BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Χωρίς πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορία οπωροκηπευτικών έως 500 κιλά

Δεν θα απαιτείται από τις 15 Σεπτεμβρίου για φορτία αγροτικών προϊόντων μικρότερων των 500 κιλών από τις επιχειρήσεις στο ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών) και για τα φορτία εισαγωγών από τρίτες χώρες που συνοδεύονται με αμοιβαίως αναγνωριζόμενα πιστοποιητικά (ανεξαρτήτως ποσότητας), έκδοση Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης ή Βεβαίωσης Απαλλαγής Ελέγχου, σύμφωνα με συμπληρωματική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ.

Χωρίς πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορία οπωροκηπευτικών έως 500 κιλά

2
0

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της σχετικής Εγκυκλίου 1965/22-08-13 (ΑΔΑ: 69Ε2Β-ΗΩΕ) σχετικά με την υποχρεωτική ψηφιακή αναγγελία στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) από τις 15-09-2014, γνωστοποιούνται τα εξής:

1. Αναγγελία διακίνησης (εξαγωγή, εισαγωγή, αποστολή προς Ε.Ε., παραλαβή από Ε.Ε.) που αφορά προϊόν σε ποσότητα μικρότερης των 500 κιλών, αναγγέλλεται ψηφιακός από τις επιχειρήσεις στο ΜΕΝΟ, αλλά δεν υπόκειται σε ανάλυση κινδύνου και ακολούθως σε απόφαση διενέργειας ή απαλλαγής ελέγχου από το σύστημα.

Το σύστημα κατατάσσει αυτομάτως μια τέτοια αναγγελία στην κατηγορία κινδύνου Ε (πολύ χαμηλός κίνδυνος). Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία Ε με ποσοστό ελέγχου < 2% επί των αναγγελιών τους, κατατάσσονται επιπροσθέτως οι αναγγελίες Εγκεκριμένων Εμπόρων (για εγκεκριμένα συσκευαστήρια και εγκεκριμένα προϊόντα) καθώς και αναγγελίες εισαγωγών από συγκεκριμένες τρίτες χώρες με αμοιβαίως αναγνωριζόμενα πιστοποιητικά του παραρτήματος Ι της παρούσης (βάσει του παρ. ΙΙ του Καν. (ΕΕ) 543/2011). Οι ∆ΑΟΚ/∆ΑΟ των ΠΕ επιλέγουν δική τους ευθύνη, το πότε θα προβούν σε φυσικό έλεγχο αναγγελιών της κατηγορίας κινδύνου Ε, φροντίζοντας να τηρούν σε κάθε περίπτωση το επίπεδο ελέγχου στο <2%, συμπεριλαμβανομένων και των αναγγελιών προϊόντων < 500 κιλών.

2. Για όλες τις περιπτώσεις αναγγελιών φορτίων της κατηγορίας κινδύνου Ε, δεν εκδίδονται σε καμία περίπτωση Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης (ασχέτως του αν έλαβε χώρα επιτυχής έλεγχος συμμόρφωσης) ή Βεβαιώσεις Απαλλαγής Ελέγχου. Ως εκ τούτου και για λόγους μείωσης της γραφειοκρατίας δεν θα απαιτείται από τις 15-9-2014 για τα σχετικά φορτία προϊόντων μικρότερων των 500 κιλών και τα φορτία εισαγωγών από τρίτες χώρες που συνοδεύονται με αμοιβαίως αναγνωριζόμενα πιστοποιητικά (ανεξαρτήτως ποσότητας), έκδοση Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης ή Βεβαίωσης Απαλλαγής Ελέγχου.

3. Σε περίπτωση που λάβει χώρα έλεγχος σε αναγγελίες της κατηγορίας κινδύνου Ε, τα στοιχεία του ελέγχου (επιτυχούς ή με μη συμμορφώσεις) καταχωρούνται κανονικά στο ΜΕΝΟ από τις ∆ΑΟΚ/∆ΑΟ των ΠΕ. Σε περίπτωση μη συμμορφούμενων φορτίων αυτά διαχειρίζονται σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Καλείται η 19 Τελωνειακή ∆/νση όπως ενημερώσει σχετικά τα τελωνεία σε όλη την επικράτεια για τις προαναφερόμενες εξαιρέσεις από την επίδειξη Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης ή Βεβαίωσης Απαλλαγής Ελέγχου.

Τρίτες Χώρες με αμοιβαίως αναγνωριζόμενα πιστοποιητικά και προϊόντα, για τα οποία δεν απαιτείται κατά τις εισαγωγές Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή Βεβαίωση Απαλλαγής Ελέγχου:

 Χώρα  Προϊόν
 Μαρόκο
 Νωπά οπωροκηπευτικά
 Νότια Αφρική
 Νωπά οπωροκηπευτικά
 Ισραήλ  Νωπά οπωροκηπευτικά
 Ινδία  Νωπά οπωροκηπευτικά
 Νέα Ζηλανδία
 Μήλα, αχλάδια και ακτινίδια

 
 Σενεγάλη  Νωπά οπωροκηπευτικά
 Κένυα  Νωπά οπωροκηπευτικά
 Τουρκία  Νωπά οπωροκηπευτικά
 Ελβετία  Νωπά οπωροκηπευτικά
εκτός από τα εσπεριδοειδή
Ολόκληρη η απόφαση εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία