE WINDOW” για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της έκδοσης πιστοποιητικών σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των Τελωνειακών αρχών (ISIS net). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, καθώς η επιτυχής υλοποίησή του θα αποτελέσει, αφενός το πρώτο ελληνικό SINGLE WINDOW, αφετέρου το πρώτο Πανευρωπαϊκό. Το ΥπΑΑΤ και οι Υπηρεσίες του εφάρμοσαν αποτελεσματικά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη φέτα και τα ακτινίδια.

Τις παραπάνω εφαρμογές και εκσυγχρονίσεις οι ίδιοι οι επαγγελματίες τις αποζητούσαν εδώ και καιρό. Αυτοί οι ίδιοι συμμετέχουν στην Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή (ΕΣΕ) για την Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μια από τις επιχειρησιακές ομάδες που επιβλέπονται από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, τη γνωστή μας Task Force for Greece, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ).

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο τα έχει πάει πολύ καλά και έχουμε πάρει τα εύσημα από τους συμμετέχοντες στην ΕΣΕ, και οι εργασίες σχετικά με την πιλοτική ανάλυση των επιχειρησιακών διεργασιών (business process analysis)  των διαδικασιών εξαγωγής για τo ακτινίδιο και τη φέτα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για το ελαιόλαδο, το κονσερβοποιημένο ροδάκινο και την τσιπούρα.
Το σίγουρο είναι ότι οι εργασίες αυτές άνοιξαν το δρόμο για νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και το ΥπΑΑΤ έχει αποτελέσει ισχυρή κινητήριο δύναμη των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Β. ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «Ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που συνέχισαν να στέκονται όρθιες και το 2013 με μια επίδοση της τάξης των 27,5 δισ. ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2014.

Το πλέγμα στοχευμένων και συντονισμένων δράσεων που προωθεί και τα προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας που χρηματοδοτεί το ΥπΑΑΤ, σε συνέργεια και με άλλα Υπουργεία κρατούν τα αγροτικά προϊόντα στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.
Προϊόντα όπως:
  • το ελαιόλαδο,
  • τα οπωροκηπευτικά,
  • η φέτα,
  • τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, (ΠΟΠ-ΠΓΕ),
  • τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα νωπά ψάρια,
  • το βαμβάκι, ο καπνός, κλπ,
λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες
Επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται  στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων.  

Και γίνομαι περισσότερο συγκεκριμένος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία:
  • Οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013,
  • των γαλακτοκομικών κατά 13%,
  • των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών,
όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών».

Χαιρετισμός Γεώργιου Φιλιόπουλου:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμοι Γενικοί Γραμματείς, αξιότιμη κα Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί προσκεκλημένοι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ως Συντονιστής της Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, εν τη συντομία θα την αποκαλώ ΕΣΕ κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού μου για την τιμή που μας έχετε κάνει να μας προσκαλέσετε στην εκδήλωσή σας για την εξωστρέφεια για τα αγροτικά προϊόντα.
Μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να πω λίγα πράγματα σχετικά με την δράση της ΕΣΕ με τους στόχους που έχουμε πετύχει, καθώς και αυτούς που έχουμε θέσει για το μέλλον, επίσης θα μου δοθεί η ευκαιρία να περιγράψω και την πολύ σημαντική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει.
Δυο λόγια για την ΕΣΕ. Είναι μια διυπουργική Επιτροπή η οποία επιβλέπεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και συμμετέχουν σε αυτήν τα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και φυσικά Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο έχει και εξέχοντα ρόλο λόγω της σημασίας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων για την ελληνική οικονομία.
Συμμετέχουν επίσης σε αυτή την Επιτροπή και πρέπει να τονιστεί αυτό ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων, ο ΣΕΒ, ο ΠΣΕ του οποίου την άοκνη Πρόεδρο έχουμε την τιμή να έχουμε εδώ μαζί μας σήμερα, ο ΣΕΒΕ και ΣΕΚ. Έχουν τεθεί κοινοί στόχοι από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και δουλεύουμε όλοι μαζί για να τους πετύχουμε.
Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; Έχουμε βάλει δυο βασικούς στόχους: τη μείωση του κόστους των εξαγωγών κατά 50% και τη μείωση του χρόνου των εξαγωγών κατά 25%. Για να τους  πετύχουμε αυτούς τους στόχους έχουμε καταρτίσει ένα οδικό χάρτη με 25 σημεία τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες που απαιτούνται για το εξαγωγικό εμπόριο.
Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από τους σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
1. Πετύχαμε κυρίως με την βοήθεια της Διεύθυνσης των Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών την ηλεκτρονικοποίηση της εξαγωγικής διαδικασίας. Πλέον με την έναρξη λειτουργίας του isis.net από τον περασμένο Δεκέμβριο η υποβολή αιτήσεων για πιστοποιητικά, άδειες και εξουσιοδοτήσεις γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του εξαγωγέα. Επίσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναγγελία της εξαγωγής η οποία στην ουσία περιέχει και την αίτηση για έλεγχο, γίνεται ήδη ηλεκτρονικά μέσω web servise του συστήματος Meno.
2.Βελτιώσαμε το σύστημα ανάλυσης κινδύνου με αποτέλεσμα το ποσοστό των ελέγχων να έχει πέσει σήμερα γύρω στο 5 με 8%. Ένα ποσοστό, το οποίο ήταν στόχος γιατί αποτελεί το μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3.Έχει γίνει καταγραφή της νομοθεσία που αφορά στις εξαγωγές και έχουν γίνει ήδη προτάσεις για την απλοποίησή της.
4.Έχει γίνει ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών σε επτά προϊόντα ανάμεσά τους η φέτα, το ακτινίδιο, η κομπόστα ροδάκινο και το ελαιόλαδο και αυτή η ανάλυση έχει γίνει με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν στις διαδικασίες των εξαγωγών αυτών των προϊόντων με στόχο να βρεθούν λύσεις και να βελτιωθεί έτσι η αποτελεσματικότητα των εξαγωγέων.
Τέλος καθιερώθηκε με  μεγάλη επιτυχία ο θεσμός του εξουσιοδοτημένου εμπόρου για νωπά φρούτα και λαχανικά. Ένας θεσμός, που προωθήθηκε με μεγάλη θέρμη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αγκαλιάστηκε από τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς.
Χαρακτηριστικό δε είναι ότι έχουμε υπερβεί τους στόχους που είχαμε αρχικά θέσει και από ό,τι μαθαίνω από τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από πολλούς εξαγωγείς, για να ενταχθούν σε αυτό το θεσμό. Συνεπώς πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες που είχαμε όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια.
Τώρα θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για τους στόχους τους οποίους έχουμε βάλει, τους βραχυμεσοπρόθεσμους στόχους μας.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενεργοποίησης της αυτόματης αποδέσμευσης των προϊόντων στις περιπτώσεις εκτίμησης χαμηλού κινδύνου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου του 2014.
Επίσης οργανώνονται σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς των εξαγωγέων, δράσεις με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις νέες διαδικασίες και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλά πράγματα έγιναν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά στο βαθμό που θα έπρεπε στους εξαγωγείς, συνεπώς θα αναλάβουμε δράση με τους συλλογικούς φορείς των εξαγωγέων για να ενημερώσουμε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Επίσης θα γίνει ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών σε άλλα δέκα προϊόντα τα οποία θα προταθούν από τους συλλογικούς φορείς των εξαγωγέων, ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι εξαγωγικές διαδικασίες σε κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς.
Άφησα τα σπουδαιότερα για το τέλος. Ξεκινούμε το έργο της ενιαίας θυρίδας για τις εξαγωγές, το λεγόμενο single window. Πρώτο βήμα γι' αυτό το πολύ σημαντικό για τη χώρα έργο, θα αποτελέσει η διασύνδεση του isis.net με τα συστήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ θα ακολουθήσει στα επόμενα βήματα και η διασύνδεση με άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες.
Η πρώτη φάση του έργου θα πρέπει βάσει της μνημονιακής μας υποχρέωσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του ερχόμενου έτους.
Κύριε Υπουργέ, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με τη συνδρομή των συνεργατών σας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε το έργο της Επιτροπής μας διευκολύνοντας τους εξαίρετους συνεργάτες του Υπουργείου σας στην Επιτροπή μας να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις εργασίες μας και ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και τους εξαιρετικούς συνεργάτες μας για την αρμονική συνεργασία και την σημαντική αρωγή που μας έχουν δώσει για την επίτευξη αυτών των στόχων».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία