BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Μέχρι 31/12 δικαιολογητικά για τις άδειες λαϊκών

Από Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ξεκινούν οι υποβολές για παραγωγούς της Θεσσαλονίκης.

Απεργία παραγωγών και πωλητών στο Βόλο

0
0

Περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 θα έχουν στη διάθεσή τους οι περίπου 1.800 επαγγελματίες, πωλητές και παραγωγοί που στήνουν τους πάγκους τους στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, για να καταθέσουν, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, τα δικαιολογητικά τους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους.

Η αρμοδιότητα για τις λαϊκές αγορές επρόκειτο να περάσει στην Περιφέρεια από την 1η Νοεμβρίου, πλην όμως ζητήθηκε παράταση και επισήμως θα περάσει την 1η Ιανουαρίου του 2015, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς, προσθέτοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία της ανανέωσης των αδειών (που θα οδηγήσει και στο να περιθωριοποιηθούν όσοι λειτουργούν παράνομα στις λαϊκές) είναι η αδυναμία πολλών εμπλεκόμενων να πάρουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Τα οικονομικά προβλήματα και κυρίως η έλλειψη ρευστότητας, όπως αναφέρθηκε, έχει πλήξει όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές, με συνέπεια να ψάχνουν τρόπο να υπαχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών είτε προς την εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπά, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο (από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο) του 2015 και το πράσινο φως για ανανέωση θα λάβουν όσες θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Στο μεσοδιάστημα, η υπηρεσία θα δίνει τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσοι σήμερα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές χωρίς προβλήματα, καθώς μεσολαβεί και η περίοδος των εορτών.

Ωστόσο, υπάρχει και το ζήτημα της παροχής των νέων αδειών, το οποίο θα καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς θα πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί η τρέχουσα διαδικασία ανανέωσης κι αφετέρου να γίνει μια χαρτογράφηση των χώρων των λαϊκών αγορών σε όλο το νομό, προκειμένου να υπάρχει σωστή εκτίμηση για τις δυνατότητες ορθής λειτουργίας των αγορών. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, ανάμεσα στους νόμιμους έχουν παρεισφρήσει και ορισμένοι που δεν έχουν άδεια, ενώ υπάρχει και το παραεμπόριο που ανθεί στις παρυφές των λαϊκών, όπως καταγγέλλουν τα συλλογικά όργανα όσων μετέχουν νόμιμα στις λαϊκές.

«Ο πρώτος στόχος μας για το 2015 είναι να κάνουμε ένα χάρτη για κάθε λαϊκή, για να δούμε πόσοι χωρούν και ανάλογα με τις ανάγκες να κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό χώρων», δήλωσε ο κ. Παπάς. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζεται εν όψει των εορτών για τους καθιερωμένους ελέγχους ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η χριστουγεννιάτικη και πρωτοχρονιάτικη αγορά. Όπως επισημάνθηκε, τις περιόδους αυτές οργιάζει συνήθως το παραεμπόριο και η Περιφέρεια στο επόμενο διάστημα θα οργανώσει σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να συσταθούν τα μικτά κλιμάκια και με συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο να ελέγξουν όλη την αγορά, με επίκεντρο τις λαϊκές, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης και τις μεγάλες αγορές των άλλων δήμων.

Λεωνίδας Λιάμης

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία