BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ στο διατλαντικό εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων και την προστασία αυτών κατά τις διαπραγματεύσεις στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων.

0
0

Με την προτεινόμενη τροπολογία αναδεικνύεται η ανάγκη σαφούς πληροφόρησης των καταναλωτών για την προστασία τους σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων, και η διατήρηση των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΟΠ/ ΠΓΕ) στη νέα συμφωνία.

Η τροπολογία προτάθηκε στο πλαίσιο του έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος για την υπό διαπραγμάτευση νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, στα θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα και τους κανόνες σχετικά με την καταγωγή των αγροτικών προϊόντων (φέτα, ελιές, ελαιόλαδο), δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ζήτημα σχετικά με το προστατευτικό καθεστώς των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας, μεταξύ άλλων, υπάρχουν συστάσεις, που αναφέρονται στην Κομισιόν και αφορούν

- στα αυστηρά συστήματα πιστοποίησης και τυποποίησης προϊόντων,

-  στις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που πρέπει να τηρούνται για την προστασία του καταναλωτή,

- στο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και

- στην απάλειψη των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζαγοράκη «Η προστασία των καταναλωτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία του ευρωπαϊκού συστήματος προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα σε περιοχές και εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ποιοτικές ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, να χρησιμοποιήσουν μια προστατευόμενη ονομασία, είναι σαν να αποδεχόμαστε την παραπλάνηση των Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών. Είναι θετικό που η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή για το πως πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία