BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

«Έκοψε» το γάλα 7 ημερών, ψήνεται νέα επιμήκυνση

Το έδαφος για µια νέα σειρά παρεµβάσεων στην αγορά γάλακτος µε επίκεντρο την πολύπαθη διάρκειας ζωής του πρώην «φρέσκου» και νυν παστεριωµένου προλειαίνει η κυβέρνηση αξιοποιώντας επικοινωνιακά την πανθοµολογούµενη πλέον-αποτυχία των ρυθµίσεων Χατζηδάκη-Σκορδά και την… άρνηση των τιµών στο ράφι να υποχωρήσουν παρά το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού έχουν µειωθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα λεπτά µέσα σε ισάριθµους µήνες.

«Έκοψε» το γάλα 7 ημερών, ψήνεται νέα επιμήκυνση

0
0
Το κλίµα για διαµορφώνουν µεθοδικά τα αστικά µέσα ενηµέρωσης µε ρεπορτάζ και δηµοσιεύµατα που αποδίδουν την ανθεκτικότητα των τιµών λιανικής στο γεγονός ότι η διάρκεια ζωής επιµηκύνθηκε στις...7 µόλις µέρες αντί για τις 11 που επιθυµούσε η τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ή την πλήρη απελευθέρωση που πρότεινε η περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ. Από κοντά σιγοντάρει και ο πρώην πλέον υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος µε  δηµόσιες παρεµβάσεις του αρνείται την «πατρότητα» των ρυθµίσεων που πέρασαν το Μάρτιο από τη Βουλή και τις αποδίδει στην…. Πλατεία Βάθης αποποιούµενος  την «ευθύνη που δεν έπεσαν οι τιµές», όπως λέει χαρακτηριστικά

Νοµικά πάτηµα για να την περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς προσφέρει, άλλωστε, το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο το οποίο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει την επίπτωση των αλλαγών που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο µε τον νόµο 4254/2014 και εάν οι τιµές παραµένουν υψηλές, να προχωρήσει σε νέες νοµοθετικές ρυθµίσει

Στο µεταξύ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να επενδύει σε µια λαϊκίστικη ρητορική µε µεγαλόστοµες διακηρύξεις περί «πολέµου εναντίον της ακρίβειας» δίχως ωστόσο να επιδεικνύει καµία διάθεση να αντιπαρατεθεί µε τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν παράγοντες του κτηνοτροφικού κλάδου και την πρόσφατη πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιµου Γιακουµάτου  να ανοίξει κύκλο επαφών µε εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιοµηχανιών και των σούπερ-µάρκετ µε στόχο µια «συµφωνία κυρίων» για τη µείωση των τιµών καταναλωτή. «∆εν είδαµε κανένα πλάνο, ούτε κάποια στρατηγική για το πώς θα πέσουν οι τιµές ή για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στην αγορά γάλακτος», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας ο οποίος ήταν στο κλιµάκιο των παραγωγών που συναντήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα µε τον κ. Γιακουµάτο.

«Του αναπτύξαµε τις θέσεις µας και του παρουσιάσαµε στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις που είχε για τους παραγωγούς η τελευταία αλλαγή στη νοµοθεσία δίχως να ωφεληθεί ο καταναλωτής. “Εισπράξαµε” κατανόηση, όµως όταν θέσαµε το ζήτηµα να επανέλθει στις πέντε ηµέρες η διάρκεια ζωής του φρέσκου, ο κ. Γιακουµάτος µας απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο µε τη δικαιολογία ότι απαιτείται η σύµφωνη γνώµη της τρόικας», σηµειώνει ο κ. Βασιλέκας.

Έως και 4 λεπτά το κιλό η µείωση στις τιµές παραγωγούΣύµφωνα µε στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, η τιµή του νωπού παστεριωµένου γάλακτος τον Ιούνιο του 2014 όχι µόνο δεν έπεσε αλλά, αντίθετα, ήταν αυξηµένη κατά 4,46% σε σχέση µε ένα χρόνο πριν ενώ τον Απρίλιο –κι αφού είχε ήδη ψηφισθεί ο επίµαχος νόµος 4254/2014- ήταν αυξηµένη κατά 2,08%.
Σε υπόµνηµα που κατέθεσε ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στον κ. Γιακουµάτο, αναφέρεται ότι οι γαλακτοβιοµηχανίες ήταν οι µόνες κερδισµένες από τη ρύθµιση δεδοµένου ότι «έριξαν τις τιµές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταµάτησαν τη συνεργασία µε Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόµος των εισαγωγών». Ο υποτιθέµενος συµβιβασµός για το γάλα 7 ηµερών «ήταν στην ουσία ένας έµµεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόµος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος», σηµειώνει ο ΣΕΚ ζητώντας, µεταξύ άλλων, την άµεση  «επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ηµέρες, σύµφωνα µε το Π∆ 113/1999».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία