BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Οι πλούσιοι Ρώσοι κινούν την αγορά

Μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως αγορές για διακίνηση νωπών φρούτων και λαχανικών αποτελεί η Ρωσία. Η αξία των εισαγόμενων οπωροκηπευτικών στην αχανή ρωσική αγορά αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια (ήτοι 5,9 δισ. ευρώ) και ανέρχεται σε όγκο τους 8 εκατ. τόνους.

Οι πλούσιοι Ρώσοι κινούν την αγορά

1
0
ΑΝ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ έχει πολύ υψηλό αγροτικό δυναµικό, κατέχοντας το 8% της παγκόσµιας καλλιεργήσιµης γης, η τοπική παραγωγή φρούτων και λαχανικών παραµένει σε πολύ χαµηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα η χώρα να είναι σήµερα καθαρά εισαγωγική στον τοµέα των οπωροκηπευτικών, σύµφωνα µε µελέτη του εµπορικού οργανισµού PMA. Η ρωσική αγροτική παραγωγή είναι κατακερµατισµένη και υπολείπεται σε σύγχρονες µεθόδους µηχανοποίησης, σπόρους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

ΜΕΣΑ σε λιγότερο από 10 χρόνια η κατανάλωση φρούτων στη Ρωσία σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τα  74 κιλά το 2012, από τα 39 κιλά κατά κεφαλήν το 2004. Αυξήθηκε επίσης, η ποικιλία των φρούτων που είναι διαθέσιµη στη ρωσική αγορά, εξαιτίας της ραγδαίας επέκτασης των σύγχρονων αλυσίδων λιανεµπορίου. Παρόλα αυτά, η συνολική κατανάλωση φρούτων παραµένει στο ήµισυ της κατανάλωσης που παρουσιάζουν οι ανεπτυγµένες χώρες. Τα µήλα, οι µπανάνες, τα πορτοκάλια, τα µανταρίνια και τα σταφύλια είναι µεταξύ των πιο δηµοφιλών σε κατανάλωση φρούτων στη Ρωσία

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ καταστήµατα τροφίµων εξακολουθούν να έχουν σηµαντικό µερίδιο της ρωσικής αγοράς, αλλά χάνουν σταδιακά έδαφος από την επέκταση των σύγχρονων αλυσίδων λιανεµπορίου, οι οποίες το 2012 σταθεροποίησαν τη θέση τους στην αγορά και ταυτόχρονα αύξησαν τον αριθµό των καταστηµάτων τους και τα µερίδιά τους. Το 2012, σούπερ µάρκετ και υπεραγορές µαζί, κατείχαν το 88% της συνολικής αγοράς σε αξία.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ µε υψηλά εισοδήµατα καταναλώνουν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από αυτούς που έχουν χαµηλές απολαβές. Οι διαφορές ανάµεσα στις κοινωνικές τάξεις της Ρωσίας είναι πιο εµφανείς στα λαχανικά και ιδιαίτερα στην κατανάλωση πατάτας αλλά και στα φρούτα. Με άλλα λόγια, οι πλουσιότεροι Ρώσοι καταναλώνουν όλο και λιγότερες ποσότητες πατάτας, η οποία αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τους οικονοµικά ασθενέστερους και σχεδόν 3 φορές περισσότερα φρούτα από τους φτωχότερους συµπολίτες τους.

ΤΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΟ που εµφανίζει τη µεγαλύτερη κατανάλωση στη Ρωσία, είναι οι πατάτες. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση πατάτας ήταν περίπου 65 κιλά το έτος 2012, από 86 κιλά το έτος 2004, ποσότητα που αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 200 γραµµάρια ηµερησίως. Σύµφωνα, µε τα στοιχεία του PMA για το 2012 η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη Ρωσία ήταν περίπου 24 κιλά ντοµάτες, 13 κιλά αγγούρια και 16 κιλά κρεµµύδια. Λάχανα, παντζάρια και καρότα, είναι τα υπόλοιπα κοινά λαχανικά που καταναλώνονται ευρέως στη Ρωσία

ΤΟ 2007, ο µεγαλύτερος όγκος διακίνησης φρέσκων οπωροκηπευτικών πραγµατοποιούνταν στις υπαίθριες αγορές, όµως η ραγδαία αύξηση των σύγχρονων αλυσίδων λιανεµπορίου σε συνδυασµό µε την προσπάθεια της κυβέρνησης να µειώσει το παράνοµο εµπόριο συνέβαλε στη µείωση της σηµασίας τους και την άνοδο των σούπερ µάρκετ/υπεραγορών. Παρόλα αυτά, οι υπαίθριες αγορές συνεχίζουν να έχουν µεγάλη απήχηση εκτός των µεγάλων αστικών κέντρων (στην περιφέρεια).

Γίγαντας στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικώνΚαθώς η παραγωγή φρούτων στη Ρωσία περιορίζεται από τις κλιµατολογικές συνθήκες και την έλλειψη εκµηχάνισης, εκτιµάται ότι περίπου τα 2/3 του συνόλου των φρούτων και το 1/3 των λαχανικών που καταναλώνονται στη χώρα, εισάγονται. Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος παγκοσµίως εισαγωγέας το 2012, για µήλα, βερίκοκα, κεράσια, µανταρίνια, κρεµµύδια, πορτοκάλια, αχλάδια και δαµάσκηνα (φρέσκα και ξερά). Είναι επίσης ο δεύτερος µεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσµο σε λάχανα, σταφύλια, λεµόνια, ροδάκινα, νεκταρίνια και ντοµάτες, καθώς και ο τρίτος µεγαλύτερος εισαγωγέας σε καρότα, αγγούρια, γκρέιπ φρουτ και µανιτάρια. Συνολικά, η Ρωσία ήταν ο τρίτος µεγαλύτερος εισαγωγέας φρούτων και λαχανικών σε όγκο το 2012, µετά τις ΗΠΑ και τη Γερµανία.
Για λόγους αποθήκευσης και διακίνησης (logistics), οι εισαγόµενες ποσότητες που καταναλώνονται στο ευρωπαϊκό τµήµα της Ρωσίας προέρχονται από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ ένα µεγάλο ποσοστό των προϊόντων που πωλούνται στις ανατολικές περιοχές εισάγονται από την Κίνα.  Σηµειώνεται ότι η Ρωσία είναι η µεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το δυτικοευρωπαϊκό µέρος της αποτελεί τεράστιο εµπορικό κόµβο διακίνησης οπωροκηπευτικών. Ανήκει στις ηγέτιδες οικονοµίες του κόσµου, αν και το 2013 η οικονοµική της ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Σύµφωνα µε τον PMA, η ένταση µε την Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει τις οικονοµικές προοπτικές της χώρας και στο µέλλον.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία