BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημίωση των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο

Το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει οι νταλίκες των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δεν κατάφεραν να μπουν στη Ρωσία.

Με «λακούβες» ο οδικός χάρτης για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

1
0

Η κατάσταση αυτή πιέζει τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Οικονομικών να βρουν λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είτε για να προωθηθούν αλλού τα προϊόντα είτε για να αποζημιωθούν, κυρίως οι ροδακινοπαραγωγοί που έχουν καταστραφεί.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας και ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε..

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στο Mega και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος στον ΑΝΤ1 συνεχίζουν να δεσμεύονται για αποζημιώσεις και ότι δεν θα πληρώσουν οι παραγωγοί το ρωσικό εμπάργκο.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες τόνοι προϊόντων σαπίζουν ήδη στα ψυγεία. Μόνο στην Ημαθία 9.000 τόνοι ροδάκινων παραμένει αδιάθετο. Οι αγρότες κινητοποιούνται και το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

 

Συσκέψεις  

Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης, ενώ μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και θα προτείνει λύσεις.

Το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τις χώρες που έχουν πληγεί κερδίζει έδαφος, αφού και μεγάλες οικονομίες της ΕΕ βασίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους στη ρωσική αγορά.

Αναβλήθηκε τελικά η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη μεταξύ παραγωγών της Μακεδονίας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο οι οποίες αναμένει να αποδώσουν καρπούς τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε επίπεδο Ρωσίας, τα αναμενόμενα για τα ελληνικά προϊόντα θετικά αποτελέσματα.

 

Οι συνέπειες στους παραγωγούς

Για «αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων που ακολουθεί η συγκομιδή τους όπως τα ακτινίδια, που το 80% της παραγωγής πηγαίνει στη Ρωσία», έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βελβεντου.

«Δεν φτάνουν μόνον οι αποζημιώσεις, πρέπει να βρούμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας», δήλωσαν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αθήνας και Πέλλας.

Καταστρεπτικό το πλήγμα που δέχονται οι Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, από το ρωσικό εμπάργκο, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σε επιστολή που απέστειλαν, στον Ζ.Μπαρόζο, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Κάθριν Άστον και στους αρμόδιους επιτρόπους Γ. Κατάινεν και Ν. Τσόλος. Το Σάββατο πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο εφόσον δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες για τα ελληνικά προϊόντα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται εμμέσως αναφορά και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την παροχή προϊόντων. Το ΥΠΕΞ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, εννοώντας την Τουρκία, που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη – μέλη.

 

Δηλώσεις κυβερνητικής εκπροσώπου

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

 

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε έκτακτη σύσκεψη που θα έχουν στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Με δηλώσεις του στο Mega, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επανέλαβε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ζητηθεί ραντεβού την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά η συνάντηση ανακλήθηκε και από εκεί και πέρα οι παραγωγοί εξετάζουν τους τρόπους που θα οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσφέρονται τα προϊόντα σε κοινωφελή ιδρύματα, ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ότι «φορτία τα οποία έχουν πάνω από 6-7 ημέρες στο δρόμο δεν αντέχουν πολύ» και ότι «τα προϊόντα αυτά είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση». Σημείωσε πάντως ότι αφού καταγραφούν τα εμπορεύματα μπορούν να τεθούν στη διάθεση του κράτους και αν κριθούν κατάλληλα προς κατανάλωση να διατεθούν.

 

Π. Λαφαζάνης: Χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή

Με δηλώσεις του για το θέμα στην εφημερίδα «Το Χωνί» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προειδοποιεί ότι το εμπάργκο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το εμπάργκο ήρθε ως απάντηση των ψυχροπολεμικών οικονομικών κυρώσεων των τελευταίων σε βάρος της Ρωσίας και μόνη λύση είναι να δηλώσει ευθέως η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί καμία απολύτως κύρωση σε βάρος της Μόσχας.

Ο συντονιστής ΕΕΚΕ αγροτικών θεμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου θα επισκεφθεί αύριο την Ημαθία, όπου θα συναντηθεί με αγρότες παραγωγούς και φορείς του αγροτικού χώρου, για να μεταφέρει τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους για τη διάθεση της παραγωγής τους.

Εν όψει της επίσκεψης, ο κ. Αποστόλου καλεί την κυβέρνηση:

1) Αφού διαφωνήσει με τα μέτρα της Ε.Ε., να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι οι λαοί της Ευρώπης, όπως στη προκειμένη περίπτωση το ασθενέστερο κομμάτι της, οι αγρότες, «δεν πρέπει να μετατρέπονται σε θύματα αντιπαραθέσεων σκοπιμοτήτων».

2) Να δεσμευτεί ότι η παραγωγή των αγροτών δεν θα μπει σε πορεία απόσυρσης προς τις χωματερές, αφού λίγα είναι τα νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στη κατανάλωση και αναγκαστικά θα καταστραφούν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες και

3) Να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από τη διπλωματία της αγοράς,« όπου η απουσία μας είναι πασιφανής κι όχι αυτή της ελεημοσύνης που επιδίδεται σήμερα».

 

Τ. Κουίκ: Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει

Πυρά κατά του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

«Το ΥΠΕΞ στρουθοκαμηλίζει με τις ανακοινώσεις του περί αποζημιώσεων», ανέφερε ο κ. Κουίκ. «Η συγκυβέρνηση ήθελε να παραστήσει το λιοντάρι, αλλά δεν υπολόγισε ότι η ρωσική αρκούδα δεν αστειεύεται και τελικά της παρέδωσε για μια μπουκιά χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και ενδιάμεσους επιχειρηματίες», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση «να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να πληρώσει στο ακέραιο, χωρίς αστερίσκους, το αντίτιμο των απερίσκεπτων επιλογών της».

 

Επιστολή από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Μέτρα για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που οδήγησαν στο ρωσικό εμπάργκο ζητούν την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή τους προς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στην επιστολή τους συγκεκριμένα προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της E.E. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κ. Άστον και τους αρμόδιους Επιτρόπους Γ. Κατάινεν και Ν. Τσόλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ πληρώνουν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο πλευρό της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας , με σκοπό τη διείσδυση των μονοπωλίων τους στη περιοχή σε ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνουν, «στήριξε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή»

«Τώρα χιλιάδες Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, με κύρια αγορά τη Ρωσία, μετά την ΚΑΠ, δέχονται νέο καταστρεπτικό πλήγμα καθώς η αδιάθετη παραγωγή τους σαπίζει στις αποθήκες», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας ότι πλέον «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά τα επόμενα χρόνια .

Οι ευρωβουλευτές επιρρίπτουν όμως «μεγάλες ευθύνες» και στην ΕΕ, καλώντας την να λάβει μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία