BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αυξημένα κατά 50% τα προγράμματα προώθησης οπωροκηπευτικών το 2015

Για αύξηση των κονδυλίων των προγραμμάτων προώθησης οπωροκηπευτικών την επόμενη χρονιά έκανε λόγο στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Σε δύο Γνωμοδοτικές Επιτροπές οι αιτήσεις των ΟΠ για την προώθηση

3
0
Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, «πενήντα τοις εκατό επάνω θα είναι τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών το 2015 και ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είναι διπλάσια».

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εν μέσω της κρίσης στις εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών προτείνει λύσεις τύπου «πακέτου Χατζηγάκη» οι οποίες, όπως σημείωσε, «όχι απλώς καταδικάστηκαν τελεσίδικα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υποχρεώνουν τη χώρα μας να ζητήσει την έντοκη επιστροφή αυτών των επιδοτήσεων από τους δικαιούχους, διαφορετικά το κόστος θα επιβαρύνει όλους τους Έλληνες φορολογούμενους».

«Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να διδάσκεται πλέον στα πανεπιστήμια και να συμπεριλαμβάνεται στα εγχειρίδια των πολιτικών επιστημών, καθώς δείχνει με τον πλέον δραματικό τρόπο πως κάποιοι που θέλουν μάλιστα να κυβερνήσουν, όχι απλώς δεν κατάλαβαν τι μας έφερε ως εδώ αλλά προτείνουν να επαναλάβουμε και τα ίδια», επισήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ακόμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεκαθάρισε  πως:

-Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αδιαφόρησε για τα ροδάκινα αλλά από  τις 16 Ιουλίου υπέβαλε ολοκληρωμένο φάκελο στην Ε.Ε. που είχε σχέση με τις χαμηλές τιμές που έπαιρναν οι  παραγωγοί, μεμονωμένοι και ομάδες, ακριβώς γιατί υπήρχε υπερπαραγωγή.

-Αξιοποιούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο συμβάλλαμε να δημιουργηθεί πρώτοι εμείς , ως χώρα, και είχαμε συνεργασία με την Ιταλία και την Ισπανία που είχαν ανάλογο πρόβλημα.

-Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι ξεχωριστό για το ροδάκινο από τα άλλα προϊόντα, για τα οποία υπάρχει πλαίσιο από το εμπάργκο και μετά, από τη 18η Αυγούστου. Για το ροδάκινο υπάρχει μια βδομάδα πριν πλαίσιο, από την 11η Αυγούστου , που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και αυτό είναι και ελληνική επιτυχία.

-Μέχρι και σήμερα - αύριο έχει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών - αγωνιζόμαστε να διευρύνουμε αυτό το πλαίσιο και έχουμε αποτελέσματα.

-Με τη δωρεάν διανομή περίπου χιλίων τόνων ροδάκινων και με τη χυμοποίηση περίπου δύο χιλιάδων τόνων που θα διατεθούν στη συνέχεια δωρεάν στα σχολεία και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουμε αξιοποιήσει από την πλευρά μας το ευρωπαϊκό πλαίσιο στον πυρήνα του νοήματός του, που είναι η ομαλοποίηση της αγοράς.

-Δεν έχει πάει ούτε ένας τόνος ροδάκινου στη χωματερή!

-Ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέτρο προώθησης των εξαγωγών. Πετύχαμε ένα μηδαμινό ποσό τριών εκατομμυρίων και διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πρόσθετο μέτρο προώθησης εξαγωγών σε εναλλακτικές αγορές τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

-Πενήντα τοις εκατό επάνω θα είναι τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών το 2015 και ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είναι διπλάσια.

-Ήδη κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών όλων των νωπών οπωροκηπευτικών, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε, να κερδίσουμε καινούργιες αγορές.

-Έχουμε κάνει μια ιεράρχηση των επιπτώσεων του εμπάργκο με βάση την περίοδο συγκομιδής και διάθεσης και το βαθμό ευπάθειας του κάθε προϊόντος. Τη Δευτέρα έχουμε συνάντηση με ομάδες παραγωγών και με σοβαρούς εξαγωγείς για τη φράουλα. Ακολουθεί το ακτινίδιο, το μήλο και έχουμε συνέχεια.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής  Υπουργός έθεσε από την πλευρά και δύο σημαντικά ερωτήματα, ένα προς τους ερωτώντες βουλευτές που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και το άλλο προς το Προεδρείο της Βουλής.

Το πρώτο ερώτημα αφορούσε την απορία του για το πώς δύο κόμματα της Αριστεράς στις ερωτήσεις τους στην 20λεπτη τοποθέτησή τους δεν είπαν λέξη για τις ομάδες συνεταιρισμών. Όπως αποδείχτηκε και λόγω της κρίσης που δημιούργησε το ρωσικό εμπάργκο, τα προβλήματα των παραγωγών αντιμετωπίζονται καλύτερα και με πιο ευνοϊκούς όρους όταν είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς και ομάδες και όχι όταν λειτουργεί ο καθένας μόνος του. Αυτό ευνοεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό κάνει και η σημερινή Κυβέρνηση για να στηρίξει καλύτερα τους παραγωγούς. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να μην το προτείνουν και να το προωθούν κόμματα της Αριστεράς; Και αντίθετα να επιλέγουν τις θωπείες προς τον Έλληνα αγρότη, όπως έκανε ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, λέγοντας στους παραγωγούς να ζητήσουν «πακέτο Χατζηγάκη»;

Το δεύτερο ερώτημα το απηύθυνε προς το Προεδρείο, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει και παλιότερα. Πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον κανονισμό της Βουλής, έτσι ώστε και η Κυβέρνηση να μπορεί να κάνει επίκαιρες ερωτήσεις προς την αντιπολίτευση, ειδικά όταν εκείνη προτείνει λύσεις τύπου «πακέτου Χατζηγάκη», όπως έγινε με την περίπτωση των ροδάκινων. Γιατί έτσι και η αντιπολίτευση θα υποχρεωθεί να σταθεί πραγματικά υπεύθυνα σε τέτοια μείζονα θέματα και να μην λαϊκίζει απλώς προτείνοντας και τάζοντας στους πολίτες ό,τι δεν μπορεί πραγματικά να γίνει, ή ό,τι έχει κόστος για όλους τους πολίτες.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία