BACK TO
TOP
Πολιτικές

Δικαιωμένος για το γάλα δηλώνει ο Χαρακόπουλος

H τιμή στο ράφι δεν έπεσε ενώ η αμοιβή παραγωγού έχει μειωθεί έως 4 λεπτά/λίτρο, δηλώνει.

Έχει ο ΕΛΓΑ τα χρήματα για τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι από το χαλάζι

1
0

Στις αρνητικές επιπτώσεις  των πρόσφατων αλλαγών στο καθεστώς του φρέσκου γάλακτος για την ελληνική κτηνοτροφία και τους παραγωγούς αναφέρεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στο σταθμό Παραπολιτικά FM.

Όπως σημειώνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή του γάλακτος στο ράφι δεν έπεσε ενώ αντίθετα ήδη καταγράφονται μειώσεις έως και 4 λεπτά το λίτρο στην τιμή παραγωγού. Αναφερόμενος μάλιστα στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει για την περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και οι οποίες τον οδήγησαν στην έξοδο από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει εαυτόν δικαιωμένο.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Χαρακόπουλου στην εκπομπή «Η έκδοση του Σαββατοκύριακου» του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  90,1 FM και στο Δημοσιογράφο κ. Γιάννη Χρηστάκο έχουν ως εξής:

Η τιμή του γάλακτος δεν έπεσε παρά την επιμήκυνση και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ

«Η δήλωση της παραίτησής μου κατέληγε με την ευχή "μακάρι να έχω εγώ άδικο για το γάλα". Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε ως θέσφατο, ως «Βίβλος», που πρέπει να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα, επέβαλε την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Το φρέσκο γάλα που μέχρι πρότινος ήταν 5 ημερών, επιμηκύνθηκε κατά 2 ημέρες, και πήγε στις 7. Η τιμή του, όμως, τελικά, όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και αυξήσεις».

-Δυστυχώς η ζωή μάς δικαιώνει!

«Την εποχή που υπήρχε με ένταση το θέμα του γάλακτος στα ΜΜΕ, ήταν δύσκολο να αρθρώσει κανείς ενστάσεις για την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Όποιος το έκανε, εμφανιζόταν αντίθετος σε μια φιλολαϊκή πρόταση, που σκόπευε στη μείωση της τιμής ενός είδους πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα. Η έκθεση του ΟΟΣΑ υποστήριζε ότι θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος εάν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του, καθώς θα διευκολυνθούν έτσι οι εισαγωγές  φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό και θα μειωθεί επίσης και το κόστος της επιστροφής ληγμένων προϊόντων. Απαντήσαμε με στέρεα επιχειρήματα:

Όσον αφορά στην εισαγωγή φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό, γιατί σήμερα το γάλα μακράς  διάρκειας, που δεν έχει στενό χρονικό περιορισμό, είναι ακριβότερο από το φρέσκο στην Ελλάδα;

Για δε τη μείωση του κόστους των επιστροφών, που η έκθεση του ΟΟΣΑ το υπολόγιζε στο 5%, είχαμε αναρωτηθεί γιατί θα αλλάξουν άρδην οι συνήθειες των καταναλωτών και αυτοί που δεν αγόραζαν το γάλα της πέμπτης μέρας, θα αγοράζουν τώρα το γάλα της έκτης ή της έβδομης ημέρας;

Δυστυχώς, η ζωή μάς δικαιώνει!».

-Ήδη η τιμή παραγωγού γάλακτος έχει μειωθεί έως 4 λεπτά το λίτρο

«Έχουμε ήδη αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κτηνοτροφία. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, η τιμή παραγωγού έχει συμπιεστεί έως και 4 λεπτά. Και τη μείωση αυτή δεν την βλέπουμε βεβαίως στο ράφι. Η συμπίεση της τιμής στον παραγωγό συνεπάγεται επιπλέον προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία που αντιμετωπίζει ήδη διαρθρωτικές αδυναμίες καθώς δεν έχουμε τα ατέλειωτα λιβάδια των βόρειων χωρών. Έχουμε σταβλισμένη κτηνοτροφία με υψηλό κόστος ζωοτροφών».

-Τα περιθώρια κέρδους της λιανικής είναι 35% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

«Ως προς το γάλα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις, αν θέλουμε πραγματικά να μειώσουμε την τιμή στο ράφι. Η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ ομολογεί ότι τα περιθώρια κέρδους της λιανικής στην Ελλάδα είναι κατά 35% υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε γιατί η τιμή από τον παραγωγό στο ράφι εκτινάσσεται εδώ κατά 35% περισσότερο από το μέσο όρο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παραδόξως, δεν είδα κανείς να ασχολείται με αυτή την παρατήρηση». 

-Τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν με επιταγές 10 μηνών

«Οι ίδιοι οι αγελαδοτρόφοι -και καλό είναι η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να κάνει μια συνάντηση με τους εκπροσώπους τους- καταγγέλλουν ότι τα σούπερ μάρκετ που πουλούν μετρητοίς το γάλα, πληρώνουν τη γαλακτοβιομηχανία με μεταχρονολογημένες επιταγές 9 και 10 μηνών. Ο καταναλωτής, όμως, δεν αγοράζει βερεσέ το γάλα από το σούπερ μάρκετ, όπως γινότανε στα παιδικά μου χρόνια από το μπακάλικο του μπάρμπα Ευδόκιμου, αλλά πληρώνει μετρητοίς. Επομένως, γιατί τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να καθυστερούνε 9 και 10 μήνες να ξοφλήσουνε τη γαλακτοβιομηχανία, η οποία, επειδή έχει αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση εξαναγκάζεται να πουλήσει ακριβότερα. Με συνέπεια να φτάνει σε υψηλότερη τιμή το γάλα στον καταναλωτή».

-Το γάλα να έχει τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ

«Επίσης, είναι άδικο να συγκρίνουμε την τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα, όπου φορολογείται με ΦΠΑ 13% με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μηδενικό ΦΠΑ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ή με πολύ χαμηλούς συντελεστές: 3% στο Λουξεμβούργο, 4% στην Ισπανία, 5% στην Κύπρο, 6% στην Ολλανδία, 7% στη Γερμανία. Λοιπόν, εάν πηγαίναμε σε μια αντίστοιχη μείωση στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ, αμέσως-αμέσως θα είχαμε μια μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 10-15 λεπτά. Εάν γίνουν όλα αυτά τα βήματα, υπάρξει καλύτερος έλεγχος στη διακίνηση του προϊόντος, αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις  στην αγορά και μειώσουμε το ΦΠΑ θα έχουμε καλύτερες τιμές στο γάλα».             

 

-Χωρίς πρωτογενή παραγωγή η Ανάπτυξη θα είναι πάλι «φούσκα»

«Απ’ όλη αυτή την εμπειρία με το γάλα, να γίνει κατανοητό στην ελληνική κοινωνία ότι ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή παραγωγή θα είναι και πάλι μια ανάπτυξη φούσκα. Και αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε».

 

 «Κάποιοι λόγω άγνοιας παρουσίαζαν την έκθεση ΟΟΣΑ ως μεταρρύθμιση»

 

Eξάλλου, κληθείς από τον έντυπη έκδοση της Larissanet να σχολιάσει τη διάψευση των προσδοκιών για μείωση της τιμής του γάλακτος μετά την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη δήλωση παραίτησής μου, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -λόγω της εμμονής του Υπουργείου Ανάπτυξης στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος-, είχα καταλήξει με την ευχή «μακάρι να έχω εγώ άδικο» στην πρόβλεψή μου ότι και η τιμή στο ράφι δεν θα μειωθεί και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα υποστούν πλήγμα.

Δύο μόνο μήνες έχουν περάσει από τότε και η ζωή αποδεικνύει, ότι δυστυχώς, δεν ήμουν εγώ που είχα άδικο. Αν και οι ημέρες διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκαν κατά δύο, οι τιμές στο ράφι δεν έπεσαν. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά όπως παραδέχθηκε ο πρώην, πια, Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς, υπήρξαν και αυξήσεις! Και τούτο, τη στιγμή που στην τιμή παραγωγού, όπως καταγγέλλουν οι αγελαδοτρόφοι, έχουν γίνει μειώσεις μέχρι και 4 λεπτά, οι οποίες, όμως δεν έφθασαν ποτέ στο ράφι...

Σήμερα, οι αρνητικές παρενέργειες από την υιοθέτηση της ρύθμισης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, αναγνωρίζονται, πλέον, από όλους. Ακόμη και από κάποιους που εκείνη την περίοδο, ίσως λόγω άγνοιας του αντικειμένου, είχαν υποστηρίξει με πάθος τη «μεταρρύθμιση». Αυτή η γενική παραδοχή, είναι για εμένα μια ηθική ικανοποίηση.

Το ζητούμενο, όμως τώρα, είναι να σκύψουμε στα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να επιλυθούν χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή, κι όχι να βάζουμε τα προβλήματα αυτά κάτω από το χαλί...».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία