BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Τι προβλέπει ο Κανονισμός για την απόσυρση

Tα ποσά στήριξης για την προώθηση ροδάκινων και νεκταρινιών (µόλις 317.215 για την Ελλάδα) αλλά και το θεσµικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθείται για τις αποσύρσεις καθορίζει ο τελευταίος εκτελεστικός κανονισµός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (913/2014), που υπέγραψε στις 21 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στον κανονισµό τονίζεται ότι οι αποσύρσεις δεν αποτελούν µόνιµη εναλλακτική διέξοδο για τα προϊόντα αντί της διάθεσής τους στην αγορά και, ταυτόχρονα, λαµβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω µέτρο αποτελεί αποτελεσµατικό µέσο για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.

Σκόνταψε στην πρωιμότητα των Ισπανών το ροδάκινο

2
0

«∆ηµοσιεύθηκε ο Κανονισµός για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια µε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη χωρίς δυστυχώς να λάβει υπόψη τις απόψεις των ενδιαφεροµένων στην προς τούτο συγκληθείσα την Παρασκευή 22 Αυγούστου Οµάδα εµπειρογνωµόνων. Πιστεύουµε ότι θα υπάρξει παρέµβαση τόσο από την ελληνική όσο και από άλλες κυβερνήσεις για διορθώσεις. Αναµένεται και η έκδοση του Κανονισµού για τα άλλα προϊόντα και θέλουµε να πιστεύουµε ότι δεν θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική», το πρώτο σχόλιο του ειδικού σύµβουλου του Incofruit Γιώργου Πολυχρονάκη.

Σύµφωνα  πάντως µε το σκεπτικό της Κοµισιόν, τα µέτρα λαµβάνονται  λόγω των υψηλών εποχικών επιπέδων εφοδιασµού σε ροδάκινα και νεκταρίνια, καθώς και της επιβράδυνσης της κατανάλωσης λόγω δυσµενών καιρικών συνθηκών στην κορύφωση της συγκοµιδής, που προκάλεσαν προβλήµατα στην αγορά και σηµαντική µείωση των τιµών. Επίσης, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της περιορισµένης δυνατότητας αποθήκευσης των ευαλλοίωτων αυτών φρούτων, σε συνδυασµό µε την αναγγελθείσα από τη Ρωσία απαγόρευση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών από την Ένωση.

«Για τον λόγο αυτό οι αποσύρσεις από την αγορά αποτελούν αποτελεσµατικό µέτρο διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση πλεονασµάτων οπωροκηπευτικών λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων. Για να µετριαστεί ο αντίκτυπος της απότοµης µείωσης των τιµών το φετινό καλοκαίρι, είναι σκόπιµο να αυξηθεί προσωρινά η χρηµατοδοτική συνδροµή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά µε σκοπό τη δωρεάν διανοµή σε ορισµένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία», αναφέρει η  απόφαση.  Ως εκ τούτου, η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτει έως και 10 %, κατ’ ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εµπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Να σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί που δεν είναι µέλη οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάµενης χρηµατοδοτικής συνδροµής της Ένωσης.

ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟ∆ΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 913/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρµογής

1

 Ο παρών κανονισµός θεσπίζει κανόνες για προσωρινά έκτακτα µέτρα στήριξης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 0809 30, τα οποία προορίζονται να καταναλωθούν νωπά.

2

 Τα µέτρα στήριξης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καλύπτουν:

α) ενέργειες απόσυρσης που διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τοµέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύµφωνα µε το άρθρο 154 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και από παραγωγούς που δεν είναι µέλη των οργανώσεων αυτών·

β) δραστηριότητες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οι οποίες διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τοµέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύµφωνα µε το άρθρο 154 του εν λόγω κανονισµού.

Άρθρο 2

Χρηµατοδοτική συνδροµή σε οργανώσεις παραγωγών για αποσύρσεις

1

 Για τις ενέργειες απόσυρσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α), η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης για αποσύρσεις από την αγορά µε σκοπό τη δωρεάν διανοµή δυνάµει του άρθρου 34 παράγραφος 4 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 διατίθεται για το 10 %, κατ’ ανώτατο όριο, του όγκου της παραγωγής που διαθέτει στο εµπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

2

 Η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 1 διατίθεται στις οργανώσεις παραγωγών, ακόµη κι αν δεν προβλέπουν τις εν λόγω δραστηριότητες απόσυρσης στα επιχειρησιακά τους προγράµµατα. Το άρθρο 32 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 δεν εφαρµόζεται όσον αφορά τη χρηµατοδοτική συνδροµή που παρέχει η Ένωση δυνάµει του παρόντος άρθρου.

3

 Η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό των ανώτατων ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

4

 Το ανώτατο όριο του ενός τρίτου των δαπανών, που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 τέταρτο εδάφιο του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και το ανώτατο όριο του 25 % για την αύξηση του επιχειρησιακού ταµείου που αναφέρεται στο άρθρο 66 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, δεν εφαρµόζονται όσον αφορά τις δαπάνες που πραγµατοποιούνται για τις ενέργειες απόσυρσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισµού.

5

 Οι δαπάνες που πραγµατοποιούνται αποτελούν µέρος του επιχειρησιακού ταµείου των οργανώσεων παραγωγών.

Άρθρο 3

Χρηµατοδοτική συνδροµή σε παραγωγούς που δεν είναι µέλη Οµάδων Παραγωγών

1

 Χορηγείται χρηµατοδοτική συνδροµή από την Ένωση, ίση µε το 50 % των ποσών που καθορίζονται στο παράρτηµα XI του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, σε παραγωγούς οπωροκηπευτικών οι οποίοι δεν είναι µέλη αναγνωρισµένης οργάνωσης παραγωγών.

2

 Η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 1, διατίθεται για την παράδοση προϊόντων τα οποία στη συνέχεια αποσύρονται από την αγορά από οργάνωση παραγωγών, σύµφωνα µε το άρθρο 34 παράγραφος 4 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, µε την επιφύλαξη της τήρησης του χαµηλότερου από τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στην παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.

3

 Οι παραγωγοί συνάπτουν σύµβαση µε αναγνωρισµένη οργάνωση παραγωγών για το σύνολο της ποσότητας των προϊόντων που πρόκειται να παραδοθεί σύµφωνα µε το παρόν άρθρο. Οι οργανώσεις παραγωγών αποδέχονται όλα τα εύλογα αιτήµατα παραγωγών που δεν είναι µέλη αναγνωρισµένης οργάνωσης παραγωγών. Πριν από την υπογραφή της σύµβασης, η οργάνωση παραγωγών εξακριβώνει ότι η ποσότητα που πρόκειται να παραδοθεί στο πλαίσιο της σύµβασης δεν υπερβαίνει το χαµηλότερο από τα ακόλουθα ανώτατα όρια:

α) το 10 % της συνολικής παραγωγής των παραγωγών το 2012, µε βάση έγγραφα στοιχεία µε αποδεικτική ισχύ, τα οποία υποβάλλονται από τον παραγωγό· και

β) τη µέση απόδοση παραγωγής ανά εκτάριο της οργάνωσης παραγωγών και των µελών της για ροδάκινα και νεκταρίνια αντιστοίχως το 2012, πολλαπλασιαζόµενη επί το 10 % της έκτασης που χρησιµοποιήθηκε από τον παραγωγό για την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αντιστοίχως το 2014, µε βάση έγγραφα στοιχεία µε αποδεικτική ισχύ, τα οποία υποβάλλονται από τον παραγωγό.

Τα κράτη µέλη ορίζουν την απόδοση παραγωγής, για ροδάκινα και νεκταρίνια αντιστοίχως, την οποία χρησιµοποιούν οι οργανώσεις παραγωγών που δεν εµπορεύθηκαν ροδάκινα ή/και νεκταρίνια το 2012. Σε περίπτωση που τα κράτη µέλη ορίσουν περιφερειακές αποδόσεις, οι περιφέρειες είναι εκείνες που ορίζονται σύµφωνα µε το άρθρο 91 παράγραφος 4 του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, κατά περίπτωση.

4

 Η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης καταβάλλεται στους παραγωγούς που δεν είναι µέλη οργανώσεων παραγωγών, από την οργάνωση παραγωγών µε την οποία ο παραγωγός µη µέλος υπέγραψε σύµβαση, σύµφωνα µε την παράγραφο 3.

5

 Τα ποσά που αντιστοιχούν στις πραγµατικές δαπάνες της οργάνωσης παραγωγών για την απόσυρση των αντίστοιχων προϊόντων παρακρατούνται από την οργάνωση παραγωγών. Αποδεικτικά στοιχεία των δαπανών παρέχονται µε τιµολόγια.

6

 Σε περίπτωση ανάκλησης της αναγνώρισης οργάνωσης παραγωγών, σύµφωνα µε το άρθρο 114 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, τα µέλη της θεωρούνται παραγωγοί που δεν είναι µέλη αναγνωρισµένης οργάνωσης παραγωγών για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

7

 Οι όροι απόσυρσης από την αγορά και οι αντίστοιχες κυρώσεις για τη µη συµµόρφωση µε αυτούς, οι οποίες προβλέπονται στον κανονισµό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και τον εκτελεστικό κανονισµό (ΕΕ) αριθ. 543/2011, καθώς και στο άρθρο 2 παράγραφοι 2 έως 5 του παρόντος κανονισµού, εφαρµόζονται κατ’ αναλογία για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 4

Έλεγχοι των ενεργειών απόσυρσης

Οι ενέργειες απόσυρσης που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 υπόκεινται σε πρωτοβάθµιους ελέγχους σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 108 του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011. Οι έλεγχοι καλύπτουν τουλάχιστον το 10 % της ποσότητας προϊόντων που αποσύρθηκαν από την αγορά, και αντιστοίχως το 10 % των ωφελούµενων από τα µέτρα στήριξης οργανώσεων παραγωγών και παραγωγών που δεν είναι µέλη οργάνωσης παραγωγών.

Άρθρο 5

Πρόσθετη στήριξη σε οργανώσεις
για δραστηριότητες προώθησης

1

 Οι δαπάνες της Ένωσης που πραγµατοποιούνται για την πρόσθετη στήριξη για δραστηριότητες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανέµεται στα κράτη µέλη σύµφωνα µε το παράρτηµα.

2

 Οι οργανώσεις παραγωγών υποβάλλουν στα κράτη µέλη, έως τις 15 Οκτωβρίου 2014, αρχικές αιτήσεις για την πρόσθετη στήριξη που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Τα κράτη µέλη αποφασίζουν για τις αιτήσεις και την κατανοµή της πρόσθετης στήριξης στις οργανώσεις παραγωγών ως εξής:

α) σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν το µέγιστο ποσό που διατίθεται στο κράτος µέλος σύµφωνα µε το παράρτηµα, το κράτος µέλος καθορίζει συντελεστή κατανοµής µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις·

β) σε περίπτωση που οι εγκριθείσες αιτήσεις δεν υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό στήριξης, ο συντελεστής κατανοµής ορίζεται στο 100 %.

3

 Η πρόσθετη στήριξη που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διατίθεται στις οργανώσεις παραγωγών, ακόµη και αν δεν προβλέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προώθησης στα επιχειρησιακά τους προγράµµατα. Το άρθρο 32 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 δεν εφαρµόζεται όσον αφορά την πρόσθετη στήριξη.

4

 Η πρόσθετη στήριξη η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό των ανώτατων ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

5

Το ανώτατο όριο του ενός τρίτου των δαπανών, που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 τέταρτο εδάφιο του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και το ανώτατο όριο του 25 % για την αύξηση του ποσού του επιχειρησιακού ταµείου, που αναφέρεται στο άρθρο 66 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, δεν εφαρµόζονται όσον αφορά τις δαπάνες που πραγµατοποιούνται για τις ενέργειες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισµού.

6

  Οι δαπάνες που πραγµατοποιούνται αποτελούν µέρος του επιχειρησιακού ταµείου των οργανώσεων παραγωγών.

Άρθρο

Αίτηση και καταβολή της στήριξης

1

Οι οργανώσεις παραγωγών υποβάλλουν αίτηση για την καταβολή της χρηµατοδοτικής συνδροµής της Ένωσης στις ίδιες και/ή σε παραγωγούς που δεν είναι µέλη οργάνωσης παραγωγών, καθώς και για την καταβολή της πρόσθετης στήριξης στις ίδιες, ως εξής:

α) έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 όσον αφορά τη χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης για τις ενέργειες απόσυρσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α)· και

β) έως τις 30 Ιανουαρίου 2015 όσον αφορά την πρόσθετη στήριξη για τις δραστηριότητες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 1.

2

 Κατά παρέκκλιση από την πρώτη και τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 72 του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, οι οργανώσεις παραγωγών υποβάλλουν αίτηση για την καταβολή των συνολικών ποσών της χρηµατοδοτικής συνδροµής της Ένωσης και της πρόσθετης στήριξης, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, έως τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.

3

 Το ανώτατο όριο του 80 % του αρχικά εγκριθέντος ποσού της ενίσχυσης όσον αφορά επιχειρησιακά προγράµµατα, που καθορίζεται στο άρθρο 72 του εκτελεστικού κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, δεν εφαρµόζεται.

Άρθρο 7

Κοινοποιήσεις και δηλώσεις δαπανών

1

Τα κράτη µέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή:

α) έως τις 28 Νοεµβρίου 2014, τις συνολικές ποσότητες που αποσύρθηκαν και τις αιτήσεις για τη συνολική χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης για την απόσυρση· και β) έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015, τις δραστηριότητες προώθησης και τις αιτήσεις για τη συνολική πρόσθετη στήριξη για τις αντίστοιχες δραστηριότητες προώθησης.

2

 Τα κράτη µέλη δηλώνουν στην Επιτροπή, έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015, τις δαπάνες που πραγµατοποιήθηκαν για τις ενέργειες απόσυρσης και/ή τις δραστηριότητες προώθησης.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος και εφαρµογή

Ο παρών κανονισµός αρχίζει να ισχύει την ηµέρα της δηµοσίευσής του στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρµόζεται από την 11η Αυγούστου 2014.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία