BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Αποζημιώσεις 25 ευρώ ανά κιλό αδιάθετου προϊόντος ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση η οποία θα κυμαίνεται σε περίπου 25 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό αδιάθετων προϊόντων εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Πίσω στην εποχή των αποσύρσεων ξαναφέρνει τα ροδάκινα ο Καρασμάνης

1
0

Οι επιπτώσεις στην χώρα μας από το απαγορευτικό της Ρωσίας στις εξαγωγές σε Δυτικά οπωροκηπευτικά και κρεατικά βρέθηκαν την Τρίτη 19 Αυγούστου στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία, παραγωγών και ιδιοκτητών φορτηγών που πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια.

Επί τάπητος τέθηκαν οι αποζημιώσεις ύψους 20-30 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες αναμένεται να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Συζητήθηκε επίσης η διάθεση των προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία σε άλλες αγορές.

Πάντως, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι περιφέρειες σε εννιά νομούς της χώρας (Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης) μιλούν 60.0000 τόνους αδιάθετα ροδάκινα είτε ως ηρτημένη παραγωγή είτε ως αποθηκευμένη σε ψυγεία, η οποία κοστολογείται περί τα 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε περίπου 47.000 τόνους ανέρχονται συνολικά οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, σύμφωνα με τις απογραφές της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Τα στοιχεία εστάλησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να περιληφθούν στο φάκελο για τις ζημιές στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο. 

Υπενθυμίζεται ότι  την Δευτέρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 125 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (το οποίο έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ) για την στήριξη 12 προϊόντων που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας (ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους (βατόμουρα κλπ), επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.

Οι ροδακινοπαραγωγοί στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 19 Αυγούστου θα συναντηθούν με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέγιστη χρηματοδότηση μέσω δωρεάν διανομής προωθεί ο Κουκουλόπουλος 

Για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τα ροδάκινα και τις αποζημιώσεις των παραγωγών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις στην πρωινή εκπομπή του Mega, την Τρίτη 19 Αυγούστου ανέφερε ότι εντός της ημέρας τα μέτρα θα εξειδικευτούν διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα περί μηδενικών αποζημιώσεων.

«Δεν ισχύει ο τίτλος της Αυγής «ούτε δεκάρα για τους ροδακινοπαραγωγούς» που βλέπω εδώ μπροστά μου, δεν ισχύει, το ροδάκινο έχει διακριθεί. Υπάρχει πρόβλημα συγκεκριμένο με το ροδάκινο στην Ελλάδα, για να μπω κατευθείαν στο θέμα, έχουμε πρόβλημα και θέλουμε να βελτιώσουμε τα μέτρα της Ευρώπης. Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Κατευθείαν στο πρόβλημα θέλω να πάω, δε θέλω να κρύψω το πρόβλημα. Υπάρχει ένα πλαίσιο ικανοποιητικό για αποζημίωση, δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλες κατευθύνσεις, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η δωρεάν διανομή. Και αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε αυτή τη στιγμή κι έχουν γίνει συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια με τον υπουργό Παιδείας για διανομή της αδιάθετης παραγωγής ροδάκινων στα σχολεία,  τους πολυτέκνους, με την εκκλησία κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια με τη βοήθεια και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να διακινηθεί η αδιάθετη παραγωγή και από τους μεμονομένους παραγωγούς για να τύχουν όλοι της ίδιας αποζημίωσης μαζί με αυτούς των οργανωμένων ομάδων. «Υπό τη σκέπη αυτών των ομάδων έχουμε μια συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για να διαχειριστούμε το φορολογικό, να μην έχουμε τέτοια ζητήματα, να μπορέσουν μέσα από εκεί να διακινήσουν τα αδιάθετα προϊόντα και οι μεμονωμένοι παραγωγοί για να τύχουν όλοι της ίδιας αποζημίωσης, όμως πάνω στο τραπέζι αυτά κι όχι εν κρυπτώ όπως έχει γίνει παλαιότερα», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πρέπει να εκλείψουν λογικές πακέτου Χατζηγάκη ενώ για να ομαλοποιηθεί η αγορά, σημείωσε πρέπει «να έχουν την ίδια προστασία όλοι κι εμείς να έχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από την Ευρώπη. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι μαζί με τη Νορβηγία είμαστε οι χώρες που πλησιάζει το 1% των συνολικών εξαγωγών μας η επίπτωση του εμπάργκο από τη Ρωσία […]. Η προσπάθεια η δικιά μας ποια είναι; Να έχουμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση απόσυρσης το 100% της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δώσουμε τη δυνατότητα στους μεμονωμένους μία φορά, μέσω των ομάδων, ελεγχόμενα δηλαδή να κάνουν κι αυτοί την απόσυρσή τους», κατέληξε.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Συνέντευξη αναπληρωτή Πάρι Κουκουλόπουλο στο Mega.doc

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία